adresa ip telefon

Adresa IP (Internet Protocol) este un fel de cod unic prin care este identificat un anumit dispozitiv intr-o retea si permite comunicarea intre mai multe dispozitive. Aceste adrese pot fi de 2 tipuri: publice (folosite pentru Internet) si private (in retelele LAN). Asta inseamna ca, de fiecare data cand accesezi anumite informatii/ site-uri, datele despre IP-ul tau sunt vizibile (si, uneori, chiar si locatia ta). In acest caz, se recomanda sa folosesti un VPN (Virtual Private Network) care sa iti securizeze conexiunea si sa iti ascunda si IP-ul. 

Un alt lucru interesant despre scrierea IP-urilor este faptul ca exista 2 standarde importante: IP versiunea 4 (Ipv4) si IP versiunea 6 (Ipv6). Care sunt diferentele intre ele? IP versiunea 4 este unul dintre cele mai folosite standarde si are la baza adrese de 32 biti – adica aproximativ 4.2 miliarde de adrese unice. Pentru ca tehnologia se dezvolta, apare si nevoia crearii mai multor IP-uri, de aceea a fost dezvoltata si versiunea 6, aceasta urmand sa asigure necesarul de adrese pentru urmatoarele decenii.

Esti curios sa afli care este adresa IP a dispozitivului tau? Iata mai jos cativa pasi pe care sa ii urmezi:

1. Cum afli adresa IP a laptopului?

a. In cazul in care nu esti conectat la internet, poti afla IP-ul laptopului direct din sistemul Windows.

  1. Apasa simultan tastele Windows + R
  2. Tasteaza in noua fereastra CMD si confirma plasarea comenzii
  3. In fereastra de Command Prompt tasteaza „ipconfig” si apasa tasta Enter

b. Online → daca deschizi browser-ul web si tastezi „what’s my IP address”, codul ar trebui sa iti apara rapid pe ecran. De asemenea, poti accesa si alte site-uri, printre care ipchicken.com.

2. Cum afli adresa IP a telefonului mobil

a. iPhone/ iPad

  1. Acceseaza Setari/ Configurari
  2. Click in partea de sus a ecranului, pe Wi-Fi
  3. Click pe litera „i” din dreptul numelui conexiunii → ti se va afisa rapid adresa IP locala

b. Android

  1. Acceseaza Setari/ Configurari
  2. Click pe „Wireless & Networks” si apoi pe Wi-Fi
  3. Dupa ce vizualizezi lista de retele Wi-Fi, selecteaza „Advanced Wi-Fi”

3. Cum schimbi adresa IP?

Asa cum scriam mai sus, daca nu folosesti un VPN, IP-ul tau este vizibil si poate fi urmarit in orice moment. In cazul in care nu doresti sa fii recunoscut dupa IP sau nu poti accesa anumite servicii online cu IP-ul initial, afla ca exista cateva aplicatii prin care iti poti schimba aceasta adresa (de pe un telefon Android). Una dintre cele mai cunoscute aplicatii este VPN One Click, care poate fi descarcata direct din Magazinul Google Play. Imediat dupa instalare, tot ce trebuie sa faci este sa alegi zona din care iti va fi alocata o noua adresa IP.

adresa ip telefon

Daca ti se pare usor sa iti afli adresa IP (fie ca vorbim de laptop sau de telefon), atunci schimbarea acesteia este floare la ureche. Speram ca aceste informatii iti vor fi de folos!