sistem operare huawei

Asa incepe de fiecare data. E nevoie de un impuls de la spate, de o situatie care iti testeaza limitele, de un moment in care cazi, dar in care stii ca trebuie sa te ridici. Asa s-a intamplat si cu decizia producatorului Huawei de a-si crea propriul sistem de operare. A fost nevoie ca America sa interzica grupurilor mari sa mai faca comert in domeniul telecomunicatiilor cu companiile straine (pentru ca sunt considerate a fi periculoase pentru securitatea nationala), ca Huawei si-a facut imediat planul de actiune.

Lovitura cea mare a venit in momentul in care Google a anuntat suspendarea relatiilor cu producatorul chinez de telefoane mobile, urmand a opri activitatile ce implica transfer de tehnologii open source (adica cele care nu sunt publice) de la Android. Aceasta interdictie nu a afectat pe moment utilizatorii de Huawei, ci masura se va implementa treptat – acestia inca vor putea accesa Google Play Store pentru actualizarea aplicatiilor sau pentru descarcarea altora. Insa, in aceasta situatie, nu se vor mai primi actualizari ale sistemului de operare si nici patch-uri pentru securitate. Pana cand va mai fi acest lucru posibil? Data este inca incerta.

Ce este sigur e ca Huawei si-a dezvoltat propriul sistem de operare, denumit Harmony OS (sau Hongmeng in chineza), pe care l-a prezentat deja anul trecut, in luna august. Ulterior, a fost inregistrat in cel putin 9 tari si in cadrul UE. Acesta urmeaza sa se regaseasca atat pe telefoanele mobile, cat si pe alte dispozitive si gadget-uri, cum ar fi boxele inteligente sau chiar si in masina (compania se concentreaza din ce in ce mai mult si investeste in ceea ce numim Internet of Things).

sistem-operare-huawei

Acest sistem de operare va fi lansat ca o platforma open-source la nivel mondial, tocmai pentru a incuraja descarcarea in randul a cat mai multor persoane.

Primul dispozitiv care are integrat acest sistem de operare este Honor TV (acum este disponibil si pe Huawei TV). Daca te intrebi cand vei putea sa iti cumperi un telefon Huawei cu Harmony OS, afla ca trebuie sa mai astepti ceva (dar nu chiar atat de mult) – in China pot fi achizitionate deja produse cu acest sistem de operare, insa in Europa si in alte tari vor fi puse la vanzare mai tarziu, in acest an. Asa cum afirma si CEO-ul companiei, sistemul de operare poate fi aplicat imediat pe dispozitivele mobile, insa in acest moment prioritatea este sa se pastreze versiunea Android. Abia in momentul in care acest lucru nu va mai fi posibil, se va face trecerea la un nou sistem de operare.

Compania lucreaza de zor si la noua gama de telefoane mobile – Huawei P40 si Huawei Mate 40, dispozitive ce ar trebui sa vina cu noul Harmony OS integrat. Pana atunci, insa, vedem exact care vor fi miscarile celorlalti competitori. Cu noul sistem de operare, cu siguranta va fi “armonie” in tehnologie.