amoled vs ips

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10

Da, alegerea unui telefon poate fi o decizie foarte grea. Nu tine totul doar de sistemul de operare, de baterie, de design si materialul din care este fabricat, ci si de ecran. Iar in jurul ecranului se invart mai multe intrebari care isi asteapta raspunsul. Ce tip de ecran – AMOLED sau IPS LCD? Care dintre ele are culorile mai vii, albul mai alb si negrul mai negru? Care rezista mai mult? Daca vrei sa afli mai multe detalii despre tehnologiile din ecran, citeste randurile de mai jos.

1. Caracteristici tehnologie AMOLED

Daca te intrebai de la ce vine prescurtarea AMOLED, afla ca vine de la Active Matrix Organic Light-Emitting Diode (nu te punem sa repeti). Acest lucru inseamna ca pixelii din acest tip de ecran se aprind si se sting individual, ceea ce poate oferi culori mai bune si mai naturale. Insa, acest proces vine si cu o alta descoperire:

  • Ecranele AMOLED consuma mai putina energie daca nu afiseaza mult alb si mai multa energie atunci cand culorile afisate sunt mult prea luminoase.

Comparativ cu un ecran IPS, durata de viata a unui AMOLED este mai mica, iar tehnologia mai scumpa (acest lucru inseamna ca o astfel de tehnologie incorporata intr-un telefon duce la cresterea pretului acestuia.)

Puncte forte: culorile → negrul este pur, culorile sunt luminoase, iar contrastul puternic.

2. Caracteristici tehnologie IPS-LCD

IPS = In-Plane Switching Liquid Crystal Display. Acest lucru se traduce prin faptul ca ecranele LCD, adica cele cu cristale lichide, nu ilumineaza pixelii in mod independent (ca la AMOLED), ci au un sistem diferit à este folosita o lumina de fundal si un panou de pixeli care blocheaza lumina alba din spatele lor pentru a crea culori.

Spre deosebire de ecranul AMOLED prezentat mai sus, acest tip necesita o cantitate constanta de energie, indiferent de tipul de imagini afisate. De asemenea, pretul unui telefon cu ecran IPS este mult mai accesibil fata de ce ofera competitia.

Puncte forte: ofera mai multa luminozitate, contrast, culori care surprind naturalul si unghiuri de vizualizare mai mari.

Indiferent de ce preferinte ai in ceea ce priveste ecranul telefonului mobil, nu uita sa arunci un ochi si la sistemul de operare, la functionalitati si durata de viata a bateriei. Pana la urma, nu doar culorile si luminile te fac sa te indragostesti de un dispozitiv mobil, ci si modul in care se misca si iti usureaza activitatile de zi cu zi.

Si pentru ca tu sa ai mereu grija de ecranul telefonului tau, te asteptam pe la noi sa incerci una dintre husele de protectie care iti fac cu ochiul sau o folie rezistenta la orice zgarietura si cazatura.

Ce zici? Ne vedem pe Lerato.ro?

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10