Exercitii fizice - cum sa te antrenezi acasa

Faptul ca miscarea (sportul, in general) vine cu beneficii atat pentru minte, cat si pentru corp, nu mai este o noutate. Pe langa mentinerea tonusului muscular, orice forma de miscare te ajuta sa scapi de stres, sa te concentrezi mai bine, sa te incarci cu energie si sa ai o stare generala mai buna. Cand pui in balanta toate beneficiile pe care le poti obtine, parca nu mai vezi sportul ca pe o corvoada si simti ca poti aloca intre 40 – 60 de minute zilnic pentru o serie de exercitii.

Iti spui ca un abonament la o sala de fitness te va ajuta sa te tii de program si sa mergi recurent la clase si aparate (doar ai platit o suma de bani si ar fi pacat sa o pierzi, corect?), insa adevarul este ca daca nu esti suficient de motivat, vei gasi intotdeauna scuze sa ratezi cateva sedinte sau chiar sa nu mergi deloc (in plus, cu greu te poti motiva atunci cand afara este foarte frig sau ploua). Un lucru foarte bun care s-a dezvoltat in pandemie, in acea perioada in care eram cu totii acasa, a fost grija pentru sanatate si gasirea de activitati care sa ne mentina intr-o stare cu energie buna. Asa s-a mutat sala acasa, direct in dormitor sau in sufragerie (sau oriunde ai suficient spatiu), cu exercitii la fel de eficiente ca cele de la sala.

Hai sa vedem impreuna care sunt beneficiile sportului de acasa si cum te poti organiza mai bine, pentru a profita la maxim de un astfel de program.

1. Beneficiile exercitiilor fizice de acasa

  • Eficientizarea timpului → atat din perspectiva faptului ca iti poti alege intervalul orar in care sa faci miscare (nu mai depinzi de o programare sau de locurile disponibile la o anumita clasa), dar si a faptului ca nu mai pierzi timp pe drum (cat ai fi facut pana la sala), ci il poti aloca pentru o alta activitate care iti aduce bucurie. Chiar daca ai aceasta libertate, recomandarea este sa iti stabilesti, totusi, un program saptamanal si sa incerci sa te tii de el cu rigurozitate.
  • „Libertate de miscare” → sau, altfel spus, poti alege orice tipuri de exercitii pe care vrei sa le faci si sa le combini dupa bunul plac. Urmarind tutoriale, cursuri online inregistrate sau chiar live, poti opta sa imbini, de exemplu, partea de yoga, cu putin pilates si apoi cu cardio. Pe principiul „mix it and have fun”, iti poti personaliza exercitiile in functie de partea de corp asupra careia vrei sa te concentrezi.
  • Iti poti respecta programul indiferent de vreme → acum nu mai pot aparea scuzele legate de temperaturile prea scazute sau de ploaie. In confortul casei tale te poti bucura oricand de orele de miscare, fara sa fie nevoie sa depinzi de vremea de afara.
  • „Zero costuri, satisfactie infinita” → credem ca unul dintre cele mai importante beneficii este faptul ca nu mai esti nevoit sa platesti un abonament lunar (sau pentru o alta perioada). Bineinteles, poti opta sa lucrezi cu propria greutate sau sa te folosesti de o serie de accesorii care sa te ajute sa incluzi in rutina ta cat mai multe exercitii, cu rezultate cat mai vizibile (de la greutati, benzi elastice, la bratari fitness, saltele etc.).
  • Reducerea stresului → chiar daca simti ca nu mai ai timp de nimic altceva, iar o ora de sport te-ar putea obosi si mai mult, incearca, totusi, sa aloci cateva minute miscarii. Pe langa faptul ca tonusul si starea de spirit se vor imbunatati, vei vedea ca si stresul incepe sa dispara si, unde nu vedeai o cale de iesire, apar deja noi solutii. O minte relaxata iti va da ocazia sa planifici mai bine, sa ai o minte odihnita care poata lua decizii si sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva.
  • Obtinerea unui somn mai odihnitor → si nu, aici nu ne referim la faptul ca somnul vine pe fondul oboselii acumulate pe parcursul desfasurarii exercitiilor fizice (mai ales daca sunt facute seara), ci la faptul ca sportul si miscarea, in general, te ajuta sa te relaxezi, sa fii mai organizat/ disciplinat, sa iti eliberezi mintea de tot „zgomotul” de peste zi si sa poti pune linistit capul pe perna (si sa adormi mai rapid).

2. Tipuri de exercitii fizice pe care le poti face acasa

Inainte de a povesti despre tipurile de exercitii pe care le poti face acasa, am vrea sa ne oprim asupra unor puncte importante si anume, incalzirea, realizarea corecta a exercitiilor si folosirea corespunzatoare a echipamentelor.

  • Incalzirea si stretching-ul (la final de antrenament) → chiar daca antrenamentul pe care vrei sa il faci este cel care iti va lucra corpul, la fel de importante sunt si cele cateva minute alocate incalzirii si stretching-ului. Pentru ca acestea iti dicteaza, pe de-o parte, energia pe care o vei avea pe timpul antrenamentului, pregatindu-ti totodata musculatura si incheieturile, si pe de alta parte te ajuta sa elimini tensiunea acumulata in organism dupa o ora de miscare, astfel incat sa eviti febra musculara sau alte dureri de articulatii.
  • Realizarea corecta a exercitiilor → este important sa faci corect exercitiile ca sa poti antrena exact grupele de muschi si sa nu risti sa te accidentezi. De exemplu, in cazul in care executi gresit o miscare in mod repetat, poti suferi o intindere musculara sau poti pune o presiune prea mare pe coloana, spate, genunchi sau articulatii. De aceea, iti recomandam sa urmaresti tutoriale si alte cursuri online, acolo unde sunt specificate foarte bine miscarile (asta daca este pentru prima oara cand executi miscarile respective), si abia dupa ce simti ca ai stapanit „arta” anumitor exercitii, sa incerci sa le combini dupa cum crezi tu, fara a mai urma flow-ul unui curs. Acest lucru este valabil daca nu urmezi cursurile online, live (caz in care antrenorul te poate atentiona daca faci vreo miscare gresita si sa o corecteze).
  • Folosirea corespunzatoare a echipamentelor → indiferent de accesoriile pe care le adaugi in exercitiile propuse, ai grija sa le folosesti corect pentru a preveni orice tip de accidentare, mai ales atunci cand lucrezi cu greutati. Pe langa faptul ca te poti accidenta pe tine, risti sa distrugi si alte corpuri de mobila din jurul tau (de exemplu, daca scapi o gantera din mana). Aici iti recomandam sa nu te avanti spre greutatile cele mai mari din prima, crezand ca poti obtine rezultate mai bune, ci sa lucrezi progresiv, cu rabdare, dandu-le muschilor suficient timp de adaptare.

Cand vine vorba despre tipurile de exercitii fizice pe care le poti face acasa, aici cerul este limita. Daca simti nevoia de ceva cardio sau poate de pilates, poti orcand sa iti faci programul personalizat (tinand cont, insa, de cele de mai sus). Ce este important de stiut este faptul ca absolut orice tip de exercitiu pe care il faceai la sala (cu aparate sau fara) poate fi reinterpretat acasa (si nu ne referim la exercitiile pe bicicleta sau benzi de alergare, ci si la cele care iti lucreaza diverse parti ale corpului, cu sau fara greutati).

De exemplu, pentru partea superioara a corpului poti incerca flotari, tractiuni sau exercitii cu greutati (cele pe care, in mod normal, le-ai face cu bara si discurile de greutati), pentru partea inferioara a corpului (fandari, genuflexiuni si alte reinterpretari ale acestor miscari – cu si fara greutati), pentru abdomen (de la cunoscutele abdomene, la statul in plank) si pentru cardio (sarituri cu coarda, sarituri cu genunchii la piept, burpees, alergare pe loc, jumping jacks etc.).

3. Cum te organizezi pentru exercitiile fizice de acasa

Pentru o cat mai buna desfasurare a activitatilor fizice, iata cum te poti organiza:

  • Spatiu → unul dintre avantajele sportului de acasa este faptul ca iti poti muta locul de facut exercitii in functie de preferinta – in dormitor, in sufragerie sau pe terasa (daca locuiesti la casa). Trebuie doar sa te asiguri ca ai spatiu suficient pentru o saltea si ceva loc pe langa, astfel incat in momentul in care vrei sa faci orice tip de exercitiu, sa nu te ranesti de mobila sau sa lovesti ceva din neatentie.
  • Improvizatie → un alt lucru bun atunci cand faci miscare in confortul casei tale este ca te poti folosi de orice obiect din jur pentru a realiza un exercitiu. De exemplu, daca nu ai greutati, poti incerca sa te folosesti de sticle cu apa (capacitatea acestora depinde de nivelul la care esti si tipul de exercitiu pe care il incerci).
  • Ca sa iti mentii energia si sa ramai motivat, seteaza-ti muzica favorita pe telefon si fa miscare pe ritmul acesteia (nefiind inconjurat de alti oameni, nu este nevoie sa iti mai tii castile pe/ in urechi – care ar fi putut sa te incurce, la un moment dat)
  • Tine langa tine o sticla sau un pahar de apa si hidrateaza-te constant
  • Chiar daca esti acasa, trebuie sa tratezi timpul alocat sportului cu aceeasi strictete pe care ai fi aratat-o la sala. Asta inseamna ca nu trebuie sa te lasi distras de factori externi (televizor) sau sa tragi de timp si sa faci pauze prea mari intre exercitii. In aceeasi nota, foloseste haine si echipament sportiv, care sa iti permite libertate in miscari.

4. Accesorii pentru exercitiile fizice de acasa

Pentru ca tot vorbeam mai devreme despre accesoriile pentru fitness pe care le poti incerca atunci cand faci miscare, iti lasam aici si cateva propuneri din oferta variata pe care o poti gasi pe site-ul nostru:

Pentru mai multe detalii, te invitam direct pe Lerato.ro. Si nu uita, in spatele oricarei activitati trebuie sa stea motivatia si disciplina. Oricat de greu ar fi inceputul, rasplata si beneficiile ulterioare te fac sa uiti de toate aceste momente si sa iti multumesti pentru perseverenta.