Ce este un SSD - tipuri si informatii

SSD-ul reprezinta o noua generatie de dispozitive de stocare a datelor, fiind lansat si cunoscut pe piata dupa aparitia HDD-urilor (pentru a afla principalele deosebiri dintre cele doua tipuri de dispozitive, te invitam sa parcurgi articolul de aici). In plus, in randurile de mai jos vei descoperi informatii relevante care sa te ajute sa intelegi mai bine cum functioneaza acest dispozitiv si care sunt avantajele si dezavantajele cheie ale acestuia.

1. Ce este un SSD si cum functioneaza

SSD-ul (Solid State Drive) este un tip de dispozitiv de stocare modern care utilizeaza tehnologia pe baza de memorie flash NAND pentru a stoca date digitale, putand fi integrat pe aproape orice tip de dispozitiv electronic (smartphone, laptop, tableta etc.). Diferit de un HDD, care utilizeaza un disc magnetic rotativ pentru stocarea datelor, SSD-ul utilizeaza un grup de cipuri de memorie flash NAND interconectate.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale SSD-urilor este viteza de citire si scriere a datelor, care este mult mai mare decat a unui HDD. Aceasta performanta se datoreaza faptului ca SSD-urile nu au componente mobile, ceea ce le permite sa acceseze datele mai rapid si fara intarzieri (permite sistemului de operare sa porneasca rapid, iar aplicatiilor sa ruleze fara probleme si intreruperi). In plus, acestea sunt si mai rezistente la socuri si vibratii decat HDD-urile. Un alt detaliu important legat de functionarea memoriei SSD este faptul ca datele raman stocate chiar si atunci cand nu sunt conectate la o surse de alimentare, datorita cipurilor utilizate. In timpul actiunii, datele sunt stocate in blocuri de memorie pe SSD, acestea putand fi scrise si sterse de mai multe ori.

2. Tipuri de SSD

Exista mai mult tipuri de SSD-uri, dupa cum urmeaza:

 • SATA (Serial ATA) → acestea se conecteaza la sistemul de calcul prin intermediul unui cablu SATA, care le face sa aiba o viteza maxima de transfer de aproximativ 500 MB/s
 • NVMe (Non-Volatile Memory Express) → acestea se conecteaza direct la placa de baza  si utilizeaza un protocol mai rapid de comunicare (de regula, se pot atinge viteze de transfer de pana la 7.000 MB/s)
 • M.2 → acestea se conecteaza la slotul M.2 al placii unui computer si ofera performanta ridicata
 • PCIe → aceasta interfata ofera o viteza mult mai mare de transfer si o latime de banda mai mare decat SATA. Se poate conecta la placa de baza a computerului prin sloturile PCIe.

PRODUSE RECOMANDATE

3. Avantajele unui SSD

 • SSD-urile sunt mult mai rapide decat HDD-urile atat in privinta vitezei de citire, cat si a celei de scriere (acest lucru se traduce prin faptul ca sistemul de operare se va incarca mai rapid, iar timpul de boot va fi mai mic). Daca ar fi sa punem acest lucru in cifre, ar insemna ca un SSD este de 25 pana la 100 de ori mai rapid decat un HDD.
 • Aceste dispozitive sunt mai fiabile decat HDD-urile (neavand parti mobile care sa se poata defecta) si rezista mai bine la soc
 • SSD-urile consuma mai putina energie si genereaza mai putina caldura decat HDD-urile
 • In plus, SSD-urile functioneaza fara a produce zgomot

4. Dezavantajele unui SSD

 • Din punct de vedere pret, SSD-urile sunt mult mai scumpe decat HDD-urile
 • Acestea nu ofera o capacitate de stocare atat de mare ca hard disk-urile
 • SSD-urile au un numar limitat de cicluri de scriere si citire (asta inseamna ca ciclul lor de viata este mai mic decat al HDD-urilor, dar inca suficient de lung)

Acum, dupa ce ai parcurs toate informatiile de mai sus, speram ca iti este mult mai clar modul in care functioneaza SSD-ul si cat de important este acesta.