Drumetii montane - sfaturi si recomandari

Cand vine vorba despre drumetii montane, pasiunea pentru aventura si natura salbatica ne poarta pe cararile mai putin batatorite ale lumii. Suntem mereu in cautare de frumos, de un moment de liniste, de privelisti care sa ne bucure ochii si inima, de incercari prin care sa ne depasim limitele si sa ne aratam noua ca, atunci cand ne punem ceva in minte, suntem mai rezistenti si mai puternici decat ne-am fi inchipuit.

Drumetiile se fac la orice varsta (natura nu discrimineaza, nu judeca, nu face trieri pe baza de inaltime, varsta, temeri sau alte criterii) si in compania celor alaturi de care te simti cel mai bine. In familie, cu prieteni sau, de ce nu, chiar si singur (daca vrei sa te redescoperi si sa te reconectezi la valorile tale sau la planurile pe care le-ai tot amanat din cauza stresului sau a oboselii).

Si partea cea mai frumoasa este ca Romania este o tara a comorilor atunci cand vine vorba despre trasee si drumetii montane, cu nenumarate optiuni.

1. Sfaturi si recomandari pentru drumetiile montane

Indiferent de traseul ales, de nivelul de dificultate, de perioada din an in care alegi sa faci drumetia, iata care sunt cateva dintre lucrurile la care sa fii atent, pe care sa le ai in vedere si pentru care sa te pregatesti din timp:

  • Planificare si informare → inainte de a porni intr-o drumetie montana, cerceteaza traseul si conditiile meteo locale. De asemenea, verifica starea cailor montane inainte de a porni (mai ales primavara, atunci cand vrei sa mergi la o altitudine destul de mare si exista riscul ca pe creste inca sa fie zapada) si, cel mai important, anunta pe cineva despre itinerariul pe care urmeaza sa il faci, pentru siguranta.
  • Pregateste-te pentru tipul de traseu/ drumetie ales/ aleasa → si aici ne referim, in primul rand, la pregatirea fizica si la rezistenta. In cazul in care pana recent ai mers doar in drumetii usoare, fara schimbari mari de altitudine, evita sa sari direct la cel mai inalt varf din Romania. Inainte de a merge pe Vf. Omu sau Vf. Moldoveanu, de exemplu, antreneaza-ti muschii (si mintea) crescand gradual nivelul de dificultate al traseului. Pe langa faptul ca un varf inalt iti solicita atat efort fizic, cat si mental, durata unui astfel de traseu este foarte mare (mai ales daca decizi sa il faci de la baza) si trebuie sa stii sa iti dozezi si nivelul de energie.
  • Citirea si intelegerea indicatoarelor de traseu → fii atent pe unde mergi si urmeaza cu atentie si rigurozitate traseul marcat ales. In plus, nu te abate de la drum si mergi doar pe traseele marcate. Aditional, am mai face o mentiune aici care tine si de ritmul in care alegi sa mergi atunci cand esti parte dintr-un grup mai mare. Pentru a ramane in formula completa, fara sa va dispersati, incercati sa mergeti in sir indian, iar persoana care se misca cel mai incet ar trebui sa fie in partea din fata a grupului (astfel incat ceilalti sa isi ajusteze pasii in functie de ea si nimeni sa nu ramana in urma).
  • Echipament → investeste in echipament de calitate, inclusiv incaltaminte impermeabila (si potrivita pentru diferite sezoane), haine in straturi (care mentin caldura, care protejeaza impotriva vantului si ploii), rucsac, saci de dormit potriviti pentru temperaturile din an etc. De asemenea, nu stii niciodata ce se va intampla,asa ca iti recomandam sa ai mereu la indemana o harta (este foarte probabil ca in unele zone sa nu ai deloc semnal), o busola si chiar un briceag multifunctional.  
  • Alimente si apa → pe langa faptul ca este important ce rezerve de apa si hrana iti aduci cu tine, conteaza mult si cum le „gestionezi”, astfel incat sa iti ajunga pe parcursul intregii drumetii (dus-intors), sa iti iei energia in momentele potrivite si, bineinteles, sa fii pregatit si pentru momentele neprevazute. De asemenea, fiind in mijlocul naturii, este important sa iei in calcul si tipul de recipiente pe care le folosesti pentru a depozita hrana (pentru a preveni, in special, atragerea animalelor salbatice).
  • Protejarea naturii → pentru ca nu doar tu sa te bucuri de trasee, ci si urmatoarele generatii, respecta si ai grija de flora si fauna montana. Nu deranja animalele salbatice (in cazul in care te intalnesti pe traseu cu orice tip de vietuitoare, nu incerca sa le hranesti) si nu lasa gunoaie in urma ta. Pentru ca in ultima vreme sunt tot mai dese intalnirile cu ursii, chiar si in zonele marcate si tranzitate de foarte multi turisti, pentru a evita interactiunea cu acestia (sau cu orice tip de animal salbatic), iti recomandam sa faci zgomot, astfel incat sa iti semnalizezi prezenta (de regula, animalele salbatice sunt la fel de speriate de prezenta ta si vor sa se fereasca).

2. Ce sa iei cu tine intr-o drumetie montana

Atunci cand urci pe munte, regula spune sa nu iei cu tine mai mult decat incape intr-un rucsac si asta pentru ca tu trebuie sa cari totul, iar cu cat acesta este mai greu, cu atat efortul pe care il depui este mai mare si asta se poate reflecta si asupra performantei tale pe timpul traseului. Asa ca ia cu tine doar strictul necesar si orienteaza-te catre accesorii outdoor care sunt eficiente, dar si usoare.

Pe cat de frumoase sunt peisajele montane, pe atat de periculoase pot fi unele zone, mai ales atunci cand nu respecti natura, te aventurezi atunci cand nu esti pregatit si te abati de la traseele marcate.

Pe final, iti mai lasam un sfat; nu te concentra doar pe a ajunge in varf si a te bucura de privelistea de acolo – admira frumusetile si lucrurile care iti apar in cale pe parcursul drumetiei, caci s-ar putea ca unele dintre ele sa iti depaseasca orice asteptare.