Cuprins:
Castile reprezinta spatiul tau personal. Sunt mijlocul prin care poti muta lumea in background, prin care opresti zgomotele din jur, prin care ai acces privilegiat la sunetele pe care vrei sa le auzi doar tu, fara sa le imparti cu nimeni. Reprezinta lumea ta in aglomeratia care te inconjoara. Si vin intr-o varietate de forme, dimensiuni si stiluri. Si partea buna este ca nu trebuie sa te opresti doar la un singur model; in functie de ce ai nevoie, te poti indrepta fie catre un model de casti universale (care sa fie potrivite pentru mai multe tipuri de actiuni) sau poti avea mai multe modele, fiecare specializate pe o anumita ramura. De exemplu, poti avea casti dedicate pentru gaming, iar pentru sport un model mult mai usor de transportat si care sa reziste miscarilor bruste. Ca sa iti fie mai usor, mai jos gasesti o clasificare a tipurilor de casti, in functie de mai multe criterii.
1. Tipuri de casti dupa forma
- Casti over-ear → acestea acopera complet urechile si ofera o izolare excelenta a sunetelor din exterior. Au dimensiuni mari, tocmai de aceea exista riscul ca unele modele sa fie foarte grele. Iti recomandam sa alegi un model cu un design ergonomic atat pentru banda de pe cap, cat si pentru partile care acopera urechile.
- Casti on-ear → acest model se aseaza direct pe urechi, fara a le acoperi complet (pernitele de burete stau pe urechi, nu in jurul acestora). Fata de modelul prezentat mai sus, castile on-ear au dimensiuni mai mici, cantaresc mai putin si sunt mai usor de transportat. Insa, printre dezavantaje se numara faptul ca pot duce la un grad mai mare de disconfort (din cauza faptului ca buretii apasa direct pe ureche), iar zgomotele din exterior nu sunt bine izolate.
- Casti in-ear → acestea se mai numesc si casti intraauriculare, datorita pozitionarii lor direct in canalul auditiv. Sunt foarte portabile si pot oferi izolare sonora buna.
- Casti cu sistem de sustinere → modelele se muleaza foarte bine pe forma urechii si au sisteme speciale de prindere pentru a ramane stabile chiar si in timpul activitatilor fizice.
PRODUSE RECOMANDATE
2. Tipuri de casti dupa modul de conectare
- Casti wired (cu fir) → principala lor caracteristica este faptul ca se conecteaza direct la dispozitiv printr-un cablu. Desi ofera calitate audio constanta, pot fi incomode din cauza firului (se poate incurca sau agata de haine si alte accesorii).
- Casti Bluetooth → sunt casti wireless care se conecteaza rapid la dispozitiv prin tehnologia Bluetooth. Sunt mai comode din punct de vedere al mobilitatii si libertatii de miscare, insa au o anumita raza de actiune (fata de sursa) si au nevoie de incarcare periodica.
- Casti true wireless → acestea reprezinta varianta avansata a castilor Bluetooth, din punct de vedere a tehnologiei si folosesc unde radio sau infrarosu pentru a transmite semnalele audio. Partile mai putin avantajoase se refera la faptul ca aceste casti au o durata de viata determinata a bateriei, depinzand mereu de o sursa externa pentru incarcare si necesita un adaptor pentru conexiunea cu dispozitivul de pe care se reda muzica.
PRODUSE RECOMANDATE
Daca vrei sa citesti mai multe informatii despre aceasta clasificare a castilor si principalele diferente dintre modele (ce sa alegi intre casti wireless sau cu fir sau intre casti Bluetooth si wireless), te invitam sa parcurgi articolele de aici si aici.
3. Tipuri de casti dupa utilizare
Asa cum povesteam mai sus, pentru o experienta cat mai buna, castile pot fi dedicate anumitor categorii de activitati. Asa nu inseamna ca o pereche de casti specializata pe gaming, de exemplu, nu poate fi folosita pentru a asculta muzica (si invers), ci doar ca aceasta vine cu anumite particularitati care ajuta mai mult persoana care se joaca, avand alte nevoi fata de o persoana care vrea sa asculte doar muzica foarte clar.
- Casti de uz general → acestea sunt potrivite pentru ascultat muzica, pentru apeluri telefonice si alte activitati de zi cu zi.
- Casti de gaming → sunt concepute special pentru aceasta activitate, oferind sunet directional si comunicare vocala clara. De asemenea, vin cu un grad ridicat de confort, avand in vedere timpul indelungat de utilizare. In cazul in care vrei sa afli mai multe despre cum alegi castile de gaming, poti parcurge articolul de aici.
- Casti pentru sport → evident, pentru activitatile care presupun miscare, trebuie sa te orientezi catre modele usoare, cu fixare foarte buna, care rexista la transpiratie.
- Casti de studio → acestea sunt special construite pentru productie audio sau mixaj, oferind o calitate audio precisa.
PRODUSE RECOMANDATE
Chiar daca mai sus am vorbit despre casti, adica dispozitive care redau sunetele, credem ca e un moment bun sa vorbim si despre o modalitate buna de a anula zgomotele din jurul tau. Sunt din ce in ce mai prezente, poate si tu le-ai vazut deja la persoane de langa tine – vorbim despre Loop Earplugs. Noile dispozitive sunt modele in-ear, foarte cool, colorate si cu stil, pe care le poti purta oriunde si prin care poti diminua zgomotele din jur (la un nivel ales de tine). Practic, acestea pastreaza calitatea sunetului, dar evita poluarea fonica. Le poti folosi atunci cand vrei sa te concentrezi mai bine, pentru a dormi mai usor, atunci cand vrei sa participi la un concert sau festival fara sa te deranjeze prea tare toate zgomotele din jur etc.
Acum ca ai vazut toate tipurile de casti, tu ce model preferi?