Casti wireless sau cu fir

Castile au devenit parte din viata ta – fie ca asculti muzica, te uiti la un film, intri in call-urile de la job, te joci sau preiei un apel. Cumva, ele au devenit o granita fina care iti delimiteaza universul. Esti tu cu muzica ta, doar tu ii auzi pe cei cu care te conversezi, fara a-i implica si pe cei din jurul tau. Indiferent de tipul de activitate, cand vine vorba de alegerea tipului de casti trebuie sa aplici mai multe filtre (pret, calitate sunet, rezistenta, model etc.). Si la cat de mult a crescut aceasta piata, modelele s-au diversificat, iar tehnologia a evoluat.

Cu toate acestea, astazi ne oprim atentia asupra a doua modele de casti – vorbim de cele over the ear (care bifeaza foarte bine la confort si la calitatea sunetului): castile cu fir si cele wireless. Pentru a vedea care dintre ele ar fi cele mai bune, le-am trecut mai jos printr-o grila de avantaje si dezavantaje (desi zicem noi ca este clar, mai mentionam si aici – avantajele unora devin dezavantajele celorlalte).

Casti cu fir versus casti wireless:

Avantaje:

 • Desi tehnologia wireless s-a imbunatatit de-a lungului anilor, nimic nu bate calitatea sunetului castilor cu fir. Si asta pentru ca producatorii de casti cu fir nu trebuie sa isi bata capul si sa investeasca in tehnologie, se pot concentra mai bine pe ceea ce conteaza cu adevarat – calitatea sunetului (desi diferenta de calitate este foarte usor sesizabila, ea deriva si din faptul ca fiecare model transmite si receptioneaza undele in mod diferit).
 • Castile cu fir redau sunetul in real time, fara latenta de transmitere (asa cum se poate intampla in cazul castilor wireless)
 • Castile cu fir iti ofera timp nelimitat petrecut ascultand muzica preferata sau facand alte activitati (nu ai nevoie de o sursa externa de incarcare). In schimb, castile wireless au o durata de viata determinata a bateriei, depinzand mereu de o sursa externa pentru incarcare.
 • Din punct de vedere pret, castile cu fir sunt mai ieftine decat cele wireless si asta pentru ca tehnologia folosita in fabricarea celor din urma este mult mai scumpa. Insa asta nu este o regula pentru ca daca intervine brand-ul in alegere, poti avea casti cu fir care sa le depaseasca pe cele wireless din punct de vedere costuri.  
 • Castile cu fir se repara mai usor decat cele wireless si asta pentru ca unele componente ale castilor cu fir pot fi inlocuite mai usor si cu mai putini bani
 • Daca privim din perspectiva utilizatorilor, castile cu fir sunt simplu de folosit (introduci mufa in telefon/ dispozitiv si sunt gata setate). In schimb, pentru castile wireless ai nevoie sa stabilesti intai conexiunea (pairing intre dispozitive), lucru care poate fi putin mai dificil de facut de catre persoanele mai in varsta (in plus, la cele cu fir nici nu exista riscul aparitiei de interferente audio sau probleme de conectare).
 • Castile cu fir sunt mult mai prietenoase cu mediul datorita faptului ca nu se strica atat de usor si nu functioneaza cu baterii/ prin incarcare.

Dezavantaje:

 • Castile cu fir iti ingradesc libertatea de miscare – esti mereu conectat la telefon, lungimea firului delimitandu-ti miscarile. In plus, pot exista situatii in care firele de la casti sa se incurce cu alte cabluri, ale altor dispozitive. Pentru castile care au un fir scurt si care te tin aproape de dispozitivul la care sunt conectate, exista si extensii (care sunt utile in special, pentru gamers), insa este posibil ca firele mai lungi sa incurce si mai mult. Cu cele wireless nu vei avea deloc probleme legate de mobilitate.
 • Desi mentionam ca modelele de casti cu fir se pot repara mai usor, acestea se strica si foarte repede, din cauza faptului ca firele sunt foarte subtiri. Cand se intampla acest lucru, este posibil sa auzi intr-o singura casca, sunetele sa fie distorsionate. In cazul castilor wireless va fi mai greu sa se defecteze ceva (in cazul in care se va intampla, costurile de reparatie vor fi pe masura).
 • Castile cu fir pot fi uneori mai greu de transportat din cauza firelor, in timp ce cele wireless sunt mult mai „portable” si usoare (desi, in ultima vreme apar tot mai multe modele de casti cu fir care se pot „impaturi”)
 • Din punct de vedere compatibilitate, castile cu fir incep sa se confrunte cu ceva probleme. Daca inainte mufa jack 3.5 mm era universala, acum incep sa fie create modele de telefon cu mufa diferita sau chiar deloc (cum sunt noile modele de iPhone). Cele wireless se conecteaza la orice model de telefon/ dispozitiv dotat cu tehnologie Wi-Fi.

Dupa ce am parcurs aceasta lista cu avantaje si dezavantaje pentru ambele modele, nu credem ca putem face o alegere general valabila. In functie de necesitatile tale, ti se va potrivi un anumit model de casti. De exemplu, castile cu fir sunt percepute a fi potrivite pentru oamenii care lucreaza la birou, pentru pasionatii de muzica si muzicieni, pentru gamers, pentru cei care trebuie sa se incadreze intr-un anumit buget si, nu in ultimul rand, pentru cei care prefera tehnologia de tip plug-and-play. Castile wireless sunt potrivite pentru oamenii care practica sport sau un stil de viata mai activ, cei care calatoresc des sau pur si simplu pentru cei care prefera libertatea de miscare. Tu in ce tipologie te incadrezi?