Tipuri de cablu HDMI – afla care este cel potrivit pentru nevoile tale

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) este un cablu care permite conectarea dispozitivelor periferice (si nu numai) la unitatea centrala a unui sistem computerizat. De exemplu, poti conecta monitorul, televizorul, sistemul de sunet la o unitate centrala, dar si la alte tipuri de echipamente si dispozitive, de exemplu monitorul la un proiector.

Atunci cand vorbim despre cablul HDMI, ne referim la un cablu care are 2 conectori, cate unul la fiecare capat. In vorbirea curenta, conectorul principal se numeste „men connector” (tata), fiind cel care ia din sursa de putere, date si audio, iar cel de-al doilea este „women connector” (mama), adica sursa de putere. Si asta vine din faptul ca pinii conectorului mama sunt protejati impotriva unui scurt-circuit accidental, cauzat de interactiunea cu un obiect metalic.

Iata mai jos cele mai utilizate tipuri de cablu HDMI:

  • HDMI Standard (sau type A) → este cel mai utilizat si cunoscut tip de cablu, cu ambii conectori de tipul men-men (tata-tata). Suporta rezolutii video de pana la 4K, audio surround si este potrivit pentru conectarea televizoarelor, monitoarelor, consolelor de jocuri, DVD players etc.
  • HDMI Mini (type C) → acest tip de cablu are unul dintre conectori (female connector) mai mic, adica de tip C, care este si standardul universal, fiind proiectat, in special, pentru dispozitivele mobile (telefoane, tablete, camere digitale, camera video). Din punct de vedere al functionalitatilor, este similar cu HDMI Standard, adica suporta rezolutii foarte mari.
  • HDMI Micro (Type D) → este cel mai mic conector HDMI (este similar cu micro-USB), ideal pentru dispozitivele care nu au trecut inca la standardul universal (type-C). Si acest model pastreaza functionalitatile unui cablu HDMI standard, fiind utilizat, in special, pentru telefoane, tablete si camere video.
  • HDMI 2.1 → aceasta este o versiune avansata, oferind suport pentru rezolutii video de pana la 8K si rate de refresh mai mari, latime de banda mai mare si canal de retur audio imbunatatit (eARC). Este recomandat pentru televizoarele 8K, pentru monitoarele de gaming si consolele next-gen. Ambii conectori sunt male-male (tata-tata).

Alege cablul HDMI potrivit in functie de nevoile tale si de tipurile de dispozitive pe care le folosesti cel mai des. Nu uita, insa, ca si daca ai un cablu HDMI Standard pe care vrei sa il conectezi la un dispozitiv cu mufa diferita, poti folosi si un adaptor. In incheiere, iti lasam aici si un articol anterior, in care am povestit despre care sunt pasii prin care poti conecta laptop-ul la TV prin intermediul cablului HDMI.