
Cuprins:
Fie ca lucrezi de acasa sau de la birou, de cele mai multe ori adopti o pozitie incorecta a corpului in fata calculatorului si asta fara sa iti dai seama (fie pentru ca esti absorbit de proiectul la care lucrezi, fie ca nu iti dai seama de efectele pe care le poate avea o postura gresita chiar si timp de cateva minute). Pare ca cele mai multe cazuri se intampla acasa, acolo unde biroul nu mai este atat de standardizat – de cate ori nu ai lucrat din bucatarie, sau de pe masuta din sufragerie, cu picioarele sub tine si aplecat asupra laptop-ului? Sau chiar si daca stai la un birou standard, cu scaun, de cate ori nu te-ai trezit ca stai foarte aproape de ecran si foarte aplecat? Si ce e trist este faptul ca nu ti-ai fi dat seama ca stai atat de aproape daca nu ai fi resimtit ceva dureri (fie in zona gatului, ale capului sau chiar in zona incheieturilor mainii).
Inainte de a vedea care ar trebui sa fie pozitia corecta a corpului la calculator, hai sa vedem impreuna care sunt efectele pe care o astfel de postura le poate lasa asupra sanatatii noastre.
1. Ce efecte poate avea o pozitie incorecta asupra sanatatii corpului
- Dureri de spate → atat in zona gatului (zona cervicala), cat si in cea lombara. Cu cat durerile persista si nu se face niciun exercitiu de corectie a posturii, efectele se pot complica, ajungand la deformari ale coloanei (de exemplu, scolioza, cifoza etc.).
- Dureri de cap → o postura incorecta a corpului poate crea zone de presiune pe coloana si in zona cervicala, ce ajung mai departe ca o tensiune resimtita si in cap (dureri de cap, migrene etc.). De asemenea, si o apropiere prea mare a capului de ecran poate determina astfel de dureri.
- Dureri de ochi si oboseala → nu doar faptul ca privesti prea mult in ecran (si fara pauze) afecteaza vederea, ci si faptul ca stai foarte aproape de monitor. Pe moment, iti poti simti ochii iritati sau chiar uscati, insa pe termen lung vederea poate fi afectata si exista riscul sa fie nevoie sa porti ochelari sau lentile care sa corecteze dioptriile.
- Ameteli si senzatie de amorteala → si asta pentru ca o postura incorecta poate afecta fluxul sanguin catre cap si gat. Acest lucru se poate traduce prin stari de ameteala sau senzatie de amorteala atat in zona gatului, cat si a mainilor si a picioarelor.
- Postura incorecta pe termen lung → daca o postura incorecta nu este corectata la timp, ci este mentinuta pe o perioada mai lunga, exista riscul ca modificarile structurale si de aliniere a coloanei si gatului sa persiste si sa duca la probleme cronice de postura.
2. Care este pozitia corecta a corpului la calculator?
Cel mai important aspect este faptul ca ai nevoie de un birou corect amenajat, fara improvizatii – asta inseamna, in primul rand, o masa de lucru si un scaun ergonomic, ce poate fi ajustat cu usurinta in functie de inaltimea si de necesitatile tale.
- Pozitia corecta a spatelui → atunci cand reglezi pozitia scaunului (de regula, aceasta se regleaza la un unghi inclinat de 100-110°), este important ca spatarul sa urmareasca indeaproape linia spatelui, in special in zona lombara (practic, spatele ar tebui sa fie lipit de spatar, sa nu existe spatii goale). Pentru ca atat partea inferioara, cat si cea superioara a spatelui sa fie bine sustinute, poti folosi si o perna de mici dimensiuni care sa fie pozitionata intre tine si spatar.
- Pozitia corecta a mainilor
- In cazul unui scaun ergonomic si ajustabil, regleaza cotierele astfel incat umerii sa fie mereu relaxati. In plus, tine coatele mereu pe birou, formand litera L intre brat si antebrat.
- Tastatura ar trebui sa fie la nivelul bratelor, iar acestea sa ramana paralele cu podeaua, astfel incat sa nu fie necesara ridicarea umerilor, iar incheietura mainii sa fie cat mai dreapta.
- La fel si in cazul mouse-ului, acesta ar trebui sa ramana la nivelul bratelor pentru a preveni tensiunea excesiva din zona umerilor.
- Pozitia corecta a picioarelor → cel mai important lucru de retinut este ca picioarele trebuie sa stea drepte pe podea (daca simti ca pui in continuare prea multa presiune, atunci poti folosi un suport special pentru picioare, iar unghiul la care stau genunchii este de aproximativ 45°). Asta insemna ca trebuie sa eviti sa tii picioarele indoite sub tine, picior peste picior sau sa incrucisezi genunchii si gleznele.
- Pozitia corecta a capului → monitorul sau laptop-ul trebuie sa ramana la nivelul ochilor (sau usor sub acesta), la o distanta de aproximativ 50-70 cm, pentru a reduce si chiar evita oboseala.
- Pozitia corecta a unui copil la birou → avand in vedere ca un copil este inca in perioada de crestere, este cu atat mai important sa adopte inca de la inceput o postura corecta a spatelui si nu numai, pentru a se dezvolta armonios. Iata ce ar trebui sa iei in calcul atunci cand vine vorba de cel mic:
- Biroul trebuie sa fie asezat cat mai aproape de un spatiu cu lumina naturala, care sa vina din partea stanga
- Picioarele trebuie sa ramana drepte, pe podea, in unghi drept fata de sezut → in cazul in care cel mic nu ajunge cu picioarele atat de jos (scaunul este mult prea inalt), poti pune o cutie sau un suport special (ergonomic) pentru picioare. Nu regla scaunul mai jos decat este nevoie deoarece exista ulterior riscul ca pozitia mainilor si a capului sa nu fie cele corecte.
- Scaunul va fi tras sub birou pana cand bratele copilului ajung sa stea in unghi drept pe suprafata biroului, iar spatele ramane in continuare drept si sprijinit de spatar.
- In cazul in care pe biroul copilului se afla si un calculator, acesta trebuie montat la nivelul ochilor celui mic.
3. Care sunt accesoriile care te pot ajuta sa mentii o pozitie corecta la calculator?
- Suport ergonomic pentru picioare → cele 2 criterii la care ar trebui sa te uiti ar fi suprafata anti-derapanta a acestuia (sa nu alunece pe podea) si sa aiba o inaltime reglabila
- Suport pentru laptop → alege un model reglabil, astfel incat sa poti tine laptop-ul la inaltimea corespunzatoare, la nivelul ochilor
PRODUSE RECOMANDATE
- Suport pentru monitor → incearca si aici un suport reglabil, care sa te ajute sa ajustezi ecranul la nivelul ochilor, reducand astfel oboseala din zona cervicala
PRODUSE RECOMANDATE
- Mouse-pad → pentru ca suprafata biroului nu se impaca mereu cu mouse-ul, alege un mouse-pad pentru ca acesta sa se miste rapid, iar mana ta sa nu faca miscari repetate si prea scurte
PRODUSE RECOMANDATE
- O minge de fitness, gonflabila → pe care poti sta la birou, inlocuind in anumite momente scaunul (mai ales daca nu ai unul egonomic), avand un rol preventiv impotriva durerilor de spate
PRODUSE RECOMANDATE
Pastrarea unei posturi corecte la birou este esentiala pentru a preveni diferite boli si efecte negative asupra corpului si sanatatii tale. Utilizarea corecta a unui scaun ergonomic, a unei inaltimi corecte a monitorului, a unei distante optime fata de ecran si acordarea unei atentii sporite la pozitia gatului si a capului pot contribui la reducerea tensiunii si a disconfortului asupra intregului organism. De asemenea, iti recomandam sa faci pauze scurte, de 1 – 2 minute, la intervale regulate de timp, astfel incat sa te ridici de la birou, sa faci putina miscare si sa reduci si oboseala ochilor.