Amenajarea biroului de acasa

Amenajarea biroului de acasa nu reprezinta doar o necesitate, ci si o oportunitate de a crea un spatiu functional, care sa te inspire si in care sa te simti productiv si, cel mai important, confortabil. Chiar daca spatiul pe care il ai la dispozitie nu este foarte mare, poti gasi diferite variante creative de amenajare a biroului (de exemplu, in locul unui birou standard, poti opta pentru unul pliabil, prins in perete, care atunci cand nu este utilizat poate functiona pe post decorativ, ca si dulap). Astfel, cu putina planificare, creativitate si rabdare poti transforma orice colt al casei intr-un birou de vis. Iata, insa, care ar fi lucrurile de care sa tii cont in amenajarea biroului:

1. Cum iti creezi si amenajezi biroul perfect

  • Selectarea locatiei → acesta este primul pas in amenajarea biroului si asta pentru ca ar trebui sa gasesti un spatiu linistit si bine luminat, departe de distrageri (de exemplu, televizorul din sufragerie). Cel mai bine ar fi sa alegi un loc langa fereastra, unde lumina sa patrunda in mod natural si care sa iti ofere si ocazia unui moment de liniste sau pauza, mutandu-ti rapid privirea catre fereastra si la ce se intampla afara.
  • Tipul de birou → asa cum scriam mai sus, in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie si de locul in care vrei sa ai biroul, un alt aspect important este alegerea mobilierului propriu-zis, iar aici sunt mai multe optiuni din care sa alegi – fie ca vrei din lemn sau din alte materiale, cu sertare sau fara, de tip masa sau chiar suspendat de perete etc. Orice varianta alegi, asigura-te ca este montat la inaltimea potrivita, astfel incat, impreuna cu scaunul reglabil sa iti asigure o postura corecta in fata laptop-ului sau a calculatorului. In plus, asigura-te ca suprafata acestuia este suficient de mare incat sa permita asezarea laptop-ului sau a calculatorului si a celorlalte accesorii de care crezi ca ai nevoie pentru a fi productiv.
  • Scaun ergonomic → pe langa un birou potrivit, un scaun reglabil este la fel de important (acesta trebuie sa fie reglat la inaltimea potrivita, care sa iti permita o postura buna a mainilor atunci cand tastezi, a spatelui, a capului etc.; inclusiv spatarul acestuia trebuie lasat intr-o pozitie care sa iti permita sa stai drept si sa nu pui presiune pe coloana).
  • Iluminarea corespunzatoare → pentru ca vorbeam mai devreme de locatie si ca ar fi indicat sa alegi un loc langa o fereastra, in cazul in care nu reusesti sa gasesti un astfel de colt, asigura-te macar ca lumina creata artificial este suficienta. Poti adauga o lampa de birou ajustabila pentru iluminare suplimentara si pentru a reduce oboseala asupra ochilor. Daca vrei sa afli mai multe despre cum poate afecta productivitatea iluminatul biroului, te invitam sa recitesti articolul de aici.
  • Adauga elemente personale → pe langa accesoriile de care ai nevoie pentru o buna desfasurare a activitatii tale (pe care le vom discuta putin mai jos), iti recomandam sa adaugi biroului si cateva elemente care sa te inspire (atentie sa nu exagerezi cu ele, caci altfel risti sa aglomerezi prea tare spatiul disponibil). Insa o fotografie cu cei dragi sau o planta draguta de interior iti pot face ziua mai frumoasa.
  • Culorile in amenajarea biroului nu tine totul doar de materiale si de forma acestuia, ci si de culori. Cum acestea pot influenta starea ta de spirit si nivelul de energie, ar trebui sa alegi o paleta de culori care sa te inspire si care sa te ajute sa te concentrezi (de exemplu, albastrul promoveaza calmul si concentrarea, in timp ce verdele poate aduce un sentiment de prospetime).

2. Accesorii de care ai nevoie pentru birou

In afara biroului propriu-zis si a instrumentelor de lucru (laptop, calculator, mouse etc.), iti recomandam si cateva accesorii care sa te ajute sa duci la bun sfarsit si cu usurinta activitatile din calendarul tau:

Amenajarea biroului de acasa poate fi un proiect foarte creativ si placut, in care va fi nevoie sa investesti din energia si timpul tau. Insa, odata ce este gata, ai un spatiu doar al tau, un spatiu de invatare, nu doar pentru activitatile zilnice de la job, ci si pentru proiectele personale.