Dezactivare Ro-alert - cum se dezactiveaza sunetul notificarilor Ro-alert

Cele cateva secunde dintre momentul in care primesti alerta pe telefon si momentul in care se intampla pericolul asupra caruia ai fost avertizat pot face o diferenta foarte mare, mai ales atunci cand stii cum sa reactionezi in astfel de situatii si ai deja pregatit si un rucsac in caz de urgente. Tehnologia a facut posibila crearea sistemului de avertizare Ro-Alert pentru a reusi sa protejeze oamenii si sa minimizeze, pe cat posibil, efectele negative ale unor situatii critice.

1. Ce este Ro-Alert

Ro-Alert este un sistem care permite difuzarea mesajelor pentru avertizarea si protejarea populatiei, in cazul unor calamitati si situatii de urgenta, asa cum este el prevazut conform Ordonantei de urgenta nr. 72, din data de 5 octombrie 2017, implementat pe teritoriul tarii noastre de catre Ministerul Afacerilor Interne. De retinut este si faptul ca sistemul este implementat si prin intermediul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, cu suportul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Acesta poate fi folosit numai in situatiile majore care reprezinta un risc pentru sanatatea si viata oamenilor (mesajele sunt trimise in cazul aparitiei unor fenomene meteo extreme, inundatii, furtuni violente, cutremure sau chiar atacuri teroriste). Trimiterea mesajelor catre zonele vizate are la baza o harta digitala si tehnologia Cell Broadcast care permite difuzarea acestora strict in aria de acoperire. Practic, pentru a primi avertizarile, ai nevoie de o conexiune la reteaua de telefonie mobila – in cazul in care telefonul mobil este conectat doar la internet prin wireless nu vei primi niciun mesaj (tocmai de aceea, tabletele, laptop-urile sau calculatoarele nu pot primi mesaje de avertizare).

Este important de retinut si faptul ca, pentru primirea mesajelor Ro-Alert, nu este necesar sa instalezi vreo aplicatie anume, nu se percep taxe si costuri extra si nici nu conteaza tipul de serviciu incheiat cu compania de telefonie mobila (daca este de tip abonament sau prepay).

Mesajele Ro-Alert se vor afisa pe ecranul principal al telefonului, fara sa fie nevoie de deblocarea acestuia, vor emite un sunet asemanator cu alarma (indiferent daca telefonul este pe modul silentios sau nu) si se vor repeta la anumite intervale de timp.

2. Cum se dezactiveaza sunetul notificarilor Ro-Alert?

Asa cum spuneam mai sus, pentru primirea unui mesaj Ro-Alert nu trebuie sa faci nimic, cat timp esti conectat la o retea de telefonie mobila. Se intampla, insa, ca in unele situatii, mesajul trimis de Ro-Alert sa ajunga dupa ce fenomenul a avut loc deja sau sa „exagereze” gravitatea fenomenului, desi nu era cazul (in special, pentru fenomenele meteo – furtuni, vijelii etc.).

Indiferent de modul in care sunt redactate sau trimise, notificarile pentru mesajele Ro-Alert ar trebui sa fie permanent active (ajuta sa fii la curent cu tot ce apare si sa fii mereu pregatit). Insa, in cazul in care doresti sa dezactivezi temporar doar sunetul (astfel incat sa continui sa primesti notificarile), iata care sunt pasii:

  • Pasul 1 → intra in meniul „Setari”
  • Pasul 2 → click pe „Sunet si vibratii” si apoi pe „Mai multe setari”
  • Pasul 3 → gaseste sectiunea „Transmisii celulare” (Cell broadcast) si de aici poti bifa sau debifa o serie de optiuni, precum: alerte AMBER (rapire copii), amenintari extreme, amenintari severe. Tot aici poti gasi si istoricul alertelor de urgenta, cu alertele pe care le-ai primit. In acelasi meniu ai si zona „Preferinte pentru alerte”, acolo unde poti bifa/ debifa: modul de vibrare, repetare alerta, mesajele alerta vocala si selectarea volumului maxim.

Indiferent de numarul alertelor pe care le primesti, de acuratetea lor (si daca se concretizeaza sau nu), recomandarea noastra este sa nu dezactivezi sunetul notificarilor si sa fii mereu pregatit pentru orice situatie. Nu uita ca orice secunda poata face diferenta intre o situatie aflata sub control si una cu impact negativ.