Verificare continuitate fire – cum se face si de ce ai nevoie

De cate ori nu s-a intamplat sa ai probleme cu incarcarea telefonului? A fost de vina cablul telefonului, bateria acestuia sau priza? Daca te-ai aflat si tu intr-o situatie de acest fel si nu ai stiut ce ar trebui sa faci prima data, afla ca verificarea cablului de telefon ar trebui sa fie in capul listei (si asta pentru ca, de cele mai multe ori, nu avem grija asa cum ar trebui de cablu si il strangem in forme ciudate, riscand ca firele din interior sa se rupa). Cum verifici continuitatea firelor? Simplu, cu ajutorul unui multimetru.  

Despre acest aparat am mai discutat in diferite ocazii (click aici pentru a parcurge articolul in care vorbim despre ce reprezinta acest dispozitiv si aici daca esti curios sa afli ce modele iti recomandam), insa de data aceasta vrem sa punctam mai clar modul in care poti verifica continuitatea firelor (daca s-au scurtcircuitat sau nu), intr-un mod simplu si sigur, fara a fi nevoie sa chemi un electrician (cel putin nu pentru aceasta etapa – in cazul in care descoperi un scurtcircuit pentru o priza, de exemplu, si nu ai notiunile necesare, cel mai bine este sa nu improvizezi si sa chemi ajutor specializat). Bun, daca vrei sa faci o astfel de verificare cu anumite cabluri sau diverse dispozitive electrice si ai deja un multimetru acasa, iata care sunt pasii pe care trebui sa ii urmezi:

  • Pasul 1 → porneste multimetrul si asigura-te ca esti in pasul de testare a continuitatii (si nu a altor marimi, precum tensiune sau curent alternativ)
  • Pasul 2 → conecteaza cele 2 fire (intai cel negru si apoi pe cel rosu) la multimetru
  • Pasul 3 → conecteaza cele 2 capete (cele 2 sonde) la firul/ cablul pe care vrei sa il verifici (atentie, insa, inainte de verificare este important sa deconectezi firele care urmeaza sa fie verificate de la sursa de putere). In cazul in care multimetrul scoate un sunet (atunci cand firele se ating), inseamna ca exista continuitate (ca este prezenta o conexiune electrica completa intre capetele cablului). La polul opus, daca nu auzi niciun sunet, atunci inseamna ca exista o problema cu firul/ cablul pe care tocmai il testezi.
  • Pasul 4 → dupa ce ai terminat verificarea, poti deconecta cele 2 sonde (firul negru si firul rosu), insa in ordinea inversa conectarii (de aceasta data, primul deconectat este firul rosu si apoi cel negru)
  • Pasul 5 → opreste complet multimetrul (asta te va ajuta sa pastrezi mai mult timp capacitatea bateriei)

In cazul in care descoperi ca firul testat nu are continuitate, atunci stii care este problema si de ce nu functioneaza un anumit dispozitiv (il poti inlocui chiar tu sau solicita ajutorul, in functie de tipul de dispozitiv despre care este vorba). Insa, daca firul se dovedeste a fi intact, atunci trebuie sa investighezi in continuare sursa problemei si sa descoperi ce anume face ca dispozitivul sa nu functioneze asa cum ar trebui.