Curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat

Curatarea regulata a aparatului de aer conditionat poate fi esentiala pentru a mentine un mediu de viata sanatos si confortabil. Aparatele de aer conditionat pot aduna praf, bacterii si alti alergeni in timp, care pot duce la probleme de sanatate si chiar si la scaderea eficientei echipamentului.

Astfel, curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat trebuie sa se efectueze periodic, in functie de cat de des este folosit. De exemplu, daca folosesti aparatul doar vara, atunci acesta poate fi curatat o data pe an (de regula, inainte de inceputul perioadei de utilizare). In cazul in care este folosit si pentru incalzire (in sezonul rece), atunci iti recomandam sa il cureti la fiecare 6 luni sau poate si mai des, in functie de zona (sau de mediul) in care locuiesti, mai ales daca este una cu un grad de poluare mare si cu mult praf.

1. Cum cureti corect aparatul de aer conditionat

  • Opreste alimentarea cu energie electrica inainte de a incepe procesul de curatare, asigura-te ca aerul conditionat este oprit si scos din priza
  • Prima structura curatata este unitatea interna, cea care este expusa cel mai des umiditatii si aparitiei mucegaiului. Aceasta se poate sterge usor cu o laveta umeda.
  • Masca unitatii externe aceasta se curata usor cu o carpa pentru a indeparta praful, folosind apoi apa si detergent pentru dezinfectare. Atentie aici la produsele de curatare pe care le folosesti, sa nu fie abrazive; altfel risti sa zgarii suprafata aparatului.
  • Indeparteaza si curata filtrele filtrele sunt prima linie de aparare impotriva prafului si alergenilor si trebuie curatate regulat. Indeparteaza filtrele de pe unitatea de aer conditionat si curate-le bine (recomandat cu o solutie antimucegai pentru a elimina complet bacteriile). Daca filtrele sunt prea murdare, le poti inlocui cu altele noi.
  • Curata bobinele bobinele de evaporare si de condensare ale aerului conditionat sunt expuse la aerul inchis si pot aduna praf si murdarie. Tot ce trebuie sa faci este sa indepartezi placile de protectie pentru a accesa bobinele si sa utilizezi o perie moale pentru a curata suprafetele bobinelor (si pentru a te asigura ca nu le vei zgaria).
  • Verifica nivelul de freon in timp, nivelul de freon din aparatul de aer conditionat poate scadea. Tocmai de aceea este important sa verifici periodic nivelul de freon si sa il completezi daca este necesar, apeland la o companie specializata.

Curatarea la intervale regulate a aparatului de aer conditionat poate fi o sarcina relativ simpla si poate fi efectuata chiar de tine. Insa, in cazul in care nu ai timpul sau cunostintele necesare, este mai bine sa apelezi la un profesionist in domeniu care sa te ajute sa mentii echipamentul in conditii bune de functionare.

PRODUSE RECOMANDATE

2. La ce riscuri te expui daca nu cureti corect aparatul de aer conditionat

In cazul in care nu cureti aparatul de aer conditionat, acesta poate acumula particule de praf, bacterii, mucegai si alti alergeni, care pot afecta calitatea aerului din incapere, putand pune in pericol sanatatea persoanelor care locuiesc sau lucreaza acolo.

  • Agravarea simptomelor alergice in cazul in care ai alergii, expunerea la particulele de praf si polen care se aduna in aparatul de aer conditionat poate agrava simptomele, cum ar fi rinita alergica, astmul si conjunctivita.
  • Raspandirea bacteriilor si a altor microorganisme aparatele de aer conditionat pot aduna bacterii si alte microorganisme in filtre si pe alte suprafete, care pot fi raspandite ulterior in aerul din incapere atunci cand aparatul este pornit. Acestea pot cauza probleme de sanatate, cum ar fi infectiile respiratorii si gastrointestinale.
  • Eficienta scazuta a aparatului un aparat de aer conditionat necuratat si neigienizat poate avea si o eficienta redusa, ceea ce poate duce in final la cresteri semnificative ale facturii de energie electrica.
  • Defectiuni ale echipamentului in cazul in care aparatul de aer conditionat nu este curatat in mod regulat, acesta poate suferi o uzura prematura si poate fi nevoie sa fie inlocuit mai devreme decat ar fi fost cazul daca ar fi fost intretinut corespunzator.

Curatarea regulata a aparatului de aer conditionat poate ajuta la prevenirea problemelor de sanatate si la prelungirea duratei de viata a echipamentului. In plus, nu este o treaba complicata, o poti face chiar si tu – important este sa fie facuta la intervale regulate de timp.