
Cuprins:
Asa cum povesteam, pe blogul nostru gasesti deja o serie de articole despre caini, cu informatii care sa te inspire sa construiesti o relatie buna si de incredere cu animalul tau de companie, care sa te ajute sa ai grija de el si de sanatatea lui si, cel mai important, sa va bucurati impreuna de cat mai multe activitati. In cazul in care vrei sa recitesti sau daca nu ai apucat sa o faci inca, sa parcurgi cateva sfaturi despre ingrijirea si cresterea cainilor sau despre hranirea si alimentele interzise, arunca un ochi pe articolele de aici si aici.
Bun, acestea fiind spuse, hai sa vedem impreuna care e treaba cu dresarea si educarea cainilor.
1. Importanta dresajului canin si principiile de baza
Dresajul canin este considerat a fi o parte importanta a educarii unui caine, cu beneficii in ambele tabere (atat pentru animalul de companie, cat si pentru stapan). Practic, este procesul prin care introduci patrupedul in lumea ta, il inveti cu noua locuinta, setezi reguli clare si ii transmiti si il inveti ce are voie sa faca si ce nu. Prin dresaj, cainii invata cum sa se comporte si sa interactioneze cu mediul lor, sa respecte regulile si limitele impuse de tine si sa se integreze cat mai usor in familie.
Daca ar fi sa ne uitam sau sa ne ghidam dupa cateva principii de baza ale dresajului canin, iata ce ar fi cel mai relevant:
- Mentine o atitudine pozitiva → cel mai important lucru este ca dresajul trebuie sa fie intotdeauna o experienta pozitiva pentru caine. Punerea accentului pe recompense, motivare si incurajare poate ajuta cainii sa invete mai repede si sa se bucure de procesul de invatare.
- Fii coerent si insistent si stabileste o rutina clara → iti recomandam sa fii coerent in cerintele fata de caine si sa aplici aceleasi reguli si principii in timpul sesiunilor de dresaj. De asemenea, nu te descuraja daca dupa 2 zile cainele nu a invatat/ inteles o anumita activitate – dresarea presupune timp si perseverenta, iar rezultatele bune vor veni. In plus, ajuta sa pastrezi un orar bine stabilit si sa construiesti un program si sa incepi exercitiile de dresare la aceeasi ora, zilnic.
- Ramai empatic → este important sa intelegi modul in care cainii gandesc si simt pentru a-i putea educa si dresa intr-un mod eficient. Adopta o atitudine prin care sa ii dai siguranta cainelui ca ceea ce se intampla este de bine.
- Dresarea trebuie sa se faca cu blandete, rabdare si intelegere → chiar daca greseste sau nu face ceva bine in timpul dresajului, nu pedepsi cainele si nu folosi un ton agresiv. Daca atmosfera este una mai relaxata, patrupedul se va simti in sigurata si va fi mult mai deschis sa invete lucruri noi.
- Nu suprasolicita cainele → foloseste lectii scurte, practice, astfel incat sa ii pastrezi interesul si concentrarea. Dresajul trebuie sa fie un proces gradual si nu ar trebui sa suprasoliciti cainele sau sa-i impui prea multe informatii deodata. Ar ajuta ca, in loc sa te concentrezi pe invatarea cat mai multor comenzi si trucuri intr-un timp scurt, sa acorzi atentie si poate sa consolidezi mai bine comportamentele si comenzile invatate de caine anterior (astfel incat sa ii creezi o rutina din ele).
- Pastreaza rolul de „indrumator”/ stapan pentru un singur membru al familiei → aici iti recomandam ca o singura persoana din familie sa isi asume acest rol (stim ca poate suna putin ciudat, insa este important ca animalul de companie sa recunoasca un singur stapan). In plus, prea multe stiluri de dresare pot confuza cainele.
De obicei, se recomanda inceperea dresajului de la varsta mica, de la 7-8 saptamani deja, pentru ca, la aceasta varsta, cainii sunt mai receptivi la invatare si pot asimila mai usor comenzile si comportamentele dorite. Cu toate acestea, este important sa tii cont de faptul ca fiecare caine este diferit si poate avea nevoie de o abordare personalizata in functie de varsta, rasa, temperament si de alte caracteristici individuale (practic, ce a functionat pentru cainele unui prieten, nu inseamna ca va da aceleasi rezultate si pentru relatia ta cu animalul de companie).
In cazul in care cainele este mai in varsta, nu inseamna ca nu mai poate fi dresat, dar poate necesita mai multa rabdare si mai mult efort din partea ta pentru a invata si retine comenzile.
2. Metodele si comenzile pentru dresarea unui caine acasa
In ceea ce priveste metodele de dresaj canin, exista o multitudine de optiuni disponibile, iar alegerea celei mai potrivite depinde de caine, de abilitatile stapanului si de obiectivele de dresaj. Una dintre cele mai populare si eficiente metode de dresaj este cea pe baza de recompense.
Aceasta metoda de dresaj se concentreaza pe recompensarea comportamentelor dorite ale cainelui cu hrana sau jucarii (in cazul in care alegi hrana, ai grija sa ii oferi ceva mic si cu putine calorii, astfel incat sa nu ii afectezi dieta alimentara). Retine faptul ca aceasta trebuie oferita imediat dupa ce cainele incheie actiunea dorita, astfel incat sa simta si sa asocieze lucrul respectiv cu ceva pozitiv. Astfel, cainele este stimulat sa repete comportamentul pana cand va deveni rutina.
Atunci cand vorbim despre dresaj, sunt cateva reguli cheie pe care cainele trebuie sa le invete inca de la inceput:
- Primul dresaj ar trebui sa se refere la obisnuirea catelului cu locuinta, cu un mediu strain – el are nevoie sa stie in ce camere are acces si unde nu, unde este locul de dormit, unde isi poate face nevoile etc. Practic spus, este un fel de dresaj de teritoriu, mai ales daca vorbim despre o casa cu multe camere. In cazul in care vrei sa obisnuiesti catelul unde sa isi faca nevoile, afla ca exista covorase speciale, absorbante, care iti pot veni in ajutor. La inceput, ii poti crea tu o rutina – de exemplu, la cateva minute dupa ce a luat masa, il poti duce la covoras, iar dupa ce termina il poti recompensa. Astfel, recompensa va fi asociata ulterior cu un comportament pozitiv, pe care catelul il va replica.
- In paralel, daca incepi dresajul de la o varsta frageda a catelului, este important sa il obisnuiesti si cu numele → pentru asta, este nevoie sa petreci momente in care va jucati, il hranesti, il strigi, astfel incat sa se obisnuiasca cu numele. Abia dupa ce isi recunoaste numele, vei putea incepe dresajul propriu-zis, cu diferite comenzi.
- La fel de important este sa stabilesti limite, astfel incat animalutul sa stie cand si daca are voie sa latre, sa muste sau sa zgarie. Iar cum zgariatul mobilei este un mare nu, trebuie sa iei de la inceput masuri. Daca acesta va fi mustrat (atentie, insa, sa nu folosesti un ton agresiv) cand face ceva rau si laudat si recompensat cand face ceva bine, cainele va stii care ii sunt limitele. De asemenea, daca incepe sa latre sau sa maraie ca sa atraga atentia, cel mai usor este sa il ignori. Da, pentru ca animalutul isi va da seama dupa cateva incercari ca ceea ce face nu ii aduce nimic bun (nicio recompensa) si se va opri singur.
- O alta etapa incipienta este si obisnuirea cainelui cu zgarda, lesa si hamul. Acestea pot parea obiecte stranii pentru catel, insa usor, usor se va obisnui cu ele. Poti practica acasa plimbatul cu lesa, cu pasi usori, astfel incat sa il pregatesti pentru plimbarile pe strada, parcuri etc.
PRODUSE RECOMANDATE
Ulterior, poti deja avansa si cauta noi comenzi. De exemplu, poti exersa comanda „Sezut” → aceasta comanda poate fi utilizata pentru a-i invata pe caini sa stea jos si sa astepte comenzi suplimentare. Ca sa il inveti sa stea in sezut, poti tine deasupra cainelui o recompensa si sa o misti usor, peste capul acestuia. In momentul in care animalutul are privirea atintita spre recompensa si o urmareste, va avea tendinta sa se aseze. In momentul in care se aseaza, trebuie sa spui tare „sezi” si sa il feliciti, astfel incat cainele sa stie ca a facut ceva bine. Imediat dupa, trebuie sa primeasca si recompensa. Este nevoie sa repeti actiunea de mai multe ori pana va deveni o rutina si un gest facut din reflex.
Daca ai reusit sa il inveti aceasta comanda, poti trece ulterior si la altele, cum sunt cele pentru „Hai” si „Stai”, astfel incat plimbarile pe strada sa fie din ce in ce mai usoare. Dupa ceva antrenament, poti dresa cainele sa se opreasca atunci cand te opresti tu, de exemplu, fara sa ii dai neaparat o comanda vocala. Insa, totul cere persistenta, rabdare si joaca, astfel incat cainele sa invete rapid, sa se simta bine si in siguranta.
Dresajul canin nu este un simplu proces care se termina odata ce cainele invata un anumit numar de comenzi si comportamente dorite. Dezvoltarea acestuia este continua si este important sa parcurgi acest traseu alaturi de el, cu multa deschidere si optimism.
PRODUSE RECOMANDATE
De asemenea, conteaza si sa petreci cat mai mult timp cu catelul, sa faceti lucruri impreuna si sa va jucati cat mai mult. Pentru asta, te invitam direct pe site-ul nostru, sa consulti o lista variata de accesorii pentru animale (de la jucarii, la gadget-uri si alte produse esentiale pentru igiena si hranirea patrupedului). Creeaza-ti cea mai faina experienta si relatie cu animalul tau de companie!