
Cuprins:
Intr-un articol anterior discutam despre cat de importanta este alimentatia pentru dezvoltarea sanatoasa a cainelui, iar acum am vrea sa aprofundam subiectul si sa vedem care ar fi principalele sfaturi pentru hranirea corecta a acestuia, dar si pentru ingrijirea lui in cele mai bune conditii.
1. Programul recomandat de hranire a cainelui
Cateii au nevoi diferite de hrana (aceasta avand un rol important in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a patrupedului), in functie de varsta (asta pentru ca, desi cresc rapid, sistemul digestiv si imunitar se dezvolta mai lent):
- Varsta de o luna → este perioada in care trece de la lapte la hrana solida. In acest moment are nevoie de substante nutritive pentru dezvoltarea bacteriilor benefice din sistemul digestiv si pentru consolidarea mecanismelor naturale de aparare.
- De la 2 la 4 luni → aceasta este perioada in care se dezvolta cel mai mult structura osoasa (catelul trebuie sa primeasca vitamina D, calciu si fosfor, prin cantitati masurate).
- De la 4 la 6 luni → pentru ca este perioada in care animalutul incepe sa-si dezvolte mai bine masa corporala, va trebui sa primeasca mai multe proteine.
- De la 10 luni pana la varsta adulta → pana cand devin adulti, cateii au nevoie de suport nutritional pentru articulatii, in special cei de talie mare.
Pentru ca acestia nu isi pot regla singuri consumul de hrana (practic, mananca tot ce au in farfurie, indiferent daca este masa pentru toata ziua), au nevoie de tine pentru a le stabili un program corect de hranire, astfel incat sa se dezvolte sanatos.
- Rasele de talie mica si foarte mica
- Pana la 4 luni → 3 mese/ zi
- Intre 4 – 10 luni → 2 mese/ zi
- La varsta de adult → 1 – 2 mese/ zi
- Rasele de talie medie
- Pana la 6 luni → 3 mese/ zi
- Intre 6 – 12 luni → 2 mese/ zi
- La varsta de adult → 1 – 2 mese/ zi
- Rasele mari si foarte mari
- Pana la 6 luni → 3 mese/ zi
- Intre 6 – 15 luni → 2 mese/ zi
- La varsta de adult → 1 – 2 mese/ zi
2. Sfaturi pentru cresterea si ingrijirea cainelui
Pentru a-i oferi conditiile optime de dezvoltare, nu doar hrana este importanta in acest proces, ci si activitatea fizica si modul in care interactionezi cu acesta.
- Prin definitie, majoritatea raselor de caini sunt animale active, cu energie, carora le place sa alerge in natura si care nu se impaca foarte bine cu statul intr-o camera pentru o perioada lunga de timp. Pentru a se dezvolta sanatos si pentru a fi intr-o forma fizica buna, trebuie sa-i creezi o rutina cainelui tau, rutina care sa includa plimbari zilnice pe afara sau in parc si diferite exercitii.
- Dentitia → si cainii, precum oamenii, pot avea probleme cu tartrul, placa sau gingivita (acestia nefiind, insa, predispusi cariilor). Recomandarea este sa incepi curatarea danturii inca de cand sunt pui, altfel problemele se vor agrava si pot duce la infectii letale sau probleme alte altor organe, precum inima, ficatul sau chiar rinichii.
- Toaletarea → si aici includem intretinerea blanii si a pielii (blanita ar trebui periata si, cel mai important, verificata de paraziti externi cat mai des), a unghiilor si a labutelor. Samponul folosit pentru imbaiere trebuie sa fie unul special, iar frecventa bailor depinde si de sezon (de la bai saptamanale, la bai o data la 3 saptamani). In ceea ce priveste intretinerea unghiilor, acestea trebuie taiate periodic pentru a elimina riscul ruperii lor sau aparitiei altor probleme de sanatate. De asemenea, blanita din zona pernitelor trebuie rasa pentru prevenirea sau reducerea factorilor iritanti ca pietricelele sau pamantul.
- Deparazitarea regulata → este o actiune importanta, aceasta trebuind sa fie facuta atat intern (de catre un medic veterinar), cat si extern (mai ales in sezonul cald, atunci cand riscul aparitiei capuselor, puricilor sau tantarilor este foarte mare).
3. Accesorii de care ai nevoie pentru ingrijirea cainelui
- Pentru dormit → locul trebuie sa fie unul linistit, fie ca vorbim despre interior sau exterior. La interior, iti recomandam sa te uiti dupa cosuri confortabile, perne si paturici moi, in functie de dimensiunea cainelui. La exterior, poti incerca si custile dedicate, insa poti include si o patura moala in interiorul acesteia.
- Castron de hrana si apa → pentru a evita orice tip de contaminare cu bacterii, castroanele de inox sunt cele mai potrivite. Pentru apa, ar fi bine sa ai mai multe castroane, pe care sa le amplasezi in diferite colturi din locuinta si sa te asiguri astfel ca animalutul este mereu hidratat.
PRODUSE RECOMANDATE
- Jucarii → de la mingiute (care sunt atractia favorita a cainilor), la diferite accesorii de ros, jucariile sunt foarte importante in dezvoltarea psihica si fizica a animalutelor, dar si in crearea unei legaturi mai stranse intre voi.
PRODUSE RECOMANDATE
- Zgarda, lesa → pentru plimbarile lungi sau scurte, pentru a te asigura ca nu pierzi cainele din vedere, mai ales atunci cand mergi pe strada (si, in cazul in care se intampla sa se rataceasca de tine, persoana care il gaseste sa stie cum sa te contacteze).
Cainele tau are nevoie de atentia ta pentru a se dezvolta sanatos. Se spune ca loialitatea si iubirea unui caine pentru stapanul sau sunt de nepretuit si nu pot fi schimbate, indiferent de tratamentul aplicat. Astfel, asigura-te ca „parteneriatul” dintre voi este construit prin grija si multa dragoste.