Hrana pisicilor - cu ce se hranesc pisicile si care sunt alimentele interzise

De regula, persoanele care indragesc atat cainii, cat si pisicile sunt ceva mai putine la numar decat cele care se declara fani infocati ai uneia dintre specii. „A cat person” versus „a dog person” a fost intotdeauna un subiect de discutie – in timp ce cainii sunt adorati pentru loialitate, pentru activitatile amuzante in aer liber, pisicile sunt considerate ca fiind niste animale mai reci, dar la fel de dragalase. Poate unul dintre motivele pentru care oamenii aleg pisicile ca animale de companie este si faptul ca acestea nu au nevoie de activitati prea multe pentru a-si consuma energia (nu au nevoie de foarte multe plimbari, mai ales daca au cateva jucarii in casa, sunt mult mai linistite si poate chiar si mai disciplinate). Daca in cazul cateilor, acestia nu sunt in stare sa isi dozeze foarte bine hrana (daca primesc dintr-o singura bucata hrana pentru intreaga zi, acestia o vor manca pe toata odata), felinele sunt mult mai „gratioase” si isi pot imparti mancarea pentru a supravietui intreaga zi.

Si daca tot am mentionat hrana, hai sa ne oprim putin asupra acestui subiect si sa vedem cu ce se hranesc pisicile in functie de varsta si care sunt alimentele interzise din dieta acestora.

1. Care este hrana potrivita in functie de varsta si etapa in care se afla pisica

  • Pana la varsta de 3 saptamani → de regula, in primele saptamani de viata, pisoiul doarme foarte mult, fiind perioada in care invata sa isi coordoneze pasii, iar miscarile sunt destul de stangace. Sursa de hrana este reprezentata de laptele matern, insa poate fi inlocuit si cu alte formule de lapte praf (acesta trebuie sa contina proteine care se digera usor si care permit asimilarea nutrientilor).
  • Intre 3 saptamani si 4 luni → vorbim aici de perioada „de socializare”, o etapa in care pisoii sunt mult mai independenti, invata sa exploreze, sa se catere, sa isi dezvolte abilitatile sociale (practic, sa te faca sa te holbezi la ei incontinuu, sa uiti de munca si doar sa ii lasi sa faca din tine absolut ce vor). Treptat, pentru ca au nevoie de mai multa energie, vor trebui sa faca trecerea treptata la hrana uscata si umeda, hrana specifica pentru aceasta varsta (astfel incat sistemul digestiv sa nu fie perturbat).
  • Intre 4 – 12 luni → aceasta este denumita si etapa „adolescentei”. Nu este neaparat o etapa a razvratirii, insa ritmul de crestere incepe sa incetineasca, iar functiile imunitare si dezvoltarea anatomica se consolideaza. In aceasta perioada, pisicile au nevoie de hrana cu aport caloric mai redus (mai ales daca au fost sterilizate, pentru a nu exista riscul luarii in greutate sau aparitiei altor probleme de sanatate, precum diabetul sau problemele cardiace si vasculare). Dupa acest prag, este important sa continui sa ii oferi acelasi tip de hrana (umeda sau uscata), cu mare atentie la aportul caloric.

2. Care sunt alimentele potrivite si cele interzise in hranirea pisicilor?

Pisicile pot fi foarte pofticioase si vor veni langa tine de fiecare data cand simt miros de mancare (si iti va fi greu sa le refuzi), asa ca trebuie sa fii atent la ce ii oferi, pentru ca unele dintre alimentele cu care noi suntem obisnuiti nu pot fi procesate de catre organismul acestora sau le pot fi chiar toxice. Pentru o viata sanatoasa, felinele au nevoie de foarte multe proteine, dar si de minerale si vitamine, tocmai de aceea este recomandat ca acestea sa fie hranite in principal cu mancare speciala de pisici, fie ea umeda sau uscata. In cazul in care preferi sa ii faci tu meniul, iata ce trebuie sa iei in considerare:

  • Alimente potrivite: proteine, carne de pui si carne slaba de vita (ai grija sa nu ii oferi carne prea grasa deoarece ii poate provoca probleme digestive), oua fierte, legume pe post de gustari (dovleac, mazare, castravete, spanac – acesta din urma nu este recomandat, insa, daca pisica are probleme cu rinichii), alimente din cereale cu masura (paine, ovaz, mamaliga), fructe pentru ameliorarea problemelor digestive (banane, afine, pepene rosu, mere fara coaja), lactate (iaurt, branza, telemea nesarata), peste gatit.
  • Alimente interzise: carne grasa, grasimi si oase, ceapa, usturoi, cafea, alcool, struguri, stafide, aluat din paine, lapte de cocos, peste crud, seminte, nuci, alune, fistic, ciocolata, bomboane, mezeluri, lapte, branzeturi fermentate, albus de ou crud, alimente prajite.

3. Alte informatii utile despre hranirea si ingrijirea pisicii

  • In functie de nevoi si de mediul in care traieste felina, va trebui sa ajustezi si tipul de mancare (de exemplu, daca nu are un spatiu in care sa isi consume energia – nu iese la plimbare, sta doar in apartament, atunci nu trebuie sa primeasca hrana cu multe calorii).
  • Nu doar alimentele sunt pe lista de lucruri interzise si daunatoare pisicii, ci si anumite produse din locuinta: uleiuri aromatice, naftalina, balsamul pentru rufe, detergentul pentru masina de spalat, bateriile, cafeaua macinata. Si chiar si anumite plante si flori pot fi periculoase pentru pisici: aloe vera, narcisele, crinii, leandrul, muscata, iedera, vascul, lacramioarele, salcia plangatoare, plantele de tomate, glicina, rododendronul etc.
  • Pisicile sunt foarte sensibile la gustul amar, acestea percepand mare parte din substantele toxice ca fiind amare.
  • Proteinele sunt benefice pentru elementele de baza ale corpului pisicii, de la blana, la gherute si anticorpi.
  • Desi grasimile reprezinta o sursa de energie pentru pisica, trebuie sa ai grija la consumul caloric (nivelul este dat de stare, varsta si stilul de viata/ activitate).

PRODUSE RECOMANDATE

Daca ai deja o pisica (sau daca articolul de aici te-a convins sa iti iei un animal de companie), speram ca informatiile sa te ajute sa fii mereu atent la nevoile acesteia si sa reusiti sa creati impreuna o legatura puternica.