
Cuprins:
Bateria li-polymer (litiu-polymer sau litiu ion polymer) reprezinta un model mai nou si mai sigur de baterie, care a inceput sa inlocuiasca treptat bateriiile de tip litiu-ion (primul furnizor care le-a introdus pe piata pe acestea din urma a fost Sony, in 1991, desi primele cercetari au fost facute undeva in anul 1912). De ce nu sunt bateriile li-ion atat de sigure si de unde nevoia de inlocuire a lor? Din cauza faptului ca prezinta un risc mai mare de incendiu (atunci cand sunt expuse unor temperaturi mai mari sau atunci cand sunt intepate).
1. Componentele bateriilor li-ion si li-polymer
Principala diferenta dintre cele 2 tipuri de baterii se refera la componentele acestora. O baterie li-ion este formata din 4 componente: catod incarcat pozitiv, anod incarcat negativ, un electrolit (sau un compus chimic lichid) si un separator intre electroliti (un controler electronic care poate regla puterea si fluxurile de descarcare). Desi bateriile de tip li-polymer au o structura asemanatoare cu bateriile li-ion, principala diferenta este data de separatorul chimic dintre cei 2 electroliti, pozitiv si negativ. Acesta nu este lichid, ci forma cea mai des intalnita este cea asemanatoare unui gel.
2. Diferentele dintre bateriile li-ion si li-polymer
Iata mai jos o lista cu mai multe diferente intre cele 2 tipuri de baterii:
- Pentru ca povesteam mai sus despre gel, acesta are si un avantaj destul de mare. Din punct de vedere al sigurantei, bateriile li-polymer au o posibilitate mai mica de scurgere datorita componentelor asemanatoare gelului, fiind mai protejate de orice tip de explozie. Celalalt tip de baterie poate declansa incendii in anumite circumstante (atunci cand sunt supraincalzite sau cand sunt expuse la temperaturi mult prea ridicate).
- Daca ne uitam la timpul de incarcare, bateriile li-ion par sa aiba nevoie de un timp mai lung pentru o incarcare completa fata de bateriile li-polymer si pierd mai repede energie in stand-by. De asemenea, din punct de vedere al retinerii incarcaturii in timp (capacitatii de incarcare), bateriile li-polymer scoreaza cel mai bine.
- Greutate → dintre cele doua tipuri de baterii, cele li-ion sunt mai grele decat restul (tocmai din aceasta cauza, cele li-polymer isi gasesc aplicabilitatea in domeniile care necesita baterii usoare)
- Costuri → daca facem un calcul al costului total al unei baterii (luand in calcul absolut tot, de la procesul de dezvoltare, pana la cel de fabricare), cele polymer sunt mai scumpe decat cele cu ioni de litiu
- Durata de viata → desi ambele tipuri de baterii au o durata lunga de viata, cele li-ion par sa dureze mai mult
- Domeniul de utilizare → bateriile li-ion sunt des intalnite la telefoanele mobile, laptop-uri, vehicule electrice, in timp ce celelalte baterii se folosesc cu precadere pentru produsele si dispozitivele electronice, in echipamentele radio controlate etc.
- Din punct de vedere al constructiei chimice, bateriile li-ion pot lua doar forma dreptunghiulara sau patrata, in timp ce bateriile li-polymer pot lua o varietate de forme
PRODUSE RECOMANDATE
Cele mai des intalnite baterii pentru smartphone-uri raman cele li-ion, prin prisma faptului ca au pulsul densitatii de energie mai mare si un cost mai mic de productie. In plus, cantaresc mai putin si au o durata de viata mai lunga.