Cum se calca corect hainele

Se spune ca nu haina il face pe om. Si suntem complet de acord cu aceasta zicala atunci cand ne referim la brand-ul unui produs (un tricou al unui brand de firma nu te face mai inteligent sau mai bun cu ceilalti; cele care te definesc ca om sunt valorile in care crezi si dupa care te conduci). Insa, ceea ce poate face o diferenta, totusi, atunci cand vorbim despre haine este modul in care acestea se prezinta, adica daca este calcata sau sifonata, curata sau patata. Imagineaza-ti ca mergi la un interviu pentru un job de birou intr-o camasa cu multe cute si nearanjata. Ce impresie crezi ca vei lasa?

Stim ca activitatea de a calca o haina, in sine, nu este una chiar atat de placuta (mai ales cand iti ocupa o dupa-amiaza intreaga de weekend), insa o poti transforma intr-un proces mai usor, prin cateva trucuri. Anterior am vorbit despre cum sa cureti fierul de calcat, pentru a te bucura mai mult de aparat (poti reciti articolul aici) si cum folosesti aparatul de calcat vertical (aici), insa acum vrem sa povestim despre cum se calca corect hainele. Astfel de detalii te pot ajuta sa eficientizezi intregul proces si sa termini mai rapid (nu mai pierzi minute bune cu netezirea cutelor sau sa calci din nou o portiune deja calcata si asta pentru ca nu ai inceput de la partea care trebuia) si poate chiar sa te bucuri de activitate.

1. Cum se calca hainele in functie de material

Inainte de a povesti cate ceva despre fiecare material in parte, este important sa stii ca etichetele de pe haine iti pot oferi cateva informatii de care ai nevoie, si nu doar despre calcat (cum ar fi temperatura recomandata pentru aparat), ci si despre modul in care se curata. Deci, nu le taia din dorinta de a nu te incomoda atunci cand porti haina respectiva, ci pastreaza-le asa cum sunt.

  • Bumbac hainele din acest material se calca foarte bine atunci cand sunt inca usor umede, folosind o temperatura cat mai inalta (poti folosi functia de abur si sa apesi mai tare cu fierul, in cazul in care cutele inca persista)
  • Poliester temperatura recomandata este una mai joasa (poti umezi materialul usor inainte de a incepe sa il calci). De asemenea, iti recomandam sa calci de sus in jos, evitand astfel ca materialul sa se intinda foarte mult.
  • Matase → fiind un material destul de sensibil, trebuie sa il tratezi cu mare grija si atentie. Acesta se poate arde rapid daca este calcat la o temperatura prea mare sau daca lasi fierul de calcat mai mult decat este necesar. Ca sa eviti toate acestea, iti recomandam ca fierul de calcat sa nu atinga deloc materialul de matase, ci sa folosesti un alt material, ca protectie intre matase si aparat. Temperatura folosita trebuie sa fie una foarte joasa.
  • Dantela acesta este un alt tip de material sensibil. La fel ca matasea, acesta se calca cu un alt material asezat deasupra, pentru protectie, la temperaturi scazute. Mare atentie aici, insa, sa nu folosesti functia de abur.
  • Lana si acesta este tot un material pretentios. Se calca pe dos si pe portiuni mici, astfel incat sa eviti intinderea si modificarea materialului, folosind o temperatura joasa.
  • Panza in categoria acestui tip de material intra, in mare parte, lenjeriile de pat. Acestea se calca pe dos astfel incat sa eviti ingalbenirea tesaturii si la temperaturi mari.
  • Catifea si casmir aceste 2 tipuri de tesaturi iti recomandam sa nu le calci. In cazul in care cutele sunt prea pronuntate, totusi, poti folosi un aparat de calcat vertical, cat sa netezesti suprafata.

2. Cum se calca hainele in functie de produs

  • Pentru ca o camasa sa fie calcata mai usor, o poti lua de pe uscator inainte de a fi uscata complet. Este recomandat sa incepi cu manecile (mansetele trebuie sa fie deschise pentru a putea trece usor si corect cu fierul de calcat peste ele), apoi cu gulerul si restul camasii.
  • Atunci cand calci o pereche de pantaloni, iti recomandam sa incepi cu buzunarele de la spate (sa le scoti in afara si sa le calci), iar apoi sa continui cu partea din spate
  • Tricoul acesta se calca intors pe dos si este mai usor sa incepi de jos in sus
  • Fusta aceasta se calca de sus in jos si trebuie sa te asiguri ca nu apesi foarte tare pe fierul de calcat
  • Rochie → se calca folosind miscari lungi si rapide, pornind de la talie spre cusaturi. Evita sa treci cu aparatul de 2 ori in acelasi loc.

3. Alte sfaturi utile pentru a calca usor si corect

  • Poti incepe sa calci intai materialele mai delicate (matase, poliester) pana cand fierul de calcat se incinge complet
  • Pentru ca tricourile, camasile sau bluzele sa nu mai fie atat de sifonate, le poti usca direct pe un umeras
  • In cazul in care apa de la robinet este una dura, cu mult calcar, iti recomandam sa o amesteci cu apa distilata
  • Pentru a netezi rapid materialul, poti incerca un truc in care sa folosesti o folie de aluminiu intre masa de calcat si haina. In acest mod, in momentul in care calci, caldura se va reflecta si in folie, iar materialul va fi neted si pe partea inferioara.
  • Daca vrei sa netezesti cutele, nu folosi miscari circulare cu fierul de calcat
  • In cazul in care materialul este unul delicat sau cu insertii, intoarce-l pe dos si abia dupa incepe procesul de calcare
  • Mare grija si la accesoriile de pe material, in special la nasturi si fermoar, astfel incat sa nu ii topesti sau distrugi
  • In cazul in care ai calcat prea mult hainele, iar acestea au capatat un luciu sau o mica arsura, poti folosi otet pentru a repara micile greseli
  • Nu purta hainele imediat dupa ce le-ai calcat. Mai lasa-le putin inainte sa le bagi in dulap, sa se aeriseasca putin, astfel incat sa isi pastreze forma cat mai mult.
  • Daca ai in garderoba haine cu pliuri sau volanase (sau alte tipuri de croieli mai complexe), atunci iti recomandam sa folosesti un aparat de calcat vertical.
  • Pentru o calcare usoara, conteaza mult sa folosesti si un balsam la spalarea hainelor si sa nu umpli pana la refuz masina de spalat (chiar daca te gandesti sa termini cat mai repede cu spalarea hainelor si sa umpli cuva, este recomandat sa nu o supraincarci daca vrei ca hainele sa iasa mai putin sifonate).

Calcatul hainelor poate deveni o activitate mai usoara daca urmezi cateva reguli simple. Nu uita sa setezi temperatura in functie de tesatura, sa nu lasi prea mult aparatul pe haina pentru a nu o deteriora si ai grija cu partea cu care incepi astfel incat sa nu fii nevoit sa treci din nou cu fierul de calcat peste aceasta. Si un alt lucru important, nu lasa hainele sa se adune, ci incearca sa le calci dupa ce le speli – in acest fel, nu iti vei mai bloca weekend-urile atat de mult.