Cum se calca vertical – modul de a folosi aparatul de calcat vertical

1. Ce este fierul de calcat vertical cu aburi si cum se foloseste

Stim cu totii ca hainele sifonate nu fac cea mai buna impresie, indiferent de job sau de ocazia cu care le porti. Insa, actiunea in sine pare o corvoada de care incerci sa scapi, insa nu prea ai foarte multe solutii. Asta pana la aparitia fierului de calcat vertical cu aburi, care transforma experienta intr-una placuta si usoara. Prin ce se diferentiaza un astfel de dispozitiv fata de un fier de calcat obisnuit? In principal, prin faptul ca este format din ceva mai multe elemente (vezi lista de mai jos) si prin faptul ca este mult mai rapid.

 • Rezervor de apa
 • Vaporizator → cel care este responsabil de incingerea stropilor de apa pana la punctul in care este atinsa temperatura de vaporizare
 • Furtun → prin acesta circula aburul
 • Cap de difuzie → acea parte a aparatului care este plimbata pe tesaturi si prin care iese aburul

Atunci cand calci cu un astfel de aparat, dispozitivul trebuie sa atinga foarte usor haina, fara sa pui presiune pe ea (desi, de regula se poate folosi pe majoritatea tesaturilor, trebuie sa ai totusi grija la materialul pe care doresti sa il calci). In cazul in care haina pe care o calci are pliuri sau volane, atunci aparatul trebuie tinut la o distanta de aproximativ 3 – 5 cm fata de material, pentru ca tesatura sa isi pastreze forma speciala. Aparatul vertical este foarte usor de folosit – trebuie doar sa te asiguri ca recipientul are suficienta apa si ca temperatura este optima (aburul este suficient de puternic). Ulterior, trebuie doar sa atingi cu aparatul suprafata hainei (aceasta ar trebui sa fie agatata direct pe un umeras, ca sa iti permita un control mai usor).

2. Avantajele unui astfel de produs

 • Nu necesita o masa de calcat, de aici deriva si faptul ca este mai usor de depozitat si nici nu blochezi anumite zone din camera atunci cand incepi sa calci (nu ai nevoie de o zona de desfasurare prea mare)
 • Cu ajutorul acestuia, poti reimprospata si pernele si lenjeria de pat
 • Datorita temperaturii mari la care ajunge jetul de aburi, poti folosi aparatul si pentru a indeparta mirosurile neplacute de pe anumite materiale textile si pentru a le dezinfecta
 • Protejeaza mai bine hainele din materiale sensibile, cele care, de regula, ar putea fi distruse usor de talpa unui fier de calcat obisnuit
 • Poti calca draperiile si perdelele fara ca acestea sa fie scoase de pe galerie
 • Este foarte versatil – poate fi folosit si la reimprospatarea canapelei, la spalarea geamurilor si chiar la indepartarea tapetului sau a autocolantului
 • Este foarte ergonomic – iti protejezi spatele pentru ca nu mai stai aplecat deasupra unei mese de calcat, in timp ce pui presiune pe aparat pentru a calca mai bine
 • Timpul necesar calcarii unui articol vestimentar este mai scurt decat atunci cand folosesti un fier de calcat obisnuit, datorita puterii aburului (in cazul in care ai nevoie sa pastrezi foarte bine cutele unei camasi sau ale unei perechi de pantaloni, atunci iti recomandam, totusi, fierul de calcat obisnuit)

3. La ce trebuie sa fii atent atunci cand alegi un fier de calcat vertical cu aburi

 • Portabilitate → exista 2 tipuri din care poti alege: fie pe cel de voiaj (care are totul integrat intr-un singur aparat, dar vine cu o putere mai mica), fie pe cel de podea (care desi are dimensiuni mai mari din cauza faptului ca este prevazut cu rezervor, roti, cap de difuzie si furtun, are si putere mai mare)
 • Debitul de abur (aici ne referim la cantitatea de abur exprimata in grame pe minut pe care aparatul o poate produce) → cu cat este mai mare valoarea acestuia, cu atat hainele sunt mai bine calcate (jetul de abur este mai puternic)
 • Rezervorul de apa → aici conteaza atat capacitatea acestuia, cat si modul in care se umple
 • Timpul de incalzire → un astfel de aparat se incalzeste mai rapid decat unul obisnuit, chiar si in cateva secunde
 • Timpul de functionare sau de calcare continua → de regula, producatorii specifica un interval de timp in care poti folosi aparatul de calcat vertical cu aburi in mod continuu (calcatul cu aburi poate fi solicitant pentru componentele aparatului), astfel ca, la un moment dat, va trebui sa te opresti si sa ii oferi o pauza (atat lui, cat si tie)
 • Lungimea furtunului si a cablului de alimentare → iti recomandam sa alegi modele care iti permit sa te deplasezi si sa calci usor (sa nu risti ca cele 2 componente sa fie prea scurte, dar nici prea lungi si sa te impiedici de ele)
 • Greutate → acest detaliu ar conta cu precadere pentru modelele portabile, cele pe care vrei sa le iei cu tine in vacanta. Aici ar trebui sa te orientezi catre ceva cat mai usor, astfel incat sa poti calca rapid, fara sa iti oboseasca prea tare bratul.

Fierul de calcat vertical cu aburi isi face loc usor, usor printre electrocasnicele oamenilor, devenind un dispozitiv necesar, care poate transforma experienta calcarii hainelor (si nu numai) in ceva placut. Tu ai incercat un astfel de produs pana acum?