Tipuri de curele de ceas - sfaturi pentru purtare si accesorizare

Inainte de a-ti povesti despre tipurile de curele, incepem cu o mica precizare. Nu iti vom vorbi despre culori (pentru ca acestea vin intr-o multitudine de nuante si palete), ci ne oprim doar asupra celorlalte caracteristici ale lor si iti povestim cum acestea se potrivesc in functie de ocazie. Daca ceasurile, in sine, au mai multe forme, ei bine, si curelele vin in diferite texturi si marimi.

De-a lungul timpului, multe dintre smartwatch-uri au inceput sa imprumute si ele din tipurile de curele de la ceasurile clasice, oferind o paleta din ce in ce mai larga fata de traditionala bratara din silicon (plastic).

  • Curele din piele (naturala sau ecologica) → acestea sunt mult mai moi si se muleaza mai usor pe forma si incheietura mainii (desi aduc mai mult cu un stil masculin, acestea sunt purtate si de catre femei deopotriva). De asemenea, pot avea si ele mai multe nuante, texturi si tipuri de cusaturi, fiind potrivite atat pentru tinutele casual, dar mai ales pentru cele elegante. Se crede despre ele ca au si cea mai mare vechime, fiind totodata si foarte rezistente. Un mic dezavantaj al acestui tip de material ar fi faptul ca, pe timpul verii (sau atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate), acesta sta strans lipit de mana, iar incheietura poate sa transpire.
  • Curele metalice → acestea se potrivesc mai degraba cu un stil elegant sau business si sunt fabricate din otel inoxidabil, material care le face mai rezistente (sunt printre cele mai durabile tipuri de curele). De asemenea, sunt foarte versatile, se intretin usor, dar sunt si ceva mai grele decat restul modelelor.
    • Curele Milanese → sunt acele curele cu sirurile mici si fine de zale, descrise de unii pasionati ca apartinand unui stil mai vintage, oferind o eleganta aparte purtatorului. De asemenea, se considera a fi mai potrivite stilului feminin.
    • Curele Oyster → usor mai masculine, aceste curele au structuri mai mari si mai plate ale zalelor, facandu-le si mai rezistente. Modelul a fost reprezentativ pentru perioada secolului XX si a fost lansat de catre Rolex.
    • Curele President → acestea folosesc un design format din 3 zale si au o structura mai subtire si semicirculara a zalelor, care ofera ceasului un aspect mai rafinat.
  • Curele din silicon (sau cauciuc) → acestea sunt cele mai usoare curele si sunt extrem de rezistente la apa. Se potrivesc mai degraba stilului mai casual si sport (fiind purtate de catre oamenii mai activi) si sunt mai accesibile la pret.
  • Curele din material textil → aceste tipuri de curele sunt denumite si curele NATO, fiind intial create pentru militarii armatei britanice (in perioada anilor 1970). Acestea au un pret accesibil, sunt usoare si pot veni pe mai multe culori. Se potrivesc mai bine unui stil casual, dar pot fi incluse si in anumite tinute mai business sau chiar elegante.

Ceasul este un accesoriu la care nu se va renunta inca o perioada lunga de timp (acestea rezistand inclusiv aparitiei smartphone-urilor si a smartwatch-urilor), pentru ca acesta nu este folosit acum doar pentru a afla cat este ora, ci pentru ca este un obiect care poate completa o tinuta. In plus, smartwatch-urile indeplinesc si alte functii ajutatoare pentru desfasurarea activitatilor zilnice. Astfel, pentru a-l integra cu succes in propriul stil, asigura-te ca alegi o curea potrivita.