Incalzire cu aer conditionat – cum folosesti aerul conditionat pentru caldura

Intr-o calatorie recenta, pe meleaguri africane, am facut cunostinta cu cel mai mare frig pe timpul noptii (da, stiu, ai avea asteptari si ai zice ca e cald tot timpul anului). Revelatia a fost faptul ca fiecare camera in care am stat (au fost mai multe cazari) era dotata cu aparat de aer conditionat pentru incalzire. Asa ca doar un click pe telecomanda m-a despartit de incalzirea incaperii – in cateva minute temperatura ajungea la valorile pe care corpul meu le considera normale (bine, stiti cum e romanul – „dau pe 30 de grade sa se incalzeasca repede camera si abia dupa il las pe un 22-23”). Si daca o astfel de regiune, care pune accent pe costurile mici, foloseste un astfel de sistem, inseamna ca e ceva bun la mijloc, corect? Asa ca m-am documentat putin si iti las mai jos cateva informatii care sa te ajute sa iei cea mai buna decizie atunci cand vine vorba despre incalzirea locuintei.

1. Detalii despre folosirea aparatului de aer conditionat pentru caldura

Nu mai este o noutate, poti incalzi locuinta si cu aparatele de aer conditionat, insa acestea trebuie sa fie dotate cu aceasta functie si corect amplasate, functia de incalzire fiind ceva mai complexa decat cea de racire. Acum, acestea sunt recomandate a fi folosite atunci cand temperaturile nu coboara cu mult sub 0° C (minimul ar fi undeva pe la -15° C). Randamentul maxim al unui astfel de aparat este atunci cand diferenta de temperatura dintre cea interioara si cea exterioara nu depaseste 20-25° C (de exemplu, daca afara sunt 0° C, iar in casa iti doresti 23-25° C, atunci vei avea un randament maxim si un consum redus de energie). Cu cat temperatura de afara este mai scazuta, iar cea din interior trebuie sa fie mai mare, cu atat scade randamentul, iar costurile cu energia pot creste.  

Aparatele de aer conditionat nu au in interior incalzitoare electrice (asa cum au alte produse si dispozitive de incalzire), ci folosesc efectul gazelor comprimate. De aceea, aceste aparate sunt si eficiente energetic. Acestea functioneaza pe principiul „pompei de caldura” – practic, aceasta este cea care transfera caldura de la un mediu cu temperatura redusa la un altul cu temperatura mai ridicata (cantitatea de caldura transmisa mediului cald este mai mare decat lucrul mecanic consumat).

Chiar daca la inceput poate parea ca investitia intr-un astfel de aparat este destul de mare, o vei putea recupera pe parcurs prin faptul ca vei avea un consum mai mic de energie in timpul incalzirii. Bineinteles, eficienta incalzirii si dimensiunea facturii la curent electric depinde si de clasa energetica a dispozitivului, cele mai bune aparate fiind cele cu clasa energetica A (A, A+, A++) pentru ca au un consum de energie mai mic. Comparativ cu clasele C sau D, clasele A pot avea un consum chiar si cu pana 40% mai mic.

In functie de spatiul locuintei, este recomandat sa folosesti chiar si 2 aparate de aer conditionat, fiecare pozitionat in camere diferite, dar cat sa asigure incalzirea in intreaga locuinta (sau, in functie de modul in care sunt amplasate camerele, poti alege un aer conditionat cu 2 iesiri care va fi amplasat pe peretele despartitor dintre 2 camere).

2. Avantaje si dezavantaje ale incalzirii cu aparatul de aer conditionat

Avantaje:

 • Un astfel de aparat este mai ieftin comparativ cu alte mijloace de incalzire (pe gaz, electrice, cu carbune etc.)
 • Camera incepe sa fie incalzita rapid, imediat ce pornesti aparatul
 • Poti controla temperatura direct din telecomanda, la fel ca si intervalele de pornire/ oprire caldura
 • Nu ocupa mult spatiu in locuinta
 • Factura de energie este mai mica si poti face economii

Dezavantaje:

 • Poate usca aerul din camera, caz in care vei avea nevoie de un umidificator
 • In cazul in care locuinta nu are mai multe aparate de aer conditionat in diverse camere, dispozitivul nu incalzeste uniform si nici nu are putere sa incalzeasca o suprafata foarte mare

3. Reguli pentru montarea aparatului de aer conditionat

Iata de ce anume trebuie sa tii cont atunci cand decizi sa instalezi un astfel de aparat:

 • Exterior:
  • De preferat, aparatul ar trebui sa fie instalat spre sud, unitatea externa fiind astfel ferita de zapada sau vant. In momentul dejivrarii unitatii exterioare, aparatul nu va furniza caldura la interior, ci va folosi resursele pentru a inlatura gheata.
  • In cazul modului de incalzire, condensul va aparea la unitatea din exterior, gheata putand fi mai greu de colectat (putand afecta si unele zone ale vecinilor)
 • Interior:
  • Numarul de camere in care este nevoie de incalzire
  • Suprafata zonei de incalzire si inaltimea tavanului
  • Cat de bine sau nu este izolata camera
  • Daca incaperea este sau nu pozitionata pe partea insorita
  • Etajul la care se afla locuinta (daca este intr-un bloc)

Tu ai optat pana acum sau ai opta pentru incalzirea cu aparatul de aer conditionat?