
Cuprins:
Cu tehnologia care nu inceteaza sa ne uimeasca de la o zi la alta, prizele inteligente sunt unul dintre cele mai utile si mai accesibile gadget-uri pentru conceptul de casa smart. Acestea sunt dispozitive care se conecteaza la reteaua Wi-Fi de acasa, permitandu-ti sa controlezi dispozitivele conectate la ele prin intermediul unui asistent virtual, a unei aplicatii mobile sau a unui control manual. Primele 2 optiuni prezentate sunt si cele care permit controlul si monitorizarea din orice colt de lume te-ai afla. Prizele inteligente pot fi utilizate pentru a porni si opri dispozitive precum lumini, incarcatoare, aparate de aer conditionat, aparate de cafea si multe altele, astfel incat la final de luna sa primesti si facturi cu valori mai mici. Despre ce sunt prizele inteligente si cum se utilizeaza am mai vorbit intr-un articol anterioar (il lasam aici daca vrei sa il parcurgi din nou), astfel ca, de aceasta data, ne oprim asupra avantajelor și dezavantajelor acestor dispozitive, aflam cum alegi cel mai bun model si vedem care ar fi un top 5 al celor mai bune prize inteligente de pe piata.
1. Avantajele si dezavantajele prizelor inteligente
Printre avantajele prizei inteligente se numara:
- Economia de energie → poti porni si opri dispozitivele de la distanta, astfel incat acestea sa nu ramana in functiune si sa consume energie in continuare (chiar daca consumul este unul mic, el se tot aduna)
- Convenienta → cel mai tare lucru este ca poti controla dispozitivele de la distanta (poti fi chiar si in concediu, departe de casa, si tot sa ai acces la prizele din locuinta), prin intermediul smartphone-ului sau prin comenzi vocale
- Monitorizare → unele prize inteligente pot monitoriza consumul de energie al dispozitivelor si pot ajuta la identificarea unor surse de economisire a energiei
- Securitate → poti inclusiv programa ca prizele inteligente sa opreasca automat dispozitivele la anumite ore, ceea ce poate preveni accidentele (si poate fi o cale de reducere a consumului de energie)
Dezavantajele pot include:
- Costul → prizele inteligente raman accesibile, insa in comparatie cu cele obisnuite, acestea pot fi ceva mai scumpe
- Dependenta de internet → in cazul in care conexiunea la internet este slaba, controlul dispozitivelor prin intermediul prizei inteligente poate fi ingreunat
- Probleme de securitate → fiind vorba despre dependenta de tehnologie, exista riscul sa fii subiectul unui atac cibernetic, prin care altcineva sa poata prelua controlul prin intermediul conexiunii Wi-Fi asupra dispozitivelor conectate la priza inteligenta. Tocmai de aceea iti recomandam sa fii foarte atent cu parolele si sa tii la zi update-urile si setarile de securitate.
2. Cum alegi cea mai buna priza inteligenta
Iata cateva aspecte pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand alegi o priza inteligenta:
- In primul rand, trebuie sa te asiguri ca priza este compatibila cu dispozitivele tale, cu sistemul de operare al smartphone-ului tau si cu asistentul vocal pe care il folosesti. De regula, majoritatea prizelor inteligente sunt compatibile cu ambele sisteme de operare, Android si iOS, dar e mai bine sa faci inca o verificare. Din punct de vedere control vocal, majoritatea prizelor inteligente sunt compatibile cu Amazon Alexa, Google Assistant si Apple HomeKit.
- Un alt aspect important de luat in considerare este tipul de conexiune a prizei inteligente. Cele mai comune tipuri de conexiuni sunt cele Wi-Fi si Bluetooth. Conexiunea Wi-Fi iti permite sa controlezi priza inteligenta de la distanta, de pe telefonul tau sau prin intermediul asistentului vocal, in timp ce conexiunea Bluetooth necesita o apropiere fizica de priza inteligenta pentru a o controla.
- Asa cum povesteam mai devreme, una dintre cele mai importante caracteristici ale prizelor inteligente este capacitatea de a fi controlate si prin intermediul asistentului vocal, astfel ca iti recomandam sa te asiguri ca modelul ales de tine sustine aceasta functie.
- O alta caracteristica importanta este programarea, care iti permite sa stabilesti temporizatoare si sa setezi priza inteligenta sa se opreasca sau sa porneasca la anumite intervale orare. Cauta astfel modele cu mai multe functionalitati care sa se potriveasca stilului tau de viata.
3. Topul celor mai bune prize inteligente
Asa cum ai vazut, exista mai multe aspecte de luat in calcul atunci cand alegi o priza inteligenta. Pentru a te ajuta sa faci cea mai buna alegere, am pregatit mai jos si un top al celor mai bune modele disponibile pe piata.
- Locul 6: TP-Link Kasa Smart Plug Mini → este o priza inteligenta compacta, usor de utilizat si are o gama larga de caracteristici, inclusiv control prin intermediul aplicatiei mobile sau a asistentului vocal si programare. De asemenea, vine la pachet si cu un pret accesibil.
- Locul 5: Wemo Mini Smart Plug → acest model este compatibil cu Amazon Alexa si Google Assistant si vine cu o gama larga de functionalitati, inclusiv control prin intermediul aplicatiei mobile sau a asistentului vocal si programare.
- Locul 4: Belkin WeMo Insight Smart Plug → aceasta priza poate fi controlata prin intermediul aplicatiei WeMo disponibila pe telefoanele cu sistem de operare iOS si Android. De asemenea, WeMo poate fi controlata si prin intermediul unor asistenti vocali precum Amazon Alexa sau Google Assistant. In plus, acest model are o functie de programare a timpului si o functie de “randomizare” a activarii, pentru a face casa sa para locuita chiar si atunci cand nu esti acasa. De asemenea, priza poate monitoriza constant si consumul de energie.
- Locul 3: TP-Link Mini Tapo P110 → este poate una dintre cele mai bune prize din punct de vedere al raportului calitate-pret. Are un design compact, putand fi controlata din propria aplicatie (TP-Link Tapo), prin intermediul Google Home si Amazon Alexa. In acelasti timp, instalarea si conectarea la retea este foarte simpla, permite comenzile vocale si dispune de protectie la supraincalzire.
- Locul 2: Priza Smart Sonoff S26R2ZBTPF-DE → aceasta permite controlul de la distanta a dispozitivelor conectate printr-o aplicatie, precum si crearea de programe de lucru si scene. De asemenea, este compatibila cu asistenti vocali precum Amazon Alexa si functioneaza bine cu alte echipamente ZigBee pe care le utilizezi.
- Locul 1: Gosound SP1-H → modelul permite asocierea dispozitivelor cu Apple HomeKit si operarea convenabila a acestora de la distanta. Poti grupa aparatele, le poti controla cu vocea sau crea programe de lucru pentru ele. De asemenea, poti partaja controlul cu familia sau prietenii si poti masura constant consumul de energie.
PRODUSE RECOMANDATE
Pentru a te bucura pe deplin de siguranta si beneficiile unei case inteligente, acorda atentie si prizelor deoarece, pe langa costurile accesibile, acestea te ajuta sa economisesti si sa ai un consum mai mic de energie. Te invitam pe Lerato.ro ca sa descoperi intreaga gama de prize inteligente, potrivite pentru casa si stilul tau.