Cuprins:
Conceptul de smart home nu mai este deloc strain pentru noi – poate fara sa ne dam seama, am inceput usor, usor sa ne automatizam propria locuinta. In articolele anterioare am mai discutat despre diferite aspecte legate de o astfel de locuinta – daca vrei sa intelegi mai bine conceptul, poti citi articolul de aici sau te invitam sa ne citesti si pentru a afla mai multe detalii despre alarmele, iluminatul sau chiar draperiile smart.
Bun, si acum hai sa ne oprim asupra unui nou subiect – prizele inteligente.
1. Ce sunt prizele inteligente
Priza smart este un dispozitiv ce poate fi controlat printr-un device (de regula, telefonul mobil), si ale carei functii difera de cele ale unei prize normale (clasice). Acestea sunt practic niste comutatoare care permit pornirea sau oprirea curentului electric cu ajutorul unui dispozitiv mobil.
2. Beneficii si cum se utilizeaza prizele inteligente
Prizele smart isi gasesc utilitatea intr-o serie de activitati:
- Chiar daca tehnologia de aici este mai noua, exista electrocasnice smart, dar scumpe. Daca vrei sa te bucuri totusi de avantajele acestor noi aparate, insa cu un buget minim, poti folosi o priza smart si poti transforma electrocasnicele pe care le ai acum (poti controla cand anume sa porneasca sau sa se opreasca). De exemplu, daca vrei sa pui hainele la masina de spalat, iar programul sa se termine fix cand ajungi tu acasa, poti incarca masina inainte de a pleca si sa o deconectezi de la curent (opresti priza). In functie de programul de spalare, poti porni priza oricand doresti, direct de pe telefon. Pe acelasi principiu, poti conecta la priza smart si aerul conditionat sau caloriferul – si poti seta aparatele sa porneasca oricand vrei tu, astfel incat atunci cand ajungi acasa, sa ai in locuinta temperatura pe care ti-o doresti.
- Le poti integra in anumite rutine → pentru asta ai nevoie si de un asistent virtual. De exemplu, ii poti transmite asistentului sa adauge in rutina de „buna dimineata” pornirea unui fierbator de apa, sau in cea de final de zi, stingerea lampilor (chiar daca sistemul de iluminat nu este unul smart, pentru ca acesta este conectat la o priza inteligenta, se va comporta ca atare).
- Le poti folosi pentru instalarea camerelor de supraveghere → in cazul in care nu vrei sa lasi camerele sa inregistreze non-stop, poti opri oricand inregistrarea (sau o poti reporni) cu ajutorul unei prize smart.
- Economisire → aceste accesorii sunt create sa fie cat mai eficiente si sa nu consume foarte mult. Chiar daca aparatele electrocasnice nu sunt pornite, acestea sunt conectate la priza si pot consuma curent. Insa, daca ai o priza smart, o poti opri oricand (asta inseamna ca electrocasnicele nu mai consuma nimic) si de aici si economisirea pe care o poti face. Unele prize iti pot arata consumul direct pe telefon si il poti vedea sub forma unui grafic, pe zile.
- Protectie → in cazul in care vrei sa dai impresia ca este cineva acasa (chiar si atunci cand nu este – stim, ne-am uitat de prea multe ori la „Singur acasa”), poti alege sa aprinzi din cand in cand luminile (la orice ora din noapte). Bineinteles, inainte de a face acest lucru, trebuie sa te asiguri ca ai conectat lampile si intregul sistem de iluminat la aceste prize.
- Control parental → uite inca o chestie faina pe care o poti face. In cazul in care ai stabilit intervale clare in care cei mici au voie la televizor, laptop sau internet, prin intermediul unei prize smart te poti asigura ca acestea chiar sunt respectate. Din aplicatie poti opri oricand dispozitivele si chiar si router-ul wireless (si nici nu trebuie sa te deplasezi).
- Tot legat de ce mentionam mai sus, afla ca poti seta un program de functionare a prizelor. De exemplu, pe timpul noptii poti opri unele prize din a mai functiona. Sau le poti „invata” chiar programul tau si al familiei astfel incat acestea sa se adapteze la necesitatile voastre.
3. Instalare aplicatie pentru prizele inteligente
- Pasul 1: Instaleaza aplicatia (in functie de modelul de priza pe care il alegi)
- Pasul 2: Conecteaza dispozitivul smart la o priza
- Pasul 3: Deschide aplicatia si logheaza-te in cont
- Pasul 4: Click pe icon „+” pentru a adauga produsul curent (priza actuala)
- Pasul 5: Click pe butonul Next si Go to connect
- Pasul 6: Conecteaza-te la aplicatie si introdu parola Wi-Fi (pentru a te conecta la internet)
- Pasul 7: Click pe Save si ai finalizat configurarea. Apoi iti poti controla priza de la distanta prin aplicatie.
PRODUSE RECOMANDATE
Acum, dupa ce ai citit toate beneficiile unor astfel de prize, ce parere ai despre acestea? Te-am convins sa le incerci sau sa te gandesti mai bine la transformarea locuintei si automatizarea ei pe cat mai mult posibil?