
Daca ar fi sa gasim cateva comparatii, am spune ca smartwatch-ul este o prelungire a telefonului, a activitatii zilnice, iar ceasul clasic este o extensie a traditiei, a stilului si a elegantei. Altfel spus, in timp ce un ceas clasic este considerat mai mult un accesoriu, o bijuterie, smartwatch-ul este mult mai practic, iar in cumulul de task-uri pe care le avem de indeplinit devine o necesitate. Pana la urma, ambele modele pot raspunde mai multor stiluri si, in final, arata aceeasi ora. Deci, de unde toata controversa si nevoia de a alege o tabara? Bine, poate nu este nevoie sa alegi o tabara, dar suntem curiosi sa vedem care dintre cele 2 variante este mai pe placul tau.
Hai sa vedem impreuna care sunt punctele forte ale fiecarui model si unde scoreaza mai bine fiecare dintre acestea.
- Eleganta → la acest capitol, clar ceasul clasic se detaseaza cel mai mult. Acesta este considerat inca, prin definitie, un simbol al elegantei si al unei istorii de arta indelungata si da o nota de rafinament tinutei tale. Si smartwatch-ul poate fi elegant si diferit (mai ales cu noile modele de bratari si design aparute), insa nu la acelasi nivel.
- Durata de viata si rezistenta la factorii externi → ceasul clasic este mult mai rezistent si poate avea o durata mai mare de viata fata de unul smart, fiind mult mai putin sensibil la apa si praf. In plus, isi pastreaza valoarea indiferent de schimbarile de moda sau de stil (de unde si acel atribut de „atemporalitate” pe care il mentionam mai sus). Atentie aici ca vorbim despre aspectul fizic, tratam imediat si punctul legat de baterie.
- Durata de viata a bateriei → in timp ce poti ramane rapid fara baterie la ceasul smart (in functie de activitatile la care a fost supus) si exista riscul sa nu ai unde sa il incarci, nu vei intampina aceasta problema cu un ceas clasic. Bateria acestuia este de lunga durata si mai ieftina 😊.
- Varietate → aici nu stim sigur daca se detaseaza vreun castigator pentru ca in ambele categorii regasim foarte multe modele (atat din punct de vedere dimensiuni si stil, cat si legat de design, materiale de fabricatie, curele, forme etc.)
- Functionalitati → in timp ce rolul principal al unui ceas clasic este sa arate ora (si sa completeze tinuta), un smartwatch are mai multe roluri. Pare chiar ca rolul initial de a indica ora a fost demult uitat, acum devenind o sursa de distractie, de eficientizare a muncii si nu numai. Practic, ceasul smart incorporeaza mai multe dispozitive intr-unul singur: monitorizeaza somnul, caloriile, bataile inimii, nivelul saturatiei de oxigen din sange (si multe alte aspecte legate de sanatate). De asemenea, il poti folosi pentru platile online, pentru monitorizarea antrenamentelor in timp ce faci sport si chiar si pentru GPS.
- Dimensiuni → daca ceasurile clasice pot fi fabricate pe diferite dimensiuni, la smartwatch-uri este ceva mai greu. Nu poti micsora foarte mult ecranul si asta pentru ca ai nevoie de el pentru afisarea anumitor informatii si pentru integrarea anumitor functionalitati (si butoane). Ecranul trebuie sa fie suficient de mare pentru a putea afisa mesaje si alte notificari.
- Pret → aici este greu de stabilit o diferentiere, pentru ca in functie de cat esti dispus sa platesti, poti gasi preturi si modele care mai de care. Adica, daca vrei ceva de show-off, atunci poti gasi un ceas normal de firma, cu diamante, dar si un smartwatch pe masura. Practic, the sky is the limit.
Daca ar fi sa mai adaugam ceva, am spune ca un ceas clasic nu va fi niciodata „depasit”, fata de unul smart care va trebui schimbat la intervale mai scurte de timp, in functie de tehnologia aparuta si de necesitati.
PRODUSE RECOMANDATE
Pana la urma, alegerea ceasului tine de stilul de viata, necesitate, dar si de bugetul fiecaruia. Timpul curge la fel, indiferent de ceasul pe care il porti. Asa ca, bucura-te de fiecare clipa!