Portofelul electronic - ce este si cum functioneaza

1. Ce este si cum folosesti portofelul electronic

Un portofel electronic poate fi o aplicatie sau un serviciu online care iti permite sa gestionezi, sa utilizezi sau sa efectuezi tranzactii in siguranta cu criptomonede (fie ele Bitcoin, Ethereum sau alte monede digitale – in cazul in care vrei sa recitesti informatiile despre ce sunt criptomonedele, o poti face parcurgand articolul de aici). Ca sa iti fie mai usor sa il intelegi, acesta functioneaza similar cu un portofel fizic, insa, in loc sa tii in el bancnote si monede, cel electronic iti permite sa stochezi cheile private necesare pentru a accesa si controla criptomonedele.

Tipuri de portofele electronice:

  • Portofele software → pot fi accesate prin aplicatii instalate atat pe desktop, cat si pe telefonul mobil, oferind acces rapid la monedele digitale. Variantele desktop sunt considerate a fi mai sigure decat cele mobile, insa varianta din urma este mai convenabila pentru tranzactiile rapide, avand acces de oriunde.
  • Portofele hardware → acestea sunt dispozitive fizice (de exemplu, sub forma de USB) ce stocheaza cheile private offline, oferind un nivel ridicat de securitate. Sunt mai sigure decat cele software deoarece nu sunt conectate la internet, dar pot fi mai costisitoare si mai putin convenabile pentru tranzactii frecvente.
  • Portofele de hartie (chei tiparite) → sunt o forma fizica de stocare offline, fiind un document pe care sunt scrise cheile private. Acestea sunt extrem de securizate, insa pot fi pierdute usor sau deteriorate.
  • Portofele online → acestea sunt stocate pe servere si accesate prin intermediul internetului. Desi ofera un acces mai rapid si usor la criptomonede, acestea sunt, insa, si mai expuse atacurilor cibernetice.

Dupa modul in care se pastreaza si gestioneaza cheile private, portofelele se impart in:

  • Portofel cald (hot wallet) → acesta este conectat la internet, fiind accesibil in mod constant, si poate fi un portofel de tip software (aplicatii mobile sau desktop) sau un portofel online. Principalul avantaj este faptul ca ofera un acces facil la tranzactii, mai ales atunci cand acestea sunt recurente. Insa, din cauza conectivitatii constante, acest tip de portofel poate fi mai expus atacurilor cibernetice.
  • Portofel rece (cold wallet) → acesta functioneaza offline, nefiind nevoie de o conexiune activa la internet. Acesta poate fi un portofel hardware sau unul de hartie. In ceea ce priveste securitatea, acesta este mai sigur, nefiind expus atacurilor cibernetice. De obicei, este utilizat pentru stocarea pe termen lung a criptomonedelor si mai putin pentru tranzactii zilnice, de rutina.

2. Cum folosesti portofelul electronic

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza un portofel electronic, hai sa vedem care sunt cele mai importante detalii de care sa tii cont atunci cand vine vorba despre un astfel de dispozitiv:

  • Generarea cheilor → un portofel electronic creeaza un set de chei criptografice (o cheie publica – adresa si o cheie privata – parola), pentru fiecare criptomoneda pe care vrei sa o stochezi
  • Stocarea criptomonedelor → o mentiune foarte importanta aici este faptul ca monedele digitale nu sunt stocate direct in portofel, ci pe blockchain-ul retelei respective. In portofelul electronic sunt stocate cheile pentru a accesa criptomonedele, de aceea este vital sa il pastrezi in siguranta si sa nu il pierzi. Practic, cine detine cheia privata detine si controlul asupra monedelor digitale.
  • Instalare/ accesare → in cazul in care ai optat pentru un portofel software, primul pas este sa instalezi aplicatia pe dispozitivul mobil (sau desktop) si ulterior sa accesezi serviciul online. Pentru portofelele hardware, tot ce trebuie sa faci este sa conectezi dispozitivul la un calculator sau la un alt dispozitiv compatibil.
  • Crearea sau importarea unui portofel → daca este pentru prima data cand utilizezi portofelul electronic, cel mai probabil va fi nevoie sa creezi un nou portofel si sa generezi chei noi (cheia este generata de software-ul portofelului sau al dispozitivului hardware printr-un proces securizat si aleatoriu). Daca ai deja un portofel, exista sanse mari sa poti importa cheile existente.
  • Primirea si trimiterea de criptomonede → pentru a primi criptomonede, vei primi o adresa generata de portofelul tau, pe care o vei putea partaja cu ceilalti. In cazul in care vrei sa trimiti criptomonede, tot ce trebuie sa faci este sa introduci adresa destinatarului, iar apoi sa confirmi tranzactia folosind cheia privata.
  • Actualizarea portofelului si back-up → pentru a putea beneficia de cele mai noi functii si de securitatea informatiilor, este important sa actualizezi constant portofelul electronic. Totodata, este recomandat sa faci si un back-up al cheilor si al altor informatii importante asociate portofelului.

3. De ce este util un portofel electronic

  • Convenienta → portofelele electronice sunt accesibile de pe diverse dispozitive conectate la internet, oferind acces rapid si usor la monedele digitale
  • Tranzactionare frecventa si rapida → daca faci tranzactii frecvente cu criptomonede, un portofel electonic poate fi mai potrivit, deoarece te ajuta sa primesti si sa trimiti mai rapid astfel de active
  • Flexibilitate → cele mai multe portofele electronice suporta mai multe tipuri de criptomonede, oferind o solutie centralizata pentru mai multe active digitale
  • Securitate → in functie de tipul de portofel electronic ales, poti fi mult mai protejat de atacurile cibernetice, iar activele tale sunt in siguranta. Asigura-te, insa, ca iei suficiente masuri de siguranta, cum ar fi o autentificare in 2 pasi sau o criptare puternica.

PRODUSE RECOMANDATE

Asa cum ai vazut, utilizarea unui portofel electronic pentru criptomonede poate fi potrivita pentru tranzactii frecvente si acces rapid la active, dar, in acelasi timp, este important sa acorzi o atentie sporita securitatii si sa iei toate masurile pentru protejarea monedelor digitale impotriva riscurilor cibernetice.