Nimic nu se raspandeste mai rapid ca o pastila amuzanta aruncata pe internet. Iar lansarea noului iPhone 14 a fost un subiect care nu avea cum sa fie evitat (si care a dat startul unor noi meme-uri si subiecte de conversatie). Si asta pentru ca, in principal, oamenilor le-a fost destul de greu sa gaseasca noutatile aduse de Apple. Cea mai viralizata gluma a fost, insa, cea prin care oamenii au considerat ca upgrade-ul de la iPhone 13 la iPhone 14 este similar cu achizitionarea unei camasi identice cu cea pe care deja o purtau. Insa, cat de adevarate sunt aceste zvonuri? Daca noul model este mai bun sau nu decat anteriorul, te lasam sa te convingi singur. Noi am adunat aici cateva lucruri interesante despre functiile noului model care ne-au atras atentia.
- Intr-un articol anterior vorbeam despre posibilitatea trimiterii unui apel de ajutor chiar si atunci cand te afli intr-un loc fara semnal. Cum este acest lucru posibil? Prin intermediul satelitilor.
- Always-on Display → chiar daca functia este deja intalnita pe dispozitivele Android, cei de la Apple au incorporat-o abia acum (la aproape 5 ani de la prima utilizare), insa aducandu-i in acelasi timp si cateva modificari. La ce se refera aceasta functie? Always-on Display permite ca telefonul sa afiseze informatii de baza (precum ora, data sau alte notificari) chiar si atunci cand este blocat si se afla langa tine. Practic, doar anumite componente ale ecranului raman active. Asa cum spuneam, Apple a schimbat putin formula in implementare: in loc sa ai o functie de Always-on care sa fie in mare parte a timpului inactiva, noua functie de la Apple ramane activa, micsorand intensitatea luminozitatii.
- Dynamic Island (doar pe Pro si Pro Max) → aceasta functie se refera la schimbarile aduse celebrului notch. Practic, in locul notch-ului standard regasim o „pilula” integrata in ecran, care ascunde si camera foto frontala, similara cu ce exista pe Android. Surpriza, insa, este ca poti interactiona cu ea. Aceasta isi poate schimba dimensiunea si poate functiona ca un widget (poti vedea aici notificarile, fara sa iesi din aplicatia/ tab-ul in care te afli deja.
- Crash Detection (doar pentru modelele Pro si Pro Max) → aceasta functie are capacitatea de a identifica daca ai fost implicat intr-un accident auto (pe baza accelerometrului, GPS-ului, microfonului si a unui algoritm bine pus la punct) si sa cheme ambulanta si politia in ajutor. Functia nu este chiar o noutate in domeniul telefoanelor, aceasta regasindu-se sub o forma foarte putin diferita si pe modelul Pixel 4a, lansat in 2020.
- Functie Touch ID → desi multi utilizatori isi doreau si asteptau ca noul model sa vina cu senzor de amprenta incorporat, se pare ca Apple nu a implementat si aceasta functie pe iPhone 14, folosind-o in continuare doar pe cea de Face Recognition (Face ID)
Chiar daca nu intra in categoria de functii, noi am mai aminti cateva upgrade-uri facute pentru noile modele care aduc un plus de valoare:
- Se pare ca nici nu ai mai avea nevoie de o cartela SIM fizica, modelele noi utilizand o cartela digitala „e-SIM”. Care este avantajul acestui detaliu? Faptul ca poti stoca mai multe e-SIM-uri pe telefon (cu mai multe numere), fiecare de la diferite companii de telefonie mobila.
- La nivel de materiale si design → unele dintre noile modele vor veni cu un design usor diferit. Daca pana acum, eram obisnuiti ca otelul sa fie folosit pentru corpul telefoanelor, de aceasta data (doar pentru iPhone 14 Pro, insa) s-a folosit titanul, care este la fel de rezistent, insa mult mai usor decat materialul anterior.
- Camera principala de 48 MP → desi nu mai este o noutate pe piata (avem deja telefoane cu camere de 108 MP), iPhone a facut acest pas abia acum.
PRODUSE RECOMANDATE
Chiar daca vizual poate parea ca nu sunt diferente mari intre modelul nou de iPhone si cel anterior, din punct de vedere functii si tehnologii noi zicem ca regasim cateva imbunatatiri vizibile.