Streaming-ul este o tehnologie folosita pentru furnizarea de continut si provine din limba engleza, acolo unde „stream” se traduce prin „flux” sau „curgere neintrerupta”. Practic, se refera la un transfer continuu de date intre o sursa si o destinatie, iar fisierele video sau audio ruleaza in timp real, pe parcurs ce se incarca. De aici poate si principala deosebire fata de tehnologia de „download”, acolo unde este necesar sa descarci continutul inainte de a te putea uita la el.
Atunci cand vorbim despre streaming, ne referim la 3 tipuri principale – audio, video si live. Majoritatea dintre noi cautam un podcast pe care sa il ascultam in drum spre munca (fie ca suntem in masina sau in orice alt mijloc de transport in comun), urmarim un live cu un antrenor de fitness, un meci de fotbal, o emisiune favorita, ascultam muzica sau asistam live la o finala de gaming. Ideea este ca toate aceste fisiere se incarca in timp real (de aceea ai nevoie si de o conexiune rapida la Internet), cu ajutorul streaming-ului, fara sa fie nevoie sa iti incarci memoria laptop-ului, calculatorului sau pe cea a telefonului cu materiale descarcate de care nu mai ai nevoie odata ce te uiti la ele.
Dintre toate cele 3 tipuri de streaming, live-ul este poate cel mai greu. Si asta pentru ca, dincolo de set-up si de tehnologia necesara, este important si mesajul pe care il transmiti, coerenta cu care il livrezi, modul in care te prezinti etc. De regula, toate aceste transmisii pot fi preluate pe diferite site-uri si pagini de retele sociale, fiind disponibile pe toate tipurile de dispozitive mobile.
In cazul in care tu esti streamer-ul, atunci, pentru a realiza streaming de calitate este nevoie, bineinteles, si de echipamente de studio speciale – de exemplu, pentru streaming audio ai nevoie de codecuri audio MP3, AAC sau Ogg Vorbis, in timp ce pentru cele video, fluxul este comprimat prin codecuri video, precum H.264 sau VP8. In cazul in care vrei sau te-ai apucat de treaba asta, trebuie sa stii ca fiecare platforma este dedicata unui anumit tip de continut online → Youtube este mai degraba potrivit pentru podcast-uri si materiale educationale, Instagram pentru foto-video, Twitch pentru jocuri video, iar Facebook ofera o plaja mult mai variata (poti mixa aici un continut variat).
La ora actuala, in Romania, cele mai accesate platforme de streaming video sunt Netflix, HBO Max, Disney+ si Amazon Prime.
PRODUSE RECOMANDATE
Acum ca ai inteles care este faza cu streaming-ul, iti lasam aici inca un articol prin care poti afla care sunt echipamentele necesare pentru a face un live streaming si nu numai.