Echipament live streaming – ce iti trebuie

Intr-unul dintre articolele anterioare am abordat un subiect destul de relevant in aceasta perioada, vlogging-ul. Am vorbit aici despre ce inseamna si care sunt unele dintre produsele de care ai nevoie (daca esti curios sa afli mai multe detalii si despre acest subiect, atunci consulta articolul disponibil aici). Cele 2 actiuni (vlogging-ul si live streaming-ul) au un numitor comun – ambele se adreseaza creatorilor de continut, adica acelor persoane care au un cuvant de spus, care vor sa isi exprime parerea in legatura cu un anumit topic, care vor sa fie aproape de comunitatile lor, etc.

Diferenta dintre cele doua este ca, in cazul live-ul streaming-ului, totul se intampla „in direct”. Nu mai ai optiunea de a filma mai multe duble, de a edita anumite cadre, de a schimba luminozitatea etc. Practic, orice greseala se taxeaza si cum setezi cadrul la inceput, asa ramane. Cam multa presiune, asa-i? Dar nu iti face griji, cu echipamentul potrivit te poti filma oriunde si vei obtine un material de calitate.

Inainte, insa, de a vedea produsele de care ai nevoie, hai sa afli cand si cum a luat nastere acest fenomen de live streaming. Practic, aceasta actiune a luat amploare odata cu evolutia tehnologiei, cu aparitia mai multor creatori de continut care au simtit nevoia de a discuta liber si pe moment cu comunitatile lor sau care au vrut sa interactioneze sub o forma sau alta cu alte persoane. Totul a prins un avant si mai mare in perioada pandemiei. De exemplu, platformele de Social Media au explodat cu astfel de live-uri – de la antrenori de fitness si sport care isi invitau urmaritorii la antrenamente live, la sesiuni de make-up, la consiliere pe diferite subiecte, cluburi de carti (book clubs) etc.. Aici a intervenit si nevoia oamenilor de a interactiona cu ceilalti, chiar si virtual, de a se simti parte dintr-o comunitate.

Care sunt produsele de care ai nevoie pentru o sesiune de live streaming reusita?

  • Lumini → daca prezinti din fata unui birou, atunci lucrurile sunt mult mai usor de setat si montat pentru ca ai un spatiu fix. Daca nu ai suficienta lumina naturala (sau daca filmezi seara), atunci un astfel de produs este tot ce ai nevoie pentru ca tu sa te vezi cat mai clar. In functie de mediu, va fi nevoie sa ajustezi tipul de produs necesar. De exemplu, daca vrei sa te filmezi pe strada, ai nevoie de niste lumini mai mari, cu fixare puternica.
  • Rucsac → acesta este un accesoriu cool si comod de care ai nevoie pentru a-ti proteja tot echipamentul si pentru a merge rapid dintr-un loc in altul.
  • Microfon → in cazul in care esti mai departe de aparatul care inregistreaza este recomandat sa ai un microfon bun, ca sa te asiguri ca sunetul este de cea mai buna calitate, iar ceilalti te pot auzi bine. Chiar daca esti acasa, fara alt zgomot de fundal, este recomandat sa folosesti un microfon diferit de cel incorporat in telefon, de exemplu.
  • Telefon performant → cele mai multe live streaming-uri se fac cu ajutorul telefonului (te conectezi rapid la retelele de Social Media si este usor de manevrat). Trebuie sa te asiguri, insa, ca ai un telefon cu o camera foarte performanta (inclusiv cea frontala). Alte dispozitive cu care poti face live streaming sunt tabletele, camerele dedicate (de exemplu cele 360) etc.

  • Gimbal → uite un dispozitiv foarte cool de care ai nevoie in cazul in care vrei sa filmezi ceva din mers (sa se vada actiunea). Acesta ii permite telefonului sa ramana stabil, chiar si atunci cand il misti in toate directiile.
  • Trepied → pentru a-ti pozitiona cat mai bine dispozitivul mobil (si sa nu risti ca acesta sa se miste in timpul transmisiunii live) ai nevoie de un trepied, pe care sa il reglezi la inaltimea corecta.

Daca vrei sa consulti o lista mai detaliata de produse, intra pe Lerato.ro si vezi ce ti-am pregatit!