Umiditate lemn – care sunt valorile optime

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10

Se spune ca lemnul continua sa lucreze, chiar si dupa ce ti-ai creat obiectul decorativ (ne referim aici la lemnul natural, care nu a fost supus mai multor procese chimice), si asta pentru ca este in stransa legatura cu aerul si cu temperatura din jur. Poate iti este familiar termenul de umiditate a lemnului – in acest articol afli mai multe despre acest proces si cum influenteaza starea lemnului.  

Umiditatea se traduce prin cantitatea de apa pe care o contine lemnul si se masoara ca procent fata de greutatea lemnului in stare uscata.

Exista mai multe tipuri de lemn, in functie de gradul de umiditate:

 • Lemn de constructii verde → umiditate mai mare de 35% (ca sa iti faci o idee, lemnul proaspat taiat are o umiditate de aproximativ 50%)
 • Lemn de constructii semi-uscat → umiditate de 20-35%
 • Lemn de constructii uscat la aer → umiditate de 12-20%
 • Lemn perfect uscat → umiditate de 0% (se poate obtine doar in laborator)

Climatul din tara noastra permite o umiditate a lemnului de aproximativ 15%. Poate nu stiai acest lucru, dar lemnul isi poate schimba volumul in functie de modul in care fluctueaza umiditatea. De exemplu, lemnul se poate contracta atunci cand apa se evapora si invers, se dilata atunci cand umiditatea este mai mare.

In cazul in care ti-ai amenajat locuinta cu decoratiuni din lemn si vrei sa masori gradul de umiditate, o poti face prin intermediul unui aparat special – uite mai jos un model:

 • Umidometru TROTEC BM18
  • Acest aparat poate masura si temperatura, pentru analizarea gradului de umiditate este nevoie sa apesi electrozii cativa milimetrii in material (pentru a obtine rezultate precise)
  • Electrozii sunt din otel si se pot schimba usor
  • Usor de folosit si de interpretat rezultatele
  • Afisaj al statusului bateriei
   trotec

Daca si tu vrei sa incerci sa decorezi casa cu cat mai mult lemn, o poti face indiferent de spatiul existent – poti alege sa delimitezi o anumita zona cu cateva lamele de lemn, poti avea o masa din lemn natural sau chiar un pat si diverse obiecte de mobila. Daca vrei sa te bucuri cat mai mult de aceste obiecte, ai grija de ele si ofera-le atentia ta. De exemplu, trebuie sa fii atent la modul in care le cureti, la ce substante folosesti si poate chiar va fi nevoie si sa „hranesti” lemnul cu un anumit tip de lac.

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10