
Cuprins:
Recunoaste, te-am atras inca de la „sa muncesti cateva ore si apoi sa fii pe plaja”. Dar cum ar fi sa muncesti chiar de pe plaja, fara stres ca cineva iti verifica activitatea (tu esti propriul tau manager)? In ultima vreme, un nou termen a prins contur pe piata de shopping online, odata cu evolutia nemaipomenita a ecommerce-ului – dropshipping-ul. Si asta pentru ca oamenii devin din ce in ce mai atenti la produsele pe care le cumpara, vor comoditate si rapiditate (nu mai pierd timpul stand la cozi, pot comanda rapid si returna produsele care nu le satisfac toate cerintele). Dar nu mai lungim mult vorba (sau scrisul) – hai sa vedem care e treaba cu acest tip de business si ce presupune mai exact.
1. Ce este dropshipping-ul si cum functioneaza
Dropshipping-ul este un nou model de business, in crestere, care te ajuta sa dezvolti si sa desfasori relatii comerciale fara sa ai un sediu, angajati, un depozit sau produse. Stai, ce? Da, poti porni o afacere de la zero fara toate cele de mai sus.
Cum functioneaza acest lucru?
Un acord de dropshipping este un acord incheiat intre tine si un furnizor de produse, prin care tu pui la bataie promovarea produselor pe propriul site si sub brand-ul tau, urmand ca produsele comandate sa fie pregatite, ambalate si livrate de catre furnizor. Asta inseamna ca nu este nevoie sa ai un magazin dedicat sau un stoc fizic de produse (acestea trebuie sa fie prezentate doar pe website). In cadrul acestui parteneriat, furnizorul se ocupa de livrare directa catre clientul final si livreaza in numele tau, cu imaginea companiei tale. Simplu spus, tu esti un mediator care isi poate crea un brand si vinde produsele livrate de catre un alt furnizor.
In momentul in care ai incheiat un astfel de acord, clientii vor plasa comenzile online pe site-ul tau. In acest punct, tu trebuie sa aprobi comenzile, astfel incat acestea sa plece mai departe catre furnizor pentru pregatirea lor. Chiar daca pare ca este un proces rapid, in spate sunt cateva procese de care sa tii cont si la care sa fii atent si pe care le vom detalia in continuare.
Inainte, insa, tine cont ca dropshipping-ul este o afacere la fel ca oricare alta, ceea ce inseamna ca platesti taxe si impozite.
2. Cum iti faci un business din dropshipping
Daca te-am facut curios, iata care sunt recomandarile noastre in cazul in care iti doresti sa pornesti un astfel de business:
- Alege nisa din care vrei sa faci parte si gandeste-te la produsele pe care ai vrea sa le aduci clientilor tai → pentru asta, poti face cateva scurte analize de piata si sa vezi care ar fi un top al celor mai vandute produse in online si ce prefera consumatorii sa achizitioneze (gadget-uri, haine, accesorii pentru animale etc.). In plus, tot in aceasta etapa este bine sa analizezi si competitia din piata.
- Dupa ce ai facut o analiza riguroasa si te-ai hotarat asupra domeniului, este timpul sa alegi furnizorul. Cand incepi aceasta parte, este bine sa te uiti si peste detaliile si review-urile legate de timpul in care este livrata comanda, calitatea produselor, modul de impachetare etc.). Practic, trebuie sa te asiguri ca cei care comanda de pe site-ul tau au parte de cea mai buna experienta, astfel incat sa revina pentru noi achizitii. Pentru a te pune la curent cu informatiile despre furnizori, poti incerca platformele si forumurile de specialitate. In plus, un alt aspect important care intra tot in zona de stabilire a furnizorului/ furnizorilor este negocierea riguroasa a termenilor contractuali, in favoarea ambelor parti. Fii atent la acordul pe care il inchei deoarece acesta reprezinta temeiul unei buni colaborari si a unei experiente satisfactoare pentru clientii tai.
- Ai ales nisa, ai batut palma cu furnizorul, acum este timpul sa te ocupi de business, adica sa iti creezi un brand cu care sa te identifici, un logo emblematic pentru activitatea pe care o desfasori. Daca nu ai experienta in aceasta zona, poti cere ajutorul unor specialisti in domeniu (in functie, bineinteles, de nivelul de investitie pe care vrei sa il faci).
- Dupa ce au fost stabilite cele de mai sus, urmatorul pas ar fi sa iti creezi un website dedicat, in care sa afisezi imaginile produselor, datele de contact, informatii despre livrari etc. (practic, toate informatiile care il ajuta pe consumator sa ia o decizie si sa plaseze o comanda).
- Daca si pasul de mai sus a fost facut, este timpul sa investesti in promovarea brand-ului, astfel incat sa ajungi la cat mai multi clienti. Ai in vedere ca oamenii nu iti cunosc business-ul, nu stiu cum sa te gaseasca sau de ce ar trebui sa comande de la tine, asa ca este nevoie sa comunici eficient despre ce poti oferi.
- Daca si acest pas a fost efectuat, iar clientii au inceput sa apara, sfatul nostru este sa urmaresti atent si continuu vanzarile si sa faci optimizarile necesare (pentru lucrurile care tin de tine – cum sunt preturile, gama de produse, nivelul de promovare). Pe parcurs ce vei vinde mai multe produse, vei avea un istoric mai bogat din care sa iti extragi datele si sa poti lua astfel decizii comerciale in interesul tau, dar si al clientilor tai.
In cazul in care ar fi sa extragem care ar fi cele mai importante lucruri din perspectiva noastra, am spune ca atentia pe care o acorzi relatiei cu clientii si modul in care comunici sunt cele care iti asigura succesul. Intr-o lume in care online-ul este intesat de brand-uri, de companii si de furnizori cu aceleasi produse, modul in care spui povestea si tratezi oamenii este cel care schimba regulile jocului. Si asta pentru ca oamenii cauta experienta.
3. Avantajele si dezavantajele dropshipping-ului
Iata care ar fi topul avantajelor dropshipping-ului:
- Poti controla business-ul din orice colt al lumii (poti aproba comenzi, poti discuta cu clientii si furnizorii, poti actualiza lista de produse de pe site indiferent de distanta si de locul in care te afli)
- Spre deosebire de alte activitati de vanzare-cumparare, pentru dropshipping nu ai nevoie de stocuri sau de spatii pentru depozitare (asta inseamna ca nu tii banii blocati in stocuri si nu suporti cheltuieli cu chiriile)
- Acesta presupune costuri minime de investitie → practic, ai nevoie sa iti creezi un brand, un site si sa investesti eficient in promovare si comunicare
- Nefiind limitat de un spatiu fizic de depozitare/ stocare, poti vinde o varietate mai mare de produse (din industrii diferite)
- Presupune riscuri financiare mai mici
- Vine cu o logistica simplificata (ai nevoie doar de laptop si de o conexiune buna la internet)
- Nu ai nevoie de angajati si nici nu trebuie sa ai grija salariilor si a costurilor extra (aceasta este o munca pe care o poti gestiona si singur)
Pentru ca am vorbit numai de avantaje, hai sa vedem si care ar fi dezavantajele unui astfel de model de business:
- Competitia pe piata este destul de mare (insa te poti diferentia in functie de comunicare si de modul in care iti tratezi clientii)
- Din pacate, nu poti controla experienta de impachetare si livrare (acestea fiind in sarcina directa a furnizorului)
- Avand in vedere ca produsele sunt achizitionate de la alti furnizori, marjele de profit sunt mai mici (bineinteles ca iti poti face si singur strategia de pret, insa este important sa ramai competitiv)
- Un alt aspect este legat de faptul ca, de regula, in ecommerce, oamenii sunt atrasi de campaniile de transport gratuit → in dropshipping este mai greu de facut acest lucru pentru ca decizia se ia, de regula, de catre furnizor
4. Detalii despre furnizorii de dropshipping si cum ii gasesti
In Romania exista destul de multi furnizori pentru dropshipping, iar pe site-uri precum Aliexpress, Alibaba, Amazon si Ebay, numarul lor este in crestere. Pe aceste platforme poti gasi cu usurinta furnizorii pentru produsele tale. Cei mai multi oameni aleg furnizori globali, din tari precum China sau care au rata de productie mare, astfel incat sa cumpere la preturi cat mai mici. Insa, aici este importanta si calitatea pe care o oferi clientilor tai, astfel ca facem din nou trimitere la punctele de mai sus, legate de modul in care iti poti face un business din dropshipping.
In plus, si noi, la Lerato.ro iti oferim sansa de a-ti dezvolta propriul business alaturi de noi (poti afla de aici mai multe detalii). Te invitam sa alegi o lume in care tehnologia este in crestere, in care le oferim oamenilor gadget-uri si modalitati prin care sa se bucure mai mult de timpul liber si de cei dragi.
Incepe-ti si tu propriul business! Insa nu uita sa aduci cu tine energia buna, viziunea si dorinta de a inflori afacerea prin dezvoltarea comunicarii si relatiilor de calitate cu clientii.