Ce sunt criptomonedele

Daca ar fi sa fim sinceri, a fost un moment clar care a marcat atentia sporita a oamenilor fata de investitii, bursa si tot ce tine de educatia financiara. Si acel moment a fost pandemia de Covid-19. In 2020, atunci cand oamenii erau tematori cu privire la viitor, la sanatate, nu mai aveau incredere atat de mare in banci, voiau sa isi creasca economiile, sa isi diversifice sursele de venit (fie el pasiv sau activ). Pe langa traditionala bursa, o alta moneda a furat focusul, criptomoneda, venind pe un fond de extrema crestere a valorii sale.

Criptomoneda (sau „criptovaluta”, asa cum mai este denumita) reprezinta un tip de moneda care exista (se tranzactioneaza) strict in spatiul virtual. Acest lucru inseamna ca bancile nu sunt implicate sub nicio forma in proces, iar aceasta valuta poate fi folosita ca forma de plata pentru diverse bunuri si servicii (pentru furnizorii care accepta plata in aceasta moneda). O sa ti se para surprinzator (sau poate, totusi, nu), insa am auzit recent ca, mai nou, cineva a oferit drept cadou de nunta o criptomoneda (o moneda a carei valoare evolueaza de-a lungul anilor, putand reprezenta de fapt un castig frumos peste o anumita perioada de timp, asta in functie si de evolutia pietei, bineinteles).

1. Istoricul criptomonedelor si evolutia pietei

Conceptul de criptomoneda este relativ nou pe piata, acesta avand primele aparitii in 2009, odata cu lansarea Bitcoin, prima moneda digitala complet descentralizata, bazata pe tehnologia blockchain. Ce a demarat aceasta lansare? La baza ar sta, in principiu, lipsa de incredere a oamenilor in banci si in intregul sistem, inclusiv in limitarile date de valoarea propriu-zisa a banilor (avand in vedere ca aici vorbim despre valori digitale stabilite de autoritatile guvernamentale). Creat de un grup sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto, ideea principala din spatele unui Bitcoin (si a unei criptomonede, in general) a fost lansarea unei modalitati de transfer financiar securizat, transparent si fara intermediari.

Bitcoin a devenit rapid cunoscut in randul comunitatii tehnologice si a captat atentia investitorilor. La inceput, valoarea unui Bitcoin era minima, criptomonedele fiind considerate un fenomen de nisa, cu valori relativ mici si cu o rata de adoptie limitata, dar in timp, cresterea sa spectaculoasa a atras nu numai atentia investitorilor, ci si a oamenilor obisnuiti. De exemplu, prima tranzactie oficiala cu Bitcoin se pare ca a fost in 2010, atunci cand au fost achitate cu 10.000 de bitcoins, doua pizza care costau 25 USD. Practic, o prima evaluare seta Bitcoin-ul la 0,0025 USD.

De-a lungul anilor, au fost create mai multe tipuri de criptomonede, cunoscute sub denumirea de “altcoins”, care au incercat sa imbunatateasca conceptul initial al Bitcoin-ului. De exemplu, Ethereum, lansat in 2015, a introdus conceptul de “contracte inteligente”, permitand dezvoltatorilor sa creeze aplicatii descentralizate de blockchain.

Aceasta perioada a adus in atentie si o serie de dezbateri in jurul reglementarii criptomonedelor si a utilizarii lor in activitati ilegale, dat fiind caracterul sau anonim (pseudonim) si dificultatea de a urmari tranzactiile. Cu toate acestea, tehnologia blockchain a continuat sa avanseze, aducand cu sine potentialul de a transforma nu doar sistemul financiar, ci si alte industrii.

Momentul definitoriu a fost anul 2017, cand preturile Bitcoin si altcoins au crescut in mod exploziv. In decembrie 2017, Bitcoin a atins un maxim istoric de aproape 20.000 USD, atragand atentia mediatica si a investitorilor la nivel global. Cu toate acestea, cresterea a fost urmata de o corectie semnificativa, iar piata a intrat intr-o perioada de scadere (bear market) pentru urmatorii ani. Pentru a-ti face o idee despre volatilitatea pietii, in prezent valoarea unui Bitcoin este de 29.416 USD (august 2023). Chiar si in ciuda volatilitatii, interesul pentru tehnologia blockchain continua sa creasca. Multe institutii guvernamentale, financiare si companii au inceput sa exploreze si sa adopte tehnologia blockchain pentru diferite aplicatii, cum ar fi serviciile financiare, supervizarea lantului de aprovizionare si votul electronic.

2. Cum achizitionezi si cum se folosesc criptomonedele

Tranzactiile cu criptomonede (fie ele achizitii sau transferuri) sunt procesate de o retea globala de computere, ce ruleaza un software specific (toate datele despre o tranzactie se inscriu intr-un registru denumit blockchain, un registru public descentralizat ce inregistreaza toate tranzactiile in mod sigur si transparent, ceea ce face ca aceste monede virtuale sa fie aproape imposibil de falsificat). Practic, fiecare tranzactie este verificata de o retea de noduri distribuite, eliminand nevoia de intermediari, cum ar fi bancile.

In cazul in care vrei sa incepi sa utilizezi monedele virtuale, iata care sunt pasii de parcurs:

 1. Creeaza-ti un portofel digital (Digital Wallet)
 2. Imediat dupa creare, primesti o adresa publica (Public Address) si o cheie privata (Private Key). Ce este important de retinut este faptul ca adresa poate fi impartasita cu ceilalti (cei care vor sa iti trimita criptomonede), insa cheia trebuie sa o stii doar tu intrucat este codul tau de acces. Portofelele digitale sunt de 3 tipuri:
  • Portofel software → este disponibil sub forma de aplicatii (pentru mobil, desktop si cloud)
  • Portofel hardware → este disponibil sub forma unui stick USB
  • Portofel de hartie → in acest caz, exista un software care genereaza adresa publica si cheia privata, pe care ulterior le printezi pe o foaie de hartie
 3. Imediat ce ai totul setat, vei putea sa faci orice tip de operatiune: sa cheltui monedele virtuale, sa le transferi sau sa iti verifici contul (asa cum ai face cu orice cont bancar normal)

De unde incepi atunci cand vrei sa achizitionezi criptomonede? Exista 2 metode:

 • Metoda 1 → cumpararea criptomonedelor cu bani fiat, adica, simplu spus, poti achizitiona monedele virtuale direct de pe diverse site-uri de exchange
 • Metoda 2 → este ceva mai grea si se numeste minat (mining). Teoretic, ar fi nevoie de cateva cunostinte avansate de IT pentru ca cei care mineaza ajuta la realizarea diferitelor formule matematice prin care tranzactiile in criptomonede sunt verificate. In momentul in care computerul a procesat cu succes un bloc, care se adauga lantului existent (de unde si denumirea de blockchain), o noua criptomoneda se genereaza, iar aceasta ajunge in portofelul digital al celui care a minat.

3. Exemple de criptomonede

Daca ar fi sa spunem clar cate monede virtuale sunt pe piata, nu exista un numar bine stabilit – cert este ca sunt de ordinul miilor (in 2018 erau aproximativ 1.500, iar acum sunt peste 22.000). Iata care sunt cele mai cunoscute criptomonede:

 • Bitcoin (BTC) → este prima criptomoneda creata si ramane una dintre cele mai cunoscute si valoroase monede digitale. Este adesea numita “aurul digital” si este folosita in principal ca o forma de investitie si rezerva de valoare. Unele surse spun ca planul este ca blockchain-ul sa se opreasca in momentul in care vor exista 21 de milioane de Bitcoins (eveniment ce se estimeaza ca va avea loc undeva in anul 2140).
 • Litecoin (LTC) → aceasta moneda a fost lansata la doi ani dupa Bitcoin, oferind tranzactii mai rapide decat moneda anterioara, avand un timp mai scurt de procesare a unui bloc.
 • Ethereum (ETH) → lansat in 2015, a adus inovatii majore in lumea criptomonedelor prin introducerea conceptului de “contracte inteligente”. Acesta permite dezvoltatorilor sa creeze aplicatii descentralizate si contracte care se executa automat atunci cand anumite conditii sunt indeplinite. La 2 ani de la lansare, valoarea acestei monede a crescut cu 13.000%.
 • Binance Coin (BNB) → este token-ul nativ al platformei de tranzactionare Binance. Initial, a fost creat ca un token ERC-20 pe blockchain-ul Ethereum, dar ulterior a fost mutat pe propriul sau blockchain, numit Binance Smart Chain (BSC). BNB poate fi utilizat pentru a plati comisioane pe platforma Binance si pentru a participa la diverse proiecte de pe Binance Smart Chain.
 • Cardano (ADA) → este o moneda virtual cunoscuta pentru accentul sau pe cercetare stiintifica si dezvoltare. Scopul este oferirea unei platforme mai sigure de contracte inteligente.
 • Ripple (XRP) → lansata in 2013 si considerata a fi predecesorul Bitcoin-ului, aceasta moneda este recunoscuta pentru faptul ca a crescut in doar 2 saptamani de la 0,25 USD la 3,16 USD.

PRODUSE RECOMANDATE

Un alt amanunt legat de investitia in criptomonede este faptul ca nu esti obligat sa cumperi intreaga moneda. In functie de cat iti permiti, poti achizitiona si unitati cat mai mici ale monedelor virtuale. Inainte de orice investitie, trebuie sa stii ca si piata criptomonedelor vine cu destul de multe riscuri si provocari (de la volatilitatea extrema a preturilor, la probleme de securitate, risc de frauda, pana la reglementarile in continua schimbare). Inainte de a investi in acest tip de moneda, recomandarea noastra este sa te documentezi foarte bine si sa cunosti toate riscurile la care urmeaza sa te supui.