Cel mai bun smartwatch

O vorba inteleapta spunea ca „singura constanta din viata noastra este schimbarea”. Noi am mai adapta aceasta vorba si am zice ca singura constanta este tehnologia care evolueaza (stim ca ne putem baza pe acest progres, mai ales cand vedem cat de rapide sunt acum trecerile de la o generatie la alta de gadget-uri si nu numai). Simti si vezi progresul oriunde in jurul tau – de la faptul ca poti plati cu telefonul sau bratara fitness, la interactiunile cu universul AI-ului si pana la faptul ca iti poti monitoriza singur ritmul cardiac sau sa vezi nivelul oxigenului din sange, direct cu ajutorul ceasului de la mana. Si daca tot vorbim despre ceasuri inteligente, hai sa ne oprim asupra lor si sa vedem cat de mult le-a dezvoltat tehnologia, care sunt beneficiile pe care le aduc consumatorilor si, cel mai important, care este cel mai bun model la ora actuala.

1. Beneficii ale smartwatch-urilor

Desi in articolele anterioare am vorbit pe larg despre avantajele si principalele functii ale smartwatch-urilor (daca vrei sa parcurgi din nou informatiile de ajutor despre acest produs, poti reciti articolul direct aici), inainte sa vedem care sunt cele mai bune modele, am vrea sa ne oprim putin la o scurta lista de beneficii si sa mai amintim o parte dintre ele (astfel incat, atunci cand parcurgi detaliile pentru modelele recomandate, sa iti fie mai usor sa le intelegi si sa le privesti din alt unghi).

  • Monitorizarea sanatatii → unul dintre cele mai importante avantaje ale smartwatch-urilor este abilitatea de a monitoriza starea de sanatate (Apple Watch Series 7 si Fitbit Sense, lansate in 2021 si respectiv 2020, au deschis drumul in  acest sens). De exemplu, acestea masoara ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sange si ofera functii precum EDA Scan pentru monitorizarea stresului. Astfel, aceste dispozitive se transforma in adevarati asistenti personali de sanatate, ajutandu-te sa identifici anumite probleme inca din faza incipienta.
  • Gestionarea stresului si bunastarea mentala → intr-o lume agitata, unde pare ca oamenii sunt inconjurati de stres, tehnologia poate juca un rol esential in gestionarea si mentinerea bunastarii mentale, putand deveni un accesoriu care sa ajute la imbunatatirea calitatii vietii.
  • Sursa de motivatie pentru sport si exercitii fizice → aceste produse nu doar ca urmaresc activitatile zilnice, ci ofera si sfaturi personalizate de antrenament (astfel incat utilizatorii sa ramana activi si motivati in atingerea obiectivelor) si monitorizare a nivelului de hidratare.
  • Conectivitate si eficienta → de la controlul dispozitivelor din casa pana la gestionarea muzicii sau efectuarea platilor contactless, smartwatch-urile contribuie la eficientizarea activitatilor zilnice, facandu-ti viata mai usoara.
  • Siguranta personala → unele modele au incluse functii de detectie a cazaturilor, oferind un nivel suplimentar de siguranta pentru utilizatori. Aceasta poate fi o caracteristica importanta, in special pentru persoanele mai vulnerabile sau pentru cei care desfasoara activitati cu risc ridicat.

2. Cele mai bune modele de smartwatch-uri

In topul realizat de noi, principalele criterii de selectie au fost functiile oferite, durata bateriei, raportul calitate-pret, dar si design-ul si materialele folosite la fabricare.

  • Amazfit Zepp E → acest model vine cu un ecran de 1,65 inch, care iti permite sa citesti usor notificarile si informatiile. Pe langa cele 87 de moduri sportive integrate, smartwatch-ul permite monitorizarea calitatii somnului, a nivelului de stres, a starii fizice (PAI – Personal Activity Intelligence), a nivelului de oxigen din sange etc. Durata de viata a bateriei este de 7 zile, accesoriul fiind rezistent la apa de 5 ATM. Din punct de vedere personalizare, poti alege dintre cele 5 modele de ecran disponibile si dintr-o serie de fundaluri pe care le poti descarca direct din aplicatia Zepp.
    zepp
  • Amazfit GTS 3 → chiar daca a fost lansat in 2022, Amazfit GTS 3 se evidentiaza printr-o durata impresionanta a bateriei (pana la 12 zile), oferindu-le utilizatorilor mai mult timp intre incarcari. Ecranul AMOLED Ultra HD iti permite sa vezi foarte clar informatiile, chiar si in bataia puternica a soarelui, datorita zonei de afisare de 1,75 inch, cu un raport ecran-corp de 72,4% (fiind una dintre cele mai ridicate din industria ceasurilor inteligente. Printre functii se numara testarea ritmului cardiac, a ritmului respirator, a nivelului saturatiei de oxigen din sange, a nivelului de stres si ratei de respiratie, totul dintr-o singura atingere a ecranului (rezultatul se afiseaza in doar 45 de secunde).
    gts3
  • Garmin Venu 2 → cu peste 25 de aplicatii de sport integrate, acest model se adreseaza celor cu adevarat pasionati de fitness si miscare. In timp ce monitorizarea activitatilor cheie sunt caracteristici standard pentru majoritatea smartwatch-urilor, Venu 2 merge dincolo de aceste asteptari. Acesta iti poate monitoriza nivelurile de energie ale corpului tau pe parcursul zilei, astfel incat sa afli care sunt cele mai bune ore pentru activitate si odihna. Din punct de vedere durata de viata a bateriei, te poti bucura de acest accesoriu pana la 11 zile in modul ceas inteligent (pana la 22 de ore in modul GPS si 8 ore in modul GPS cu muzica). Printre functiile oferite se numara si monitorizarea nivelului de stres, a nivelului de hidratare, a calitatii somnului (iti poate calcula chiar si un scor de somn). Cea mai tare chestie ramane insa faptul ca ceasul vine cu exercitii animate preincarcate, pe care le poti urmari in timpul antrenamentului, astfel incat sa te asiguri ca le executi corect.
    garmen
  • Huawei Watch GT 3 → acest model aduce in prim-plan siguranta personala. Pe langa functiile prezente si la restul modelelor de mai sus, Huawei vine cu o functie foarte importanta, cea de detectare a cazaturilor. Aceasta poate fi extrem de utila, mai ales in cazul oamenilor in varsta sau a celor care sunt mai expusi acestor lucruri (prin natura job-ului, de exemplu). Aceasta functionalitate poate trimite alerte de urgenta catre contactele selectate, asigurand un raspuns rapid in caz de necesitate.
    gt3
  • Samsung Galaxy Watch 4 → modelul reprezinta o combinatie desavarsita intre design elegant si tehnologie avansata. Platforma Wear OS, dezvoltata de Google, aduce aplicatii si functionalitati ce pot fi personalizate. De exemplu, o caracteristica mai putin cunoscuta este utilizarea tehnologiei BioActive Sensor, care masoara nivelul si activitatea electrodermala a pielii, care poate oferi informatii despre nivelul de stres si starea emotionala a utilizatorului.
    galaxy
  • Apple Watch Series 8 → acest model nu doar ca ofera un ecran mai mare si mai luminos, ci si o serie de functii avansate de monitorizare a sanatatii. De la detectarea temperaturii pentru informatii despre starea de sanatate generala, la detectarea accidentelor pentru ajutor in caz de urgenta, la monitorizarea etapelor somnului, pentru intelegerea modului in care dormi. La acestea se adauga si un design elegant si versatil, cu finisaje de calitate.
    apple

Daca luam in calcul cele de mai sus, putem spune ca smartwatch-urile au devenit partenerii nostri inovatori in ingrijirea sanatatii, in gestionarea stresului, in mentinerea bunastarii mentale si atingerea obiectivelor de fitness. Tu ce model de smartwatch ai si cat de important este acest accesoriu pentru tine?