Ce face un smartwatch – functii si informatii de ajutor

Smartwatch-ul este un dispozitiv care pare sa incorporeze mai multe gadget-uri intr-unul singur, fiecare cu roluri diferite. Daca inainte rolul principal al unui ceas era sa indice ora (si in secundar sa intregeasca o tinuta), cu timpul, tehnologia si-a gasit propria cale pentru a-si pune amprenta si pe acest accesoriu. Partea interesanta este ca smartwatch-ul functioneaza in paralel si cu ceasul clasic, in sensul in care noul gadget nu a inlocuit vechiul accesoriu si nici nu credem ca il va inlocui vreodata (similar situatiei dintre un kindle si o carte).

Iata care sunt principalele functii ale unui astfel de accesoriu:

  • Permite organizarea mai rapida si eficienta → poti vedea mesajele si notificarile direct de pe smartwatch, fara sa mai fie nevoie sa scoti telefonul din buzunar/ geanta. Un astfel de rol este important mai ales atunci cand esti intr-o sedinta si nu vrei sa deranjezi sau sa o opresti din cauza unui apel/ mesaj care poate nu este atat de important. In acest caz, poti vedea subtil pe smartwatch cine te apeleaza si sa decizi daca preiei apelul sau il ignori pana la finalul sedintei. In plus, poti folosi acest gadget si pe post de hands-free (nu trebuie sa mai tii telefonul in mana atunci cand apelezi, ci poti vorbi direct in ceas). Unele modele iti permit chiar sa raspunzi la mesaje prin voce.
  • Permite setarea de alarme si remindere → in cazul in care esti o persoana care uita zilele de nastere ale celor dragi, poti primi de acum un reminder direct pe ceas. Practic, primesti notificari in functie de ce ti-ai setat tu in calendar – de la meeting-uri, la pauze de masa, remindere pentru luarea anumitor medicamente/ suplimente alimentare, antrenamente etc. (aceste remindere pot fi recurente).
  • Monitorizarea parametrilor de sanatate → monitorizarea ritmului cardiac, a nivelului de oxigen din sange, a calitatii somnului etc.
  • Monitorizarea antrenamentelor si conditiei fizice → poti urmari anumiti parametri atunci cand faci sport (in functie de tipul de exercitiu), de la distanta parcursa, la numarul de calorii, numarul de pasi etc.
  • Plati online → imagineaza-ti ca nu trebuie sa mai cauti cardurile in portofel sau portofelul in geanta, ci platesti la POS dintr-o simpla miscare a incheieturii mainii (simplu si rapid).
  • Indicarea locatiei → unele modele de smartwatch au incorporata si functia de GPS
  • Divertisment → poti avea acces la muzica preferata de pe smartphone printr-o comanda rapida de la incheietura mainii, fara sa mai fie nevoie sa scoti telefonul din buzunar. In plus, poti rula si alte aplicatii direct de pe ecranul smartwatch-ului.
  • Creeaza stilul si personalitatea fiecarei persoane care il poarta → datorita varietatii, smartwatch-urile vin intr-o multitudine de forme, culori, materiale si design-uri. Curelele unui astfel de ceas sunt interschimbabile, astfel ca nu trebuie sa iti faci griji ca ceasul nu se va potrivi cu tinuta pe care o porti. In plus, poti personaliza si ecranul ceasului cu diverse teme.
  • Smart home → unele hoteluri au inceput sa implementeze deja sisteme de deschidere a usilor care pot fi deblocate cu Apple Watch. In viitorul cat mai apropiat vor fi tot mai multi oameni care vor folosi aceasta abordare pentru intrarea in casele lor inteligente.

Daca si tu vrei sa iti organizezi mai bine timpul si activitatile, dar sa iti pastrezi si stilul cu care te-ai obisnuit, atunci poti incerca un smartwatch. Noi zicem ca si-a castigat pe drept rolul, devenind chiar un accesoriu indispensabil.