Masurare cu multimetru digital - cum se masoara

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10

1. Ce este multimetrul?

Bun, hai sa incepem cu inceputul. Ce este acest multimetru? Si, nu, nu este un metru care masoara mai mult (nici macar nu are vreo legatura cu distanta sau cu vreo lungime). Multimetrul se foloseste pentru masurarea valorilor tensiunii electrice (U) sau a intensitatii electrice (I) si a aparut odata cu dezvoltarea circuitelor electronice. Simplu spus, multimetrul este un dispozitiv necesar oricarui electronist (fie el si amator) pentru verificarea anumitor parametri de functionare a dispozitivelor electronice.

Este important de stiut ca acest tip de aparat este de 2 feluri (digital si analogic) si ca poti selecta tipul de marime masurata (tensiune sau curent) si intervalul in care se incadreaza (mA, mV, V etc.).

2. Cum se masoara cu multimetrul digital?

Algoritmul de masurare este urmatorul:

  • Pasul 1: Trebuie sa se stabileasca ce anume se masoara (ce marime – tensiune, curent electric, rezistenta electrica)
  • Pasul 2: Stabilirea tipului de curent care se masoara (daca este alternativ sau continuu)
  • Pasul 3: Stabilirea marimii scarii ce urmeaza sa fie folosita si fixarea cu comutatorul la cea superioara
  • Pasul 4: Selectarea scarii de valori
  • Pasul 5: Se face masurarea (recomandarea specialistilor este sa masori atent si de preferat, de 2 sau 3 ori, ca sa te asiguri ca valoarea finala este corecta)

Daca si tu faci astfel de masuratori, recomandarea este sa fii foarte atent la modul in care selectezi scara de masura pentru valori (tensiune sau curent). Orice eroare (de exemplu, daca setezi multimetrul sa masoare intensitatea curentului electric, insa tu masori, de fapt, tensiunea electrica) poate duce la accidente destul de grave.

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10