Transformare TV in Smart TV - cum este posibil

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10

1. Ce inseamna SMART TV

SMART TV este o suma de 3 elemente principale: TV + internet + aplicatii. Printre avantajele unui astfel de televizor se numara faptul ca te poti bucura de continut diferit fata de canalele TV obisnuite (ai acces la serviciile VOD – Netflix, HBO, Youtube, servicii de streaming de muzica etc.), poti cauta rapid informatii sau seriale pe care sa le vizionezi, chiar si in ciuda continutului mare existent), poti primi recomandari de emisiuni, filme sau seriale (in functie de preferintele tale) si, cel mai important, este usor de utilizat. Practic, este o extindere a universului tau.

2. Cum transformi un simplu TV in SMART TV

Exista mai multe modalitati prin care poti face acest lucru, iti prezentam mai jos care sunt cele mai populare si usor de instalat/ folosit:

 1. Prin intermediul unui dispozitiv TV BOX sau Media player → acestea sunt cel mai usor de setat si reprezinta modalitatea cea mai simpla prin care iti poti transforma TV-ul in SMART TV. Ai nevoie doar de un cablu HDMI pentru a conecta dispozitivul la televior – TV BOX-ul se conecteaza la wireless-ul pe care il ai deja in casa. Alte beneficii ale acestor dispozitive:
  • Vine cu o telecomanda mutifunctionala pentru a putea naviga prin meniul acestuia
  • Functie speciala: comenzile vocale (poti rosti comenzile tale direct prin telecomanda – poti cauta seriale, melodii sau chiar sa le pornesti/ opresti).
 1. Prin Raspberry Pi
  • In primul rand, ce este Raspberry Pi? Pai, este o placa de dezvoltare de tip SBC (Single Board Computer), de dimensiuni reduse – aproape ca un calculator complet ce permite atat rularea unui sistem de operare (Linux sau Windows), dar si rularea de aplicatii utilizator (jocuri, editoare de text, medii de programare, aplicatii internet etc.). Pe langa dimensiunea redusa fata de un PC sau laptop, Raspberry Pi nu are nici aceeasi putere si performanta de calcul. Acesta ofera posibilitatea de a conecta diverse componente electronice specifice sistemelor embedded – senzori, butoane, ecrane LCD etc. Datorita posibilitatii de a personaliza sistemele de programare, Raspberry Pi este folosit in foarte multe proiecte personale interesante, precum transformarea unui TV in SMART TV.
  • Cum se face trecerea la un SMART TV? In primul rand, ai nevoie de Raspberry Pi, de o carcasa pentru acesta, un card micro SD (minim 16 GB) si un incarcator. Ca sa ai totul gata setat, trebuie sa te asiguri ca sistemul de operare este instalat, incarcatorul conectat si cablul HDMI este conectat la televizor. Pentru a putea accesa aplicatiile de pe televizor, vei avea nevoie de o tastatura wireless si de un mouse.
 1. Prin ChromeCast → Google ChromeCast este un accesoriu care, odata instalat la un alt dispozitiv (televizor) iti permite sa transmiti de pe device-uri compatibile (telefon, laptop, tableta) imagini si video catre un alt ecran. Acest accesoriu se conecteaza direct prin portul HDMI si poti transmite orice tip de continut prin intermediul retelei wireless.
  • Dispozitivele ChromeCast sunt ceva mai limitate decat TV Box-urile pentru ca nu poti selecta continutul pe care vrei sa il redai direct din televizor, ci ai nevoie de un laptop sau de o alta sursa pentru navigare.

Chiar daca unii dintre noi nu mai folosesc televizorul ca sursa de stiri sau entertainment, el este folosit din ce in ce mai des ca o extensie a internetului si a aplicatiilor de pe telefonul mobil. Cu cateva setari/ dispozitive, televizorul obisnuit se transforma intr-unul SMART, iar tu ai posibilitatea de a naviga pe internet, de a urmari serialele preferate, de a asculta muzica etc, totul de pe un ecran mult mai mare.

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10