
Cuprins:
1. Ce sunt dronele si cum se pot folosi
Dronele sunt aparate de zbor fara pilot uman la bord, cunoscute si sub denumirea de UAV (Unmanned Aerial Vehicle), care, pe langa faptul ca se pot deplasa in aer, au capabilitatea de a ramane suspendate (de a pluti). Si nu numai ca zboara, insa acestea pot filma si fotografia, pot supraveghea, pot livra lucruri si ajunge in locuri greu accesibile oamenilor.
Primul avion fara pilot (primul quadcopter) a fost creat in 1907 de catre fratii Jacques si Louis Breguet, iar din acel moment, proiectele care faceau referire la dezvoltarea de astfel de aparate au luat amploare. Curand, stramosii dronelor la care avem acces astazi au fost folositi incepand cu 1917, in primul rand, ca arme in razboaiele care au cutremurat intreaga lume. Pe atunci, modelele rudimentare erau lansate cu ajutorul unei catapulte si operate prin control radio (acestea functionau cu precadere pe post de bomba zburatoare).
Din punct de vedere structura, dronele moderne au 4 elice (care le permit sa leviteze pe loc), iar in interiorul acestora se afla un accelerometru, un altimetru si un giroscop. In plus, camerele foto „impodobesc” arhitectura gadget-ului, facandu-l sa fie cu atat mai valoros cu cat poate surprinde imagini de la inaltime si in zone greu accesibile. Acestea sunt controlate direct de la sol, prin intermediul unei telecomenzi si a unei aplicatii.
Ce ar mai fi de stiut aici este faptul ca pilotarea dronei poate fi restrictionata in anumite tari si regiuni. Si nu ne referim doar la faptul ca nu o poti pilota in anumite zone (acolo unde se afla monumente istorice, in parcuri naturale, in orase aglomerate etc.), ci ca accesul acestora in tara poate fi absolut interzis (si pot fi confiscate de catre controlorii de vama sau aeroport). Cel mai bine este sa verifici reglementarile in vigoare si sa afli toate detaliile despre acestea. Noi am scris anterior despre cum poti inmatricula o drona si care este legea din Romania cu privire la aceasta si poti parcurge din nou articolele aici si aici.
2. Domenii de utilizare a dronei
Iata care sunt cateva dintre cele mai importante domenii de utilizare a dronelor:
- Agricultura → pentru supravegherea si irigarea culturilor, pentru fertilizarea solului etc.
- Ajutorul oferit in cazul dezastrelor naturale → pot livra alimente, apa si alte lucruri esentiale sau pot cauta supravietuitori in locurile in care oamenii nu pot ajunge (in zonele afectate de inundatii, avalanse, cutremure si alte calamitati)
- Cinematografie → pentru a surprinde diverse cadre din aer, de la inaltime, fara a mai fi nevoie sa apelezi la inchirierea elicopterelor sau a altor aeronove cu costuri foarte mari
- Pot oferi un spectacol de lumini si distractie → de exemplu, in marile capitale ale lumii au fost organizate festivaluri, cu spectacole pe baza dronelor (acestea pluteau in aer si ofereau o reprezentatie cu totul aparte spectatorilor)
- Avertizarea populatiei si supraveghere → in perioada de start a pandemiei de Covid, unele tari au avut drone care patrulau strazile si le reaminteau oamenilor sa ramana in casa, in siguranta
- In domeniul militar → nu mai este niciun secret ca tari precum SUA, China, Marea Britanie, Israel, Suedia si Australia investesc resurse in dezvoltarea dronelor capabile de misiuni de atac (drone de recunoastere au fost folosite inclusiv in anii ’60, in razboiul din Vietnam, iar de atunci, gadget-urile au evoluat si si-au extins aria de utilizare).
- Vlogging → acestea sunt folosite si de catre creatorii de continut, cei care vor sa realizeze materiale unice si atractive pentru urmaritori
- Acestea sunt considerate a fi printre cele mai cool cadouri → pentru pasionatii de tehnologie, de calatorii, de fotografie etc.
3. Curiozitati despre drone
- Prima drona care putea sa evite obstacolele, sa urmareasca si sa fotografieze diferite obiecte a fost modelul DJI Phantom 4, lansat in 2016
- Cea mai mica drona din lume este SKEYE Pico Drone, avand dimensiunile de 2.2 x 2.2 cm si o greutate de 7g. Aceasta este controlata tot din telecomanda si are o autonomie de doar cateva minute.
- Cel mai mare numar de drone inregistrate este in SUA (peste 854.000, adica aproape 8% din populatie detine o drona)
- Primele drone au fost produse in Israel (in domeniul militar), iar in prezent tara este una dintre cele mai mari producatoare de drone
- Dronele pot fi folosite si pe post de curier – se pare ca cei de la Amazon isi doresc dezvoltarea unui serviciu de livrare a coletelor in mai putin de 30 de minute din momentul plasarii comenzii. Bineinteles, coletul ar trebui sa aiba si o limita de greutate, undeva aproape de 2 kg.
PRODUSE RECOMANDATE
Drona, in sine, este un gadget super cool. Insa noi credem ca ai nevoie si de cateva accesorii ca sa o protejezi (geanta si rucsac speciale), ca sa te bucuri de ea cat mai mult timp si sa iti duci experienta de zbor la un alt nivel (prin acumulatori, filtre pentru lentile, carduri de memorie etc.). Pe toate acestea, dar si alte idei de accesorii pentru drone, le gasesti pe Lerato.ro.
PRODUSE RECOMANDATE