Iluminat birou – cum afecteaza productivitatea

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10

Se spune ca nu stii cat esti de puternic, de rezistent pana nu esti pus in fata unui fapt. Pana sa lasam pandemia sa ne schimbe prioritatile si cursul vietii, nu am fi zis niciodata ca am fi putut sta separati de cei dragi, ca ar fi putut exista momente in care sa nu putem iesi in aer liber, sau ca am fi putut lucra vreodata de acasa (nu din cauza ca nu am fi vrut, doar ca sistemele si procesele IT nu erau puse la punct, iar managerii dintr-o companie priveau cu reticenta aceasta schimbare din cauza posibilei ineficiente a angajatului sau a lipsei productivitatii).

Ne-am adaptat rapid la acest nou stil de viata, iar acum incercam sa ne acomodam cu un nou mod de lucru hibrid (un mix intre lucratul de acasa si venitul la birou). Daca acasa ti-ai creat un spatiu dedicat, cu suficienta lumina naturala, reintorsul la birou poate veni cu ceva provocari. Spatiul inchis si fara lumina naturala ar putea afecta sanatatea mai mult decat ti-ai putea imagina.

Cum ar trebui sa fie gandit iluminatul la birou pentru o productivitate cat mai buna? Inainte sa raspundem la aceasta intrebare, hai sa vedem care sunt efectele iluminatului neadecvat asupra sanatatii tale.

1. Efectele iluminatului neadecvat asupra organismului

  • Oboseala tot mai frecventa a ochilor, vederea neclara si senzatia de iritare
  • Durerile de cap → provenite din faptul ca nivelul de cortizol scade, declasand astfel migrenele si starea de somnolenta
  • Durere in zona gatului → provenita din adoptarea unor pozitii incomode ale corpului atunci cand, din cauza luminii slabe, esti nevoit sa te apropii foarte mult de ecran sau de alte documente scrise.

Toate aceste efecte se reflecta si in modul in care iti desfasori munca la birou. Productivitatea poate scadea si poti observa, inclusiv, o atentie mai scazuta sau chiar lipsa concentrarii.

2. Amenajarea corecta a spatiului de birou

  • Asigura-te ca alegi sistemul de iluminat potrivit – unele studii arata ca trebuie sa exista un echilibru intre intensitatea si culoarea luminii. De asemenea, sursele de lumina artificiala trebuie sa fie gandite si in functie de sursele naturale de lumina si de dimensiunile spatiului. Cea mai des intalnita forma de iluminat artificial este lumina fluorescenta (asta pentru ca are o intensitate moderata, apropiata de lumina naturala).
  • De asemenea, poti alege un sistem de iluminat inteligent (pe baza de LED-uri) care este mult mai eficient si mai usor de setat – poti folosi senzori de miscare pentru ca acestia sa se aprinda/inchida automat, sa poti seta intensitatea, dar si temperatura de culoare (rece sau calda). Expunerea la o lumina calda iti permite sa te concentrezi ore in sir pe citit (fie ca vorbim de printuri sau de monitor), fara sa iti obosesti ochii foarte mult, in timp ce expunerea la o lumina rece poate influenta pozitiv momentele in care te afli in sedinte (dar pe termen scurt).
  • Pe cat posibil, este recomandat ca birourile de lucru sa aiba prevazute si ferestre pentru a lasa lumina naturala sa patrunda in interior. Se pare ca acest tip de lumina poate avea un efect pozitiv asupra dispozitiei generale si a sanatatii angajatilor. Pentru a te bucura din plin de lumina naturala, distanta dintre birouri si ferestre nu trebuie sa fie mai mare de  6 – 7 metri.

Daca inainte credeai ca durerile de cap si migrenele se datoreaza stresului si volumului de proiecte (nu excludem deloc aceasta posibilitate), afla ca si iluminatul din birou poate fi o cauza destul de importanta. Starea de bine a angajatilor poate depinde si de modul in care a fost gandit intregul spatiu de lucru. Chiar daca ai suficienta lumina naturala, nu uita sa faci pauze (atat de miscare, cat si pentru a-ti relaxa ochii).

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10