
Fie ca iti place sa surprinzi anumite cadre si emotii si vrei sa faci o cariera din asta sau te-ai hotarat ca vrei sa te apuci de vlogging (indiferent de tema), atunci e clar ca ai nevoie de aparatura pe masura. Si aici un aparat foto merge mana in mana cu un smartphone, astfel incat sa te bucuri de calitatea imaginilor, dar si de rapiditate in editare si postare. Daca despre alegerea unui telefon am mai vorbit in articolele anterioare, hai sa vedem cum sta treaba si cu aparatele de fotografiat. Iata care sunt lucrurile la care trebuie sa fii atent:
- Tipul de aparat foto
- Aparat compact → pentru incepatori, cu moduri automate de fotografiere instant. Printre avantajele acestuia se numara dimensiunile mici, care il fac usor de luat in calatorii.
- Bridge → similare cu aparatele compacte, aceste modele au viteza mai mare si vin cu mai multe optiuni pentru functii avansate
- DSLR → sunt aparate clasice, cu multe butoane, carora li se poate schimba obiectivul. Aceste modele au in interior o oglinda care te ajuta sa vizionezi prin obiectiv daca imaginea este corect incadrata. Obiectivul foto (cel din kit) este unul versatil si usor de utilizat, ce poate fi folosit pentru mai multe tipuri de fotografii (portret, familie, peisaje etc.).
- Mirrorless → reprezinta o generatie mai noua de aparate (o combinatie intre compact si DSLR), ce utilizeaza un senzor care surprinde imaginea ca un flux video, in ecranul special. Calitatea fotografiilor este mult mai buna.
- Obiectiv → in functie de tipul de fotografie pe care vrei sa te specializezi, tine cont ca vei avea nevoie si de un alt obiectiv (diferit de cel montat deja pe aparat). In aceste situatii, iti recomandam sa alegi un obiectiv mai scump si un body mai ieftin decat un aparat mai scump si obiectiv mai ieftin.
- Megapixeli → nu este chiar atat de usor de decis cand vine vorba despre aceasta caracteristica. Teoretic, cu cat numarul de megapixeli este mai mare, cu atat mai bine. Insa, atunci cand lumina din jur este scazuta, este recomandat un senzor cu mai putini pixeli.
- Durata de viata a bateriei → este important ca bateria sa te tina cat mai mult timp, mai ales atunci cand fotografiezi in locuri mai „salbatice”, in aer liber, departe de o sursa de curent. De regula, cele mirrorless au baterii mai mici, care dureaza mai putin.
- Ergonomie → aceasta caracteristica este importanta pentru a putea tine aparatul cum trebuie in maini, sa nu alunece, mai ales daca are o greutate mai mare. De asemenea, conteaza aderenta si butoanele esentiale sa fie cat mai apropiate.
- Greutate si dimensiuni → daca trebuie sa faci poze pe parcursul unei perioade mai lungi de timp (sesiuni de cateva ore, fara pauze), atunci ar trebui sa te uiti si la acest aspect. In plus, aceste carcateristici conteaza foarte mult si atunci cand vrei sa calatoresti si ai un numar limitat de bagaje.
- Calitatea imaginii → trebuie sa te asiguri ca aparatul pe care il alegi ofera o imagine mai clara decat ce se poate realiza cu telefonul, si ca acesta are cel putin aceleasi functii ca ale dispozitivului mobil
- Conexiune Wi-Fi → chiar daca poate parea un moft, este mult mai usor sa transferi pozele direct pe laptop sau chiar telefon, sa le prelucrezi rapid si sa le trimiti mai departe prin Wi-Fi, fara sa ai dupa tine cabluri
- Ecran rabatabil → desi nu este o functionalitate vitala, aceasta este utila mai ales pentru selfie-uri si vlogging
- Permite formatul RAW al fotografiilor → iti ofera posibilitati mai mari de editare
- Alte functii → poti alege intre aparate care iti permit reglarea manuala a timpului de expunere, sensibilitatea ISO etc. sau aparate care functioneaza pe modul automat
- Caracteristicile filmarilor → poti verifica daca permite filmare HD sau 4K
- Daca suporta microfon extern → acesta este necesar in cazul in care vrei sa realizezi anumite materiale video (pentru vlogging)
- Pretul → cand alegi modelul, ia in calcul, bineinteles, si pretul unui obiectiv
In plus, odata cu achizitionarea unui aparat foto, se mai produce si un alt fenomen, cel al necesitatii de a-ti imbogati arsenalul de accesorii. Pentru a te asigura ca pozele ies cum trebuie (cat mai clare), ca iti poti face singur materialele video, ca poti avea sunet de calitate pe toate materiale, atunci ai nevoie de un trepied, un microfon, lumini etc.
PRODUSE RECOMANDATE
Pregatit de poze? Tu ce preferi – aparatul foto sau telefonul?