SSD sau HDD – care este diferenta

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10

Inainte de a vedea care sunt principalele diferente dintre un HDD si un SSD, hai sa vedem intai ce sunt mai exact aceste componente si de unde vin abrevierile.

  • HDD (Hard Disk Drive) → sunt primele aparute, ele ne ajuta sa stocam datele inca de la aparitia primului calculator, adica din 1956. Functioneaza pe baza unor discuri mecanice si a unor capete magnetice, legate prin intermediul unui brat metalic.
  • SSD (Solid State Drive) → a aparut mult mai recent (inceputul anilor ’90), insa abia in 2010 a devenit accesibil publicului larg, atunci cand preturile au inceput sa scada. Spre deosebire de HDD, SSD-ul nu este construit din parti mobile si mecanice, ci din microcipuri care stocheaza datele in memorii non-volatile.

Principalele diferente dintre HDD si SSD:

  • In cazul HDD-ului, timpul de asteptare este putin mai mare decat in cazul SSD-ului.
  • Un SSD este mult mai rapid, mai usor si mai silentios decat un HDD.
  • Datorita faptului ca SSD-ul nu este creat din parti mobile, acesta se va comporta mai bine in cazul declansarii unui soc mecanic. De asemenea, SSD-urile sunt mult mai rezistente la variatiile de temperatura.
  • In cazul recuperarii datelor de pe o unitate defecta, ai mai multe sanse sa le obtii de pe un HDD decat de pe un SSD, si asta pentru ca procedura de recuperare de pe un SSD este mult mai costisitoare si se realizeaza printr-un proces ceva mai complicat.
  • O alta diferenta majora intre cele 2 tipuri de unitati este pretul → un SSD costa mult mai mult decat un HDD. Insa pretul ar trebui privit si din prisma capacitatii de stocare. HDD-ul ramane o optiune viabila atunci cand vorbim despre capacitati mari de stocare, la preturi avantajoase.
  • SSD-urile sunt capabile sa citeasca si sa scrie date infinit mai repede decat un HDD. De exemplu, unele modele de SSD-uri copiaza fisiere cu o rata medie de 237.8 MBps, in timp de unele HDD raman la 33.9 MBps.
  • Din punct de vedere al duratei de viata a bateriei, tot SSD-urile se descurca mai bine, si asta pentru ca ele consuma mai putina energie decat HDD-urile, neavand nicio componenta in miscare.
  • Daca ar fi sa facem un test al accidentelor involuntare sau al cazaturilor, tot SSD-urile s-ar descurca mai bine (ai ghicit, tot datorita faptului ca nu are componente delicate si in miscare.

In prezent, o mare parte din laptopuri si calculatoare personale incep sa utilizeze SSD-urile, cu atat mai mult cu cat preturile de achizitie ale acestora din urma scad. Pe baza avantajelor si dezavantajelor prezentate mai sus, alegerea unei unitati ramane la tine, in functie de materialele pentru care ai nevoie de stocare. SSD-urile sunt mult mai potrivite pentru rularea programelor (a acelora pe care le folosesti frecvent), in timp ce HDD-urile sunt folosite pentru stocarea de filme sau muzica, fisiere care ocupa spatiu destul de mare, dar pentru care nu ai nevoie de o viteza prea mare de manevrare deoarece le accesezi ocazional.

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10