ios sau android

Atunci cand alegi un telefon, treaba nu e chiar atat de simpla pe cat pare. Trebuie sa fii atent la dimensiunea ecranului, la functionalitati, camere foto, dar nu in ultimul rand la sistemul de operare pentru ca, practic, acesta controleaza si coordoneaza toate resursele unui telefon. Daca vrei sa stii mai multe despre rolul unui sistem de operare si principalii jucatori intre care se da batalia pentru market share, te invitam sa parcurgi randurile de mai jos.

1. Ce este un sistem de operare?

Sistemul de operare este cel mai important program al unui dispozitiv, fie el telefon, laptop sau computer, influentand modul in care interactionezi cu acesta. Practic, el permite rularea tuturor programelor, fiind o interfata intre aplicatie si partea hardware a echipamentului respectiv.

Pentru ca lupta intre sistemele de operare este foarte stransa, multe dintre aplicatiile existente sunt create pentru a fi rulate doar pe un anumit tip de sistem. Pana la urma intre cine se da batalia? Ai ghicit, intre iOS si Android (pe locul 3 fiind sistemul de operare Windows).

2. Comparatie intre iOS si Android

Din punct de vedere al diversitatii si al market share-ului, sistemul Android, dezvoltat de Google si, ulterior, de Open Handset Alliance, ramane pe primul loc deoarece acesta poate fi rulat de pe mai multe tipuri de telefon (pe Google Play sunt disponibile o varietate de aplicatii – gratuite sau cu un anumit cost de achizitie), in timp de iOS este caracteristic doar telefoanelor Apple. Acesta din urma pare a fi un sistem de operare mult mai avansat prin prisma faptului ca ofera mai rapid update-uri de software si o putere superioara de procesare pentru jocuri si aplicatii.

Atunci cand compari sistemele de operare, iata cateva elemente la care ar trebui sa fii atent:

  • Aplicatii disponibile → conteaza cate aplicatii ai pe telefon? Da, daca te ajuta sa iti organizezi fiecare activitate si iti usureaza munca. Tocmai de aceea, tot mai multi dintre noi suntem atenti la aplicatiile pe care le putem descarca, la calitatea si design-ul acestora. Atat iOS, cat si Android ofera platforme care contin propriile aplicatii – App Store, respectiv Google Play. In ultima vreme, tot mai multi dezvoltatori planifica lansari simultan, pe ambele sisteme de operare, desi, initial, ofereau o mai mare atentie sistemului iOS.
  • Functionalitati → aici, parerile merg cam intr-o singura directie si inclina catre iOS. De ce? Pentru ca poti conecta toate dispozitivele Apple (Mac, iPhone, iPad, iPod, Apple Watch) prin aplicatia Continuity si poti naviga pe ele daca acestea se afla unul in apropierea celuilalt. Si cei de la Samsung au dezvoltat o aplicatie usor similara cu cea de la Apple (Flow), insa nu au reusit sa egaleze performantele acestuia.
  • Securitate acces → ambele sisteme de operare folosesc senzorul de amprenta pentru autentificare. Astfel, datele tale personale sunt protejate si securizate.
  • Asistent virtual → cu totii am purtat discutii si am testat cunostintele „vocilor” de pe telefon. Fie ca vorbim cu/ despre Siri (pentru iOS) sau Google Now (pentru Android), cert este ca cei 2 asistenti virtuali devin usor, usor indispensabili. In topul preferintelor se afla, insa, asistentul de la Android deoarece se pare ca ofera informatii mult mai utile, conectandu-se direct la resursele web.

ios sau android

Ambele sisteme de operare sunt la fel de bune si este destul de greu sa faci o departajare a lor, tinand cont de faptul ca alegerea unuia dintre cele 2 tine foarte mult si de atasamentul fata de brand (love brand). Daca privim lucrurile ceva mai obiectiv, atunci recomandam iOS pentru cei care instaleaza foarte multe jocuri si aplicatii, care apreciaza un design simplu si care sunt devotati unui anumit brand. Android se potriveste foarte bine cu persoanele care instaleaza foarte multe aplicatii si pentru care calitatea produsului conteaza mai mult decat un renume global.