senzor amprenta

Cine ar fi zis ca actiunea din filmele pe care le urmaream in copilarie se va transforma rapid in realitate? Si aici ne referim strict la tehnologia de ultima generatie, la deblocarea sistemelor pe baza amprentei sau prin recunoasterea faciala. Pe piata exista tot mai multe modele de telefon care folosesc senzorul de amprenta, insa cat de bine cunosti avantajele si detaliile despre acesta? Daca esti curios, te invitam sa citesti in continuare randurile de mai jos.

1. Senzorul de amprenta este cel mai de incredere sistem de securitate a datelor personale din telefon.

2. In plus, acest senzor inseamna mai mult confort si rapiditate in accesarea aplicatiilor (nu trebuie sa mai pierzi timpul memorand parole si coduri sau amintindu-ti de ele).

3. Senzorul de amprenta functioneaza corect atat timp cat amprenta este inregistrata corect sau nu apar factori care pot ingreuna (sau chiar face imposibila) deblocarea telefonului:

  • Cand avem mana uda/ inghetata/ cand pielea este prea uscata
  • Cand sunt inregistrate temperaturi extreme (prea frig/ cald)

4. Autentificarea cu amprenta digitala iti permite sa accesezi conturile bancare direct din aplicatia de pe telefon si sa faci diferite tranzactii. Inclusiv inregistrarea in contul tau poate fi facuta pe baza amprentei si nu a unei parole.

5. In cazul in care telefonul nu a fost dotat initial cu senzor de amprenta, il poti schimba tu cu ajutorul unei aplicatii, „Fingerprint AppLock”. Aplicatia este disponibila gratuit si se foloseste de camera principala a telefonului.

senzor amprenta

6. Cele mai noi telefoane au senzorul de amprente integrat in display (de exemplu, Samsung Galaxy S10, Huawei P30 PRO / P30, OnePlus 6T, Xiaomi Mi 9 etc.). Implementarea ei la scara mai larga a inceput din 2018.

7. Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cu senzorul de amprente atunci cand iti spargi ecranul (pentru telefoanele care au acest senzor integrat in display)? Zgarieturile nu afecteaza foarte mult functionalitatea senzorului, insa in momentul in care apar crapaturi vizibile, acesta devine complet nefunctional. In cazul in care ai „norocul” sa iti spargi ecranul, cel mai probabil va trebui sa il inlocuiesti daca vrei sa beneficiezi de avantajele unui senzor de amprente.

8. Daca credeai ca senzorul biometric nu poate fi descifrat de nicio alta persoana, se pare ca 2 cercetatori din cadrul Universitatii din Michigan, Kai Cao si Anil K. Jain pot demonstra contrariul. Ai nevoie de o amprenta a utilizatorului, un scanner, o imprimanta si o foaie de hartie. Sa presupunem ca ai facut rost de o amprenta, caz in care trebuie doar sa o scanezi la rezolutie mare, sa injectezi cerneala conductiva intr-un cartus de imprimanta si sa imprimi amprenta pe hartie. Cam multa bataie de cap, nu-i asa? Cu toate acestea, se pare ca atunci cand atingi amprenta falsa de senzor, telefonul se deblocheaza automat.

9. Pentru ca ne place sa dam peste cap orice sistem, cercetatorii de la Universitatea New York au folosit o retea neuronala pentru a genera amprente false. Astfel, acestia au reusit sa imite una din cinci amprente existente intr-un sistem biometric, care ar trebui sa aiba o rata de eroare de unu la o mie. Programul de cercetare s-a numit „DeepMasterPrints” si a obtinut aceste rezultate bazandu-se pe cateva defecte ale sistemelor actuale: majoritatea senzorilor de amprenta nu citesc intregul deget deodata, iar unele caracteristici ale amprentelor digitale sunt mai comune decat altele.

10. Ce se intampla atunci cand un cetatean american este suspectat de politie, iar dovezile care il invinovatesc sunt pe telefonul lui, blocat pe baza amprentei? Teoretic, conform amendamentului 50 din Constitutia SUA, individul nu poate spune nimic ce poate fi ulterior folosit impotriva lui (cu totii stim replicile celebre din filmele de actiune). Asta inseamna ca un individ nu poate fi constrans sa spuna parola telefonului daca in interiorul acestuia s-ar afla dovezi incriminatorii. In alta ordine de idei, daca un politist ii cere individului vinovat parola, acesta din urma are dreptul sa refuze. Cu toate acestea, In Los Angeles, un judecator a semnat o cerere de perchezitie care permitea politiei sa forteze posesorul unui telefon mobil sa isi foloseasca amprenta pentru deblocarea acestuia.

Pana la momentul actual, senzorul de amprente este unul dintre cele mai sigure modalitati prin care iti poti proteja si securiza datele personale. Incearca si tu unul dintre modelele de telefon dotate cu acest sistem si bucura-te de siguranta oferita!