Tehnologia 5G

Multi spun ca tehnologia 5G este tehnologia viitorului. Cu siguranta, este tehnologia de acum si cea din urmatoarea perioada, care asteapta sa fie inca testata de publicul larg. Cand vine vorba de accesarea rapida a informatiilor, de transfer rapid de date, de conexiuni stabilite in fractiuni de secunda, atentia utilizatorilor este una sporita. Ce aduce nou aceasta tehnologie fata de versiunile anterioare? Citeste mai jos!

1. Ce este tehnologia 5G?

Tehnologia 5G inseamna un standard nou de telecomunicatii care promite sa imbunatateasca si sa duca la un cu totul alt nivel experienta si stilul de viata al utilizatorilor. Este inca in faza de testare, cel mai probabil urmand sa fie incercat si de publicul larg abia anul viitor, in 2020. Aceasta noua generatie de tehnologie nu se refera doar la telefoanele mobile, ci si la alte dispozitive inteligente, extinzandu-le si perfectionandu-le aria de functionare: de la medici care vor putea folosi noi proceduri chirurgicale, experiente diferite pentru realitatea virtuala si augumentata, masini care se conduc singure si care vor putea transmite date in timp  real, transport in comun facilitat etc.

5G va folosi o noua interfata radio si o noua arhitectura de retea, avand un standard de functionare ce prevede viteze de pana la 20 GB pe secunda, o valoare cu pana la 20 de ori mai mare decat cea oferita acum de catre operatorii GSM.

2. Care sunt avantajele retelei 5G pentru utilizatorii din Romania

tehnologia 5g - avantaje

  • Viteza la internet incomparabil mai mare decat actualul 4G → ca sa iti faci o idee, 4G ofera o viteza maxima, ideala, de 1Gbps, in timp ce 5G va putea oferi o viteza de transfer de pana la 10 Gbps.
  • Cea mai mare acoperire de pana acum
  • Latimi de banda mai mari → in contextul in care oamenii sunt din ce in ce mai atrasi de materialele video, de story-uri si de orice continut video din online. In plus, gandeste-te ca poti ajunge sa descarci un film in format Full HD in doar cateva secunde.
  • Latenta mai mica (gata cu timpii de asteptare in transferurile de date sau in orice alt tip de actiune)
  • Catalizator pentru Internet of Things → interactiunile dintre diferite dispozitive inteligente pentru automatizare.

Este aproape clar ca noua tehnlogie 5G va veni cu multe schimbari in modul in care percepem lucrurile. Ne va usura munca, ne va limita timpii de asteptare pentru diferite informatii, ne va oferi acces rapid la internet si ne va conecta la o cu totul alta lume. Pana o sa vina momentul in care vom putea testa real toate avantajele acestei tehnologii, nu ne ramane decat sa ne imaginam toate aceste functionalitati.