becul led

Ne este greu sa ne imaginam cum traiau oamenii inainte si nu cred ca am putea acum sa mergem din camera in camera cu un felinar dupa noi pentru a ne lumina calea. Este surprinzator sa vedem cat de mult a evoluat tehnologia, cat de dependenti suntem de confortul de acasa si cat de mult cautam in continuare sa ne inconjuram de lucruri care sa ne usureze activitatile. Si de aici deriva iluminatul inteligent, recunoscut nu numai pentru elementul de baza pe care il asigura (lumina), ci si pentru nenumaratele beneficii pe care le aduce diferitelor aspecte ale vietii noastre.

1. Avantaje ale becurilor LED

  • Consum redus → becul LED consuma aproximativ 9.5 W, in timp ce un bec normal consuma in jur 60 W. Si aceasta diferenta se vede si in facturile mai mici la curent si in economiile pe care reusesti sa le faci de la luna la luna.
  • Durata de viata mai mare → spre deosebire de un bec normal, care se poate arde foarte rapid, becul LED are o durata de viata mult mai mare
  • Luminat mai puternic → intensitatea unui bec LED este mult mai puternica, putand oferi atat o lumina rece, cat si una calda (in functie de setari si de preferintele tale)
  • Permite reglarea luminii si alegerea de culori → cu un bec normal, atmosfera este plictisitoare, insa un bec LED iti permite sa te joci cu diferite intensitati si culori ale luminii. Daca vrei sa iei cina intr-o lumina cu intensitate scazuta sau daca vrei sa dai o nuanta rosiatica incaperii, atunci iluminatul inteligent este solutia.
  • Degaja mai putina caldura/ se inclazeste mai putin à daca atunci cand schimbai un bec il atingeai cu grija sa nu te arda, cu un bec LED treaba este mult mai simpla. Acesta nu se incalzeste foarte rau si il poti schimba usor.
  • Protejeaza mediul inconjurator → pentru ca nu consuma atat de multa energie, becurile LED pot fi considerate eco-friendly
  • Poate fi reglat direct din aplicatie → daca ai un sistem smart de iluminat, poti face toate setarile de lumina direct din telefon
  • Permite instalarea de senzori si setarea de comenzi → poti crea diferite scenarii: becul LED sa se aprinda automat atunci cand treci prin fata senzorului sau atunci cand senzorul detecteaza o lumina scazuta afara etc.

becul led

2. Dezavantaje ale becurilor LED

Comparativ cu lista avantajelor de mai sus, dezavantajele sunt destul de putine (si nu sunt nici un capat de tara pentru ca am gasit solutii la ele):

  • Pretul unui bec LED este mai mare decat cel al unui bec normal → chiar daca pretul este mai mare, iti poti recupera investitia din faptul ca becul LED are o durata de viata mai mare (si va fi schimbat mult mai rar) si din economiile pe care le vei obtine din facturile mai mici.
  • Becurile LED emit o lumina unidirectionala → solutia pentru acest dezavantaj vine din alegerea unor LED-uri cu lentile sau prin crearea unui sistem de iluminat cu mai multe becuri LED, pentru a obtine dispersia dorita.  

Daca te-ai hotarat sa faci ceva schimbari in casa si sa creezi o atmosfera cat mai placuta, noi iti recomandam sa incepi cu schimbarea sistemului de iluminat. Alege becurile LED care iti permit transformarea locuintei intr-una smart si vei vedea inca din prima zi beneficiile acestei decizii!