Ce este TikTok - afla totul despre una dintre cele mai folosite aplicatii

TikTok-ul este o platforma/ o aplicatie dedicata exclusiv continutului video, lansata inca din 2016, in Beijing, sub denumirea de Douyin. Din 2017 s-a extins si pe alte piete, schimbandu-si denumirea in cea pe care o folosim si astazi (curios este faptul ca in China inca mai exista, in paralel, si aplicatia Douyin). Uite mai jos cateva detalii care sa te ajute sa intelegi mai bine noul trend de realizare a materialelor video pentru TikTok.

1. Ce este TikTok si alte detalii despre aplicatie

Desi lansat in 2017, TikTok-ul a cunoscut un avant uimitor, fiind adoptat de un numar din ce in ce mai mare de utilizatori (peste un miliard). Ca sa iti faci o idee, la nici 2 ani de la lansarea mare, adica in 2019, TikTok ajunsese pe locul 3 in topul celor mai descarcate aplicatii din lume. Aplicatia este una amuzanta, care initial permitea doar incarcarea materialelor video cu durata de 15’’. Conceptul este unul simplu – materialele video trebuie sa aiba neaparat muzica in spate, miscarile si actiunile pe care le faci in timpul filmarii trebuie sa fie pe muzica, astfel incat sa atraga cat mai multi urmaritori. Pentru ca da, si aici totul functioneaza pe baza de comments, likes si shares (engagement care se poate transforma in sume uluitoare pentru creatorii de continut).

Odata cu avantul puternic, a mai avut loc inca un moment „istoric” pentru TikTok – s-a facut trecerea de la video-urile cu durata de 15’’ la cele de 1 minut (pentru a le permite utilizatorilor sa se exprime mai bine si, de ce nu, sa concureze putin si cu Youtube).

Aplicatia este usor de folosit – ai nevoie de un cont si apoi poti sa navighezi liber printre milioane de filmulete video (daca este ceva care nu ti-a atras atentia, poti da next printr-un singur scroll sau swipe). Nu este nevoie sa postezi ca sa poti vizualiza conturile altor utilizatori, iar partea si mai faina este ca poti selecta anumite categorii/ zone de interes pe care sa le urmaresti.

Recent au inceput sa fie prezente in acest univers si brand-urile, insa partea de ads nu este atat de pregnanta cum este pe restul canalelor de Social Media (practic, nu exista spam-uri si poti urmari in voie filmuletele, fara intreruperi). Pe TikTok se creeaza trend-uri, se pot promova melodii, iar cele mai cautate video-uri sunt cele tip provocari – este nevoie de un singur dans sau mesaj, iar restul utilizatorilor vor incearca sa replice toate aceste activitati, intr-un numar cat mai mare.

Cam cat poti castiga de pe urma unor astfel de materiale? Pana sa vorbim despre sume, un alt lucru interesant este faptul ca cei care au cei mai multi urmaritori nu sunt vedete sau influenceri, ci oameni simpli, care si-au gasit modul propriu prin care sa comunice cu oamenii. De exemplu, unul dintre cei mai apreciati TikTokers este Khaby Lame, un senegalez care locuieste in Italia si care si-a castigat urmaritorii prin realizarea unor materiale video amuzante, prin care demonstreaza cat de mult pot complica oamenii unele actiuni. Castigul din aceasta aplicatie este dat si de numarul de urmaritori – cei care au sub 100.000 de urmaritori nu castiga mai deloc, iar cei cu venituri foarte mari sunt cei cu peste 1 milion de urmaritori. Castigul poate oscila de la 200 la 5.000 de dolari pe luna. De exemplu, un TikToker de pe podium (este vorba despre Addison Rae, care posteaza video-uri scurte despre dans) castiga aproximativ 5 milioane de dolari pe an.

2. Exemple de echipamente pentru realizarea TikTok-urilor

Daca te-am facut curios si vrei sa incerci si tu sa realizezi astfel de materiale video, iata care sunt principalele lucruri de care ai nevoie:

  • Kit foto/ video → odata ce intri in aceasta lume creativa, vei descoperi optiuni nelimitate de a-ti promova pasiunile si, pe parcurs ce inveti trucuri despre editare si filmare, vei vrea sa realizezi cat mai multe materiale video. De aceea, un kit complet cu cele necesare este intotdeauna o buna recomandare.
  • Echipament lumini foto/ video → pentru a surprinde momentele cat mai clar si pentru a realiza materiale de calitate, ai nevoie si de un set de lumini (care sa poata fi transportate si instalate usor).
  • Suporturi si sisteme de prindere → fie ca filmezi cu telefonul sau cu o camera dedicata, ai nevoie de astfel de accesorii pentru a te asigura ca surprinzi toate unghiurile pe care ti le doresti si ca echipamentul este stabil si amplasat fix cum si unde ai nevoie.

TikTok-ul reuneste oameni cu pasiuni comune, cu apetit pentru divertisment, creativitate si muzica si este si o buna modalitate prin care sa iti descoperi si sa inveti skill-uri noi (cum ar fi, de exemplu, editarea video). Daca nu o ai deja instalata, aplicatia poate fi descarcata gratuit din App Store sau Google Play.