harmony os

Acum ceva vreme va prezentam decizia luata de Huawei de a-si lansa propriul sistem de operare si principalii factori care au stat la formarea acestei idei. Inainte de a vedea insa in ce stadiu este producatorul cu aceasta lansare, iti propunem sa trecem putin in revista evenimentele anterioare.

1. Factorii care au influentat crearea unui sistem nou de operare

Huawei si-a dezvoltat propriul sistem de operare ca urmare a deciziei Statelor Unite ale Americii de a interzice grupurilor mari sa mai faca comert in domeniul telecomunicatiilor cu companiile straine (fiind considerate periculoase pentru securitatea nationala). Si de aici lucrurile au inceput sa ia o intorsatura nefavorabila pentru Huawei, Google anuntand suspendarea relatiilor cu producatorul chinez si urmand sa opreasca activitatile ce implica transferul de tehnologii open source de la Android. Interdictia nu a afectat pe moment utilizatorii Huawei, masura fiind implementata treptat – utilizatorii au putut accesa Google Play Store pentru actualizarea aplicatiilor sau pentru descarcarea altora, insa nu au mai primit actualizari ale sistemului de operare si nici patch-uri pentru securitate.

Huawei nu a stat mult timp sa se gandeasca si a anuntat deja inca din luna august 2019 noul sau sistem de operare, Harmony OS (sau Hongmeng in chineza), ce avea sa fie disponibil nu doar pentru urmatoarele generatii de smartphone-uri, ci si pe televizoare si pe alte gadget-uri (cum ar fi boxele inteligente, ceasuri, laptop-uri sau chiar masina).

harmony os

2. Noutati despre lansarea Harmony OS

In acest moment, Harmony OS pare un competitor direct al Android, insa reprezentantii Huawei l-au prezentat ca fiind o platforma „multi-device”, de tip open source. Unele voci spun ca sistemul va fi open source doar pentru alti producatori chinezi, insa in acest moment probabilitatea ca un producator sa renunte la Android este destul de mica.

Chiar daca a fost anuntat inca din 2019, abia in 2021 vom vedea in oferta prezentata de Huawei si smartphone-uri cu noul sistem de operare. In luna septembrie 2020, a fost lansata o versiune beta a SDK-ului pentru Harmony OS 2.0, insa aceasta nu era adresata dispozitivelor mobile.

Riscurile pentru lansarea unui nou sistem de operare pe piata sunt destul de mari, insa daca are succes, rezultatele pot fi foarte satisfacatoare. Android si iOS deja domina aceasta piata si, daca ar fi sa ne luam dupa rezultatele obtinute de catre cei de la Microsoft cu platforma Windows Phone, viitorul pentru Huawei nu ar arata atat de bine.

In acest moment, un factor care poate duce la succesul acestui nou sistem de operare este ca Huawei sa faca disponibile foarte multe aplicatii din care utilizatorii sa aleaga. Platforma HMS Core numara in prezent aproximativ 96.000 de aplicatii, dar aceasta valoare reprezinta doar o fractiune din milioanele de aplicatii disponibile pe iOS si Android. Insa sansele sunt destul de favorabile – chiar si in forma actuala in care Harmony OS este disponibil pe un numar limitat de dispozitive, exista deja aproximativ 490 de milioane de utilizatori.

Ramane de vazut cum va evolua acest nou sistem de operare odata cu lansarea in noul an a mai multor modele de telefoane cu aceasta actualizare. Noi suntem cu ochii pe producator pentru a vedea ce asi va mai scoate din maneca.