lumini ambientale

Becurile au cunoscut o evolutie surprinzatoare si au trecut de la scopul lor de baza (acela de a lumina) la multe alte roluri secundare. Mai nou, folosim acum lumina pentru relaxare, stimulare, inspiratie, liniste, reducerea stresului sau, pur si simplu, pentru designul interior (sau exterior). Practic, cautam sa aducem lumina ambientala sub cat mai multe forme, fie ca vorbim de living room, dormitor, baie, bucatarie sau chiar balcon si gradina.

Iata cateva moduri prin care iti poti crea un spatiu luminat in propria locuinta:

  • Becuri LED → unul dintre numeroasele avantaje ale acestor becuri este faptul ca iti permite sa schimbi culorile si intensitatea acestora direct din telefon. Sunt potrivite pentru interior si, pe langa faptul ca le poti pune in orice tip de incapere, consuma foarte putin si au o durata de viata foarte mare.

becul led

  • Benzi LED → acest tip de banda vine in diferite dimensiuni si poate fi lipit pe spatele anumitor corpuri pentru a degaja o atmosfera aparte. Unul dintre avantajele acestor benzi este ca pot fi folosite atat in interiorul locuintei, cat si in exterior (pe terasa sau balcon). Poate fi lipit in spatele televizorului (unele dintre modele isi schimba lumina becurilor in functie de anumite miscari de pe ecranul televizorului – Ambilight), pe corpuri de mobila, in partea de jos a unei banci de pe balcon (pentru a crea un mood aparte). Si inca nu am ajuns la partea cea mai faina. Banda vine cu o telecomanda din care poti selecta culoarea si intensitatea pe care ti le doresti.

lumini ambientale

  • Lumina ambientala in oglinda → daca nu esti fan LED-uri sau benzi si vrei sa creezi o atmosfera speciala si in baie, atunci o oglinda cu lumina ambientala este tot ce ai nevoie. Lumina se poate actiona dintr-un buton cu touch situat pe rama oglinzii.
  • Alte tipuri de accesorii LED → cu doar cateva idei iti poti face propriile decoratiuni care sa iti lumineze spatiul (atat in interior, cat si in exterior). Ai nevoie doar de beculete LED prinse de un fir (poate functiona pe baterii) si pe care sa le pui in interiorul unor sticle, borcane transparente sau orice alt recipient. Chiar daca ideea este una simpla, efectul va fi unul surprinzator.

  • Lampa solara →daca vrei sa iti transformi sau sa iti amenajezi diferit terasa sau gradina poti folosi lampile solare; acestea se gasesc in diferite dimensiuni si forme.
  • Proiectoare pentru exterior → acestea reprezinta o varianta ceva mai costisitoare decat cele prezentate mai sus si sunt potrivite, in special, pentru exterior (pot fi folosite si in interior, dar in incaperile cu o suprafata foarte mare). Insa, avantajul acestora este ca pot lumina o zona mult mai mare si pot proiecta diverse modele pe zona pe care doresti sa o luminezi/ evidentiezi.

lumini ambientale

  • Lant decorativ cu becuri → o alta idee pentru a-ti schimba balconul, terasa sau gradina este sa agati in partea de sus un lant cu multe becuri. Daca lumina acestora va fi una calda, cu intensitate redusa, efectul creat va fi unul de basm. Trust us!

becul led

Chiar daca pana de curand nu acordai o atentie sporita luminilor, iata ca acum cele ambientale te pot ajuta sa scapi de stresul acumulat de-a lungul zilei, sa te relaxezi si sa iti creezi acel colt de liniste si de bine. Inclusiv instalarea lor (si faptul ca este proiectul tau de DIY) iti poate schimba starea de spirit.