nfc samsung

Tehnologia avanseaza in ritm ametitor si incearca sa usureze modul in care suntem obisnuiti sa facem lucrurile – de la plata cumparaturilor, la accesul intr-o anumita zona, pana la transmiterea informatiilor in cel mai rapid mod. Si toate acestea sunt posibile prin intermediul smartphone-ului tau care, dotat cu tehnologia care trebuie, poate sa faca toate aceste lucruri extraordinare. Aici intra in scena o functie noua – NFC. Daca esti sau nu familiar cu acest termen si vrei sa afli mai multe despre ce poate sa faca, te invitam sa descoperi toate detaliile in randurile de mai jos.

1. Ce este tehnologia NFC?

NFC sau Near Field Communication este o tehnologie care permite comunicarea intre doua dispozitive aflate la distanta foarte mica (5 – 10 cm), prin intermediul undelor radio (RFID – radio-frequency identification), creata prin colaborarea a 3 mari companii: Sony, Philips si Nokia.

Prima data se vorbea de NFC in jurul anului 2006, odata cu lansarea primului telefon dotat cu aceasta functie – Nokia 6131, insa abia recent aceasta tehnologie a fost adoptata la nivel mondial de catre marile companii. Asta pentru ca  fost nevoie sa mai treaca ceva ani pentru a fi dezvoltate si alte dispozitive care sa evidentieze mult mai bine avantajele functiei NFC. Nici macar acum nu ne aflam la potentialul maxim al acestei tehnologii si trebuie sa mai asteptam cativa ani pana putem asimila complet intrebuintarile NFC-ului. Pana atunci insa, hai sa vedem cum poate fi folosita aceasta functie in prezent.

nfc samsung

2. In ce domenii se foloseste tehnologia NFC?

  • Efectuare de plati → un telefon care are functia NFC functioneaza la fel ca un card bancar contactless (poti plati cumparaturile cu telefonul sau chiar cu smartwatch-ul)
  • In domeniul Marketing → din ce in ce mai multe bannere stradale au inserate si o eticheta (tag pasiv NFC) care contine o anumita cantitate de informatie. De exemplu, poti afla mai multe detalii despre un anumit produs atunci cand treci cu telefonul peste eticheta sau poti viziona un trailer daca tag-ul este inserat pe un poster de cinema.
  • Transfer rapid de date intre 2 telefoane → fie ca vorbim de fisiere, poze sau contacte
  • Conectarea telefonului la alte dispozitive care folosesc aceeasi tehnologie (televizor, casti etc.)
  • Permiterea accesului intr-o anumita zona (sistem de identificare) → functia NFC poate monitoriza intrarea/ iesirea persoanelor dintr-o companie (poate deveni o noua forma de pontare a angajatilor, insa acest lucru inseamna ca tot personalul companiei detine smartphone-uri) sau chiar de la un targ/ eveniment.
  • Conectarea telefonului la masina (de exemplu, la sistemele media ale acesteia)
  • Automatizarea telefonului prin etichete NFC → anumiti producatori de tehnologie mobila pot oferi in pachet si cateva etichete NFC. Care este rolul acestora? Ei bine, aceste etichete pot activa o serie de setari, aplicatii si facilitati atunci cand telefonul se apropie la cativa cm de ele. De exemplu, poti avea o eticheta pe noptiera care sa activeze alarma telefonului, dispozitivul mobil pote trece pe profilul vibratii imediat ce intra in contact cu o eticheta etc. (fiecare eticheta poate veni cu o functie diferita).

3. Cum verifici daca telefonul tau are functia NFC?

Functia NFC este caracteristica telefoanelor Android (cei de la Apple nu au adoptat inca acest model). Pentru a verifica daca telefonul tau are aceasta tehnologie acceseaza „Setari”, rubrica „Conectivitate” → in cazul in care ai aceasta functie ar trebui sa gasesti buton pentru activarea/ dezactivarea optiunii.

nfc samsung

Iata cum functia NFC poate simplifica o parte dintre activitatile noastre zilnice. Chiar daca potentialul maxim nu a fost atins, credem ca in cativa ani infrastructura va fi mult mai pregatita astfel incat sa putem accesa si alte benficii ale acestei tehnologii.