red-bull-x-alps-2021-toma-coconea-lerato

Nu există succes fără sacrificii, cum nu există campioni fără muncă și dăruire. În viață primim ceea ce merităm, nici mai mult, dar nici mai puțin. Noi suntem singurii autori ai propriei povești. Viața este ca o tablă de șah. Ceea ce primești este locul de unde pleci, iar fiecare mutare reprezintă o nouă încercare de a ajunge mai aproape de visul tău.

Dacă vrei cu adevărat ceva în viață, te duci și iei acel ceva”, acesta este motto-ul care îl definește pe marele campion Toma Coconea. Red Bull X-Alps este competiția care i-a schimbat viața și l-a ajutat să facă un pas important în cariera sa de sportiv. Într-o zi, un prieten bun i-a spus “Toma, cei de la Red Bull organizează o competiție care ți s-ar potrivi de minune.” I-a surâs ideea din prima clipă. Pentru această competiție erau aleși 22 de sportivi din toată lumea, dar CV-ul lui nu era suficient de bun pentru ei. În momentul acela i-a venit un gând “Dacă vrei cu adevărat ceva în viață, te duci și iei acel ceva”, lucru pe care l-a și făcut.

Parcursul lui Toma Coconea la Red Bull X-Alps, Lerato.ro Blog

Așa că, și-a luat parapanta și a plecat în Garmisch, loc în care erau invitați numai profesioniștii pentru o reprezentație de zbor. Când a prins momentul potrivit, a plecat dintre spectactori și a zburat. A ieșit totul perfect, a dat tot ce avea mai bun, iar finalul a fost memorabil, aterizând fix pe masa organizatorilor. Așa a început aventura lui Toma Coconea la Red Bull X-Alps, în 2003, concurentul care a luat parte la toate edițiile.

De-a lungul anilor, Coconea a devenit vedeta competiției datorită sutelor de kilometri parcurși fără să doarmă, dar și pentru rezistența sa fizică și psihică de a continua cursa în condiții extreme. El a fost cel care a inspirat introducerea testelor anti-doping, dar și regula orelor de odihnă, deoarece, dacă ar fi fost după el, parcurgea întreaga distanța fără a se odihni absolut deloc. Fiecare ediție i-a adus o nouă experiență, dar și momente trăite la limită. La prima ediție, în anul 2003, Toma a rămas blocat într-un perete, pe viscol, la peste 3000 de metri altitudine, fără echipament tehnic. În acea noapte a spart butonul de panică primit de organizatori în kit, ca să nu fie tentat să îl apese. Tot atunci, pentru a rezista condițiilor severe de vreme și-a dat cu o piatră în cap ca să nu adoarmă până la răsărit și să riște să intre în hipotermie.

În 2007 a parcurs 170 de kilometri în alergare/mers, stabilind recordul cursei, iar apoi a zburat 100 de kilometri, reușind să termine pe locul 2 competiția. Pentru a nu lăsa loc de interpretări s-a oferit să facă testul anti-doping și a dovedit că a “jucat” curat. De atunci testele au rămas obligatorii.

Parcursul lui Toma Coconea la Red Bull X-Alps, Lerato.ro Blog

În 2009 norocul nu a fost de partea lui. A fost descalificat din cursă după câteva zile, deoarece a intrat fără să vrea pe un culoar aerian interzis, dar lucrul acesta nu l-a oprit ca în anul 2011 să fie din nou prezent la linia de start și să termine pe locul 2 după o aventură ‘’soră cu moartea’’. În timp ce se îndrepta spre zona de finish a fost prins într-o avalanșă în zona Matterhorn. 500 de metri de alunecare și o mână stângă accidentată nu au fost suficiente să îl oprească din drumul său spre îndeplinirea visului.

Nici 2015 nu a fost una dintre cele mai bune ediții ale sale. A fost pentru prima dată când vedea finalul competiției de pe marginea unui pat de spital de unde nu a mai putut să fugă. Își amintește că avea halucinații că e bine și tot ce își dorea era să poată continua cursa. Ediția din 2015 a denumit-o ”cursa vieții”. Nimic nu l-a mai putut salva când a ieșit dintr-o căldare de stânci și a dat direct de viscol. A fost pentru prima dată când i-a fost frică, dar nu suficient de teamă pentru a se întoarce la ediția din 2017 unde a reușit să alerge 200 de kilometri în primele două zile și să termine cursa pe locul 11 din 31 de atleți.

Ediția a IX- a Red Bull X-Alps i-a adus un nou record de zbor după ce a urcat cu parapanta la 6017m înălțime în apropiere de Monte Viso, al 11-lea checkpoint din cele 13 pe care noul traseu le-a avut la ediția din 2019. Curajul și dorința sa de a fi competitiv i-a adus foarte mulți fani de-a lungul anilor. Trăiește la maximum fiecare moment din competiție, iar publicul prezent pe parcursul traseului este sursa lui de energie. Prezența oamenilor și a fanilor îl ajută să depășească momentele dificile.

Parcursul lui Toma Coconea la Red Bull X-Alps, Lerato.ro Blog

Încă nu știe ce îl așteaptă la a X-a ediție aniversară, dar de un lucru este sigur, vrea să dea tot ce are mai bun pentru a fi acolo sus, între primii trei. Își dorește ca după concurs să nu își poată reproșa nimic. Vrea să iasă totul perfect, iar pentru lucrul acesta s-a pregătit doi ani la rând. Are încredere în el și în echipa care îl susține și l-a susținut necondiționat pe parcursul acestei perioade, iar singurul mod prin care se poate revanșa este o clasare cât mai bună. Noi suntem foarte fericiți să facem parte din echipa lui care își dorește să îl vadă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Suntem siguri că nu va fi deloc ușor, dar avem încredere că Toma se va descurca la fel de bine ca la edițiile precedente. Indiferent de rezultatul final el va fi și va rămâne pentru noi un campion și o mare sursă de inspirație.