red-bull-x-alps-2021

Adrenalină, anduranță, dorință de autodepășire sunt doar o parte din trăsăturile care definesc sportivii dornici să scrie istorie la Red Bull X-Alps, cea mai dificilă cursă de anduranță din lume. Conceptul acestei competiții a fost dezvoltat de pilotul austriac Hannes Arch care la rândul său a fost inspirat de un documentar TV în care pilotul Toni Bender a traversat Alpii de la nord la sud cu parapanta, transportând cu el toate echipamentele necesare, fie în zbor atunci când vremea îi permitea, fie în drumeție atunci când aceasta era instabilă. 

De-a lungul anilor, Hannes Arch a colaborat cu Red Bull pentru a pune în practică conceptul său, iar în 2003 avea loc prima ediție Red Bull X-Alps cu startul în Salzburg și finish-ul în Monaco. Concurenții admiși în cadrul competiției, după reguli foarte stricte de altfel, ar fi trebuit să parcurgă traseul într-un timp cât mai scurt, iar primul ajuns în Monaco, ar fi câștigat competiția.

Acum că v-am împărtășit puțin din istoria Red Bull X-Alps, să trecem la ediția de anul acesta, care vine cu surprize deosebite pentru atleții înscriși, dar și pentru spectatori. Fiecare ediție, organizată din 2 în 2 ani, e un adevărat roaller-coster de emoții și răsturnări de situații. De la ediție la ediție organizatorii au urmărit să introducă noi reguli, atât pentru siguranța sportivilor, cât și pentru evitarea situațiilor neplăcute.

Anul acesta are loc a X-a ediție Red Bull X-Alps, iar organizatorii competiției au pregătiti o rută specială care nu se mai oprește în Monaco, ci traversează  Alpii, dus-întors. Ca la fiecație ediție, startul va avea loc în Morzartplatz din Salzburg pe 20 iunie, după care sportivii se îndreaptă spre Wagrain, Kleinarl. Fanii îi pot urmări pe sportivi Live, cu ajutorul Tracking-ului, dar și din anumite puncte cheie cum ar fi Chiemgau-Achental, Zugspitze, care este cel mai înalt vârf al Germaniei, dar și din resortul Lermoos, unde va fi al șaselea punct de control, la 2502m pe vârful Santis.

Red Bull X-Alps: cea mai dificilă cursă de anduranță din lume, Lerato.ro Blog

Fuesch-Aletsch Arena este locul unde se află cel mai lung ghețar din Europa, dar și punctul prin care sportivii sunt nevoiți să treacă înainte să ajungă în valea Rhone, care îi va purta până în legendarul punct de control de pe Mont Blanc. De acolo, sportivii vor zbura în jurul celor două vârfuri.

Vârful elvețian Piz Palu este un alt punct de control important prin care sportivii trebuie să treacă înainte să se întoarcă fie prin nord, prin valea Rhone, fie pe lângă lacurile Maggiore și Como către vârful Ortler. Ultimul punct de control de la Schmittenhohe are priveliștea către locul finish-ului, Zell am See, punctul unde toți concurenții care reușesc să încheie această competiție vor fi eroi.

La startul acestei competiții se vor afla 33 de sportivi (30 de bărbați și 3 femei) din 17 țări, 19 veterani și 13 nou-veniți care au trecut prin procesul de selecție foarte strict care atestă că sunt pregătiți  să facă față condițiilor severe. Printre ei se află și Toma Coconea, românul care a fost prezent la toate edițiile Red Bull X-Alps, iar de fiecare dată ne-a reprezentat cu mândrie.

Red Bull X-Alps: cea mai dificilă cursă de anduranță din lume, Lerato.ro Blog

Începând cu anul acesta Toma Coconea a devenit ambasadorul Lerato, iar noi suntem foarte fericiți să fim alături de el pe parcursul acestei aventuri.

Mult succes, Tomy!